Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakanlar İtirafçı Gibi

İngiliz Sardes firması tarafından Manisa’nın Turgutlu ilçesinde işletilmek istenen nikel madeni, AKP’li eski ve yeni bakanları “itirafçı” konumuna düşürdü. Eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, “Bu şirket bölgede, ‘dediğim dedik, çaldığım düdük’ anlayışıyla hareket ediyor” derken, görevi Pepe’den devralan Veysel Eroğlu’nun da, madene ruhsat

Cumhuriyet Gazetesi
Bakanlar İtirafçı Gibi

İngiliz Sardes firması tarafından Manisa’nın Turgutlu ilçesinde işletilmek istenen nikel madeni, AKP’li eski ve yeni bakanları “itirafçı” konumuna düşürdü. Eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, “Bu şirket bölgede, ‘dediğim dedik, çaldığım düdük’ anlayışıyla hareket ediyor” derken, görevi Pepe’den devralan Veysel Eroğlu’nun da, madene ruhsat vermesiyle ilgili “İngiliz hükümeti çok bastırıyor. Anılan firmaya ruhsat vereceğiz” yönünde açıklamalarda bulunduğu iddia ediliyor.

On binlerce ağacın kesilecek olması ve yaratacağı çevre kirliliğiyle gündeme gelen Turgutlu Çaldağı’ndaki maden, AKP’nin çevreye bakışını da gözler önüne serdi. Pepe, geçen günlerde NTV’nin sorularını yanıtlarken, yeniden bakan olarak atanmamasında, söz konusu şirkete ruhsat vermemesinin etkili olup olmadığına ilişkin, “Birileri Türkiye’yi çiftliği haline dönüştürmeye çalışırken ‘Beyler bu ülke sizin çiftliğiniz değil. Bu ülke 75 milyonun hakkı, hukukudur’ dedim ve inanarak bunun mücadelesini verdim” yorumunu yapmıştı. Pepe, kendi döneminde İngiliz firmasına izin vermediğini, kendisinden sonra göreve gelen Eroğlu’nun, 3 milyon metrekarelik orman alanını şirkete tahsis ettiğini ve 143 bin ağacın kesilmesine onay verdiğini anımsatmıştı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan’a, “İngilizler çok baskı yapıyor. Turgutlu’daki madene ruhsat vermek kaçınılmaz” dediği belirtiliyor. Orhan’ın Ankara’da, Bakan Eroğlu’yla yaptığı görüşmede Turgutlu halkının gelişmeler karşısında duyduğu kaygıyı dile getirdiği sırada, Eroğlu’nun söz konusu açıklamayı yaptığı bildiriliyor.

Ankara dönüşü açıkladı

Orhan’ın, Ankara dönüşü Turgutlu Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, “Bakan Eroğlu, İngiliz hükümetinin kendilerine, Sardes Nikel Madencilik’e anılan yerde ruhsat verilmesi için çok baskı yaptığını açıkladı” sözlerini kullandığı belirtiliyor. TEMA Turgutlu Temsilcisi Ayla Yönet, Orhan’ın bu konuşmasına tanık olduğunu belirterek, “Bakan Eroğlu’nun, belediye başkanımıza söyledikleri, ülkemiz adına üzüntü vereci bir açıklamaydı” dedi.

Başkan,?Eroğlu'yla görüşmesini anlattı

Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, Turgutlu Ticaret Odası Meclisi’nin 25 Mayıs 2009 tarihli toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin aldığı karar doğrultusunda adım atmasının zorunlu olduğunun altını çizerek şu görüşlere yer veriyor:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalar var. Alınan kararları imzalamazsa tazminat ödemeyle ilgili sıkıntısı var. Ben bu anlattıklarımı Bakan Eroğlu’nun ağzıyla anlatıyorum. Ve ondan sonra Sayın Bakanımız hem şirket, hem İngiliz Büyükelçiliği, hem de İngiltere hükümeti tarafından sıkıştırılmaya başlandı. ‘Vermiyorsanız, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde ÇED raporuyla ilgili aldığı kararlar var. Bununla ilgili vermiyoruz yazısını bize yollayın’ dediler. Sonra uluslararası mahkemeye gidip her türlü tazminat davasını açacaklarını belirttiler. Sayın Bakan beni çağırdı ve ‘Başkan biz sıkıştık. Kendi kazdığımız kuyuya kendimiz düştük’ dedi.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakanlar-itirafci-gibi_71186.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!