Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Harran'a Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi

Türkiye'de güneşlenme gün sayısının en yüksek olduğu illerin başında gelen, GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa, yenilenebilir enerji konusunda yapılacak yatırımla bu alanda da önemli bir merkez haline gelecek.

yapi.com.tr / AA
Harran'a Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi

Foto: AA

Türkiye'de güneşlenme gün sayısının en yüksek olduğu illerin başında gelen, GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa, yenilenebilir enerji konusunda yapılacak yatırımla bu alanda da önemli bir merkez haline gelecek.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği (GAP-YENEV) Merkezinin HRÜ bünyesinde kurulacağını bildirdi.

Temiz enerji sektörünü oluşturan güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının artık dünya ülkelerinin ekonomileri için ciddi bir lokomotif haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Yeşilata, sektörün en fazla tarım ve hayvancılığa dayalı kırsal alanlar olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yeşilata, GAP-YENEV Merkezi'nin öncelikle GAP'ın uygulandığı bölgeye daha sonra Türkiye ve dünyaya hitap edebilecek potansiyelde inşa edilmesinin planlandığını, bu kapsamda başta ABD ve Çin olmak üzere dünya ülkelerindeki benzer merkezlerin incelendiğini dile getirdi.

Daha önce GAP Bölge Kalkınma İdaresince (BKİ) yürütülen Yenilenebilir Enerji (YE) ve Enerji Verimliliği (EV) alanlarındaki projelerin, HRÜ'deki Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde yürütülen çalışmalarla sentezlendiğini anlatan Yeşilata, merkezin öngörülerine zemin oluşturacak hidrolik enerji, güneş enerjisi potansiyeli, tarımsal atıklar gibi unsurların bölgede bu alanda önemli bir avantajı da beraberinde getireceğini ifade etti.

Prof. Dr. Yeşilata, söz konusu merkezin bölgede yeni iş ve istihdam alanlarının oluşmasına katkı sağlayacağına dikkati çekerek, kurulacak merkezde özellikle kadın iş gücünün değerlendirilmesi için çalışma yürütüleceğini aktardı.

''Ürettiği enerjiyi ihraç edecek''

Prof. Dr. Bülent Yeşilata, bölgeye kurulacak merkezin, sektörde görev alan herkese fırsatlar sunabileceğine inandığını belirterek, merkezin enerjisini tamamen kendisinin üreteceğini ve enerji kaybının neredeyse minimum seviyede olacağını kaydetti.

Binada, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğiyle ilgili teknoloji geliştirileceğine değinen Yeşilata, ''Yakın zamanda inşaatına başlamayı düşündüğümüz merkezin, 2012 yılı sonunda tamamlanacağını umuyorum. Ondan sonrası için bölgenin önce sınır komşusu ülkelere daha sonra diğer ülkelere ve özellikle bakir alanlarda yan sanayi, santral kurulumu, binalarda, sanayide, enerji verimliliğini artırıcı ürünleri ihraç edebileceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

''Yenilenebilir enerjinin ruh haritası çıktı''

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise bölgede yenilenebilir enerji kaynakları alanında sadece Türkiye'yle değil, dünyayla rekabet edebilecek bir potansiyelin bulunduğunu söyledi.

Yenilenebilir enerjinin haritasının çıkarıldığını ifade eden Karahocagil, şunları kaydetti:

''GAP illerinde sektörlerin rekabet kapasitesini ölçtük. Bölgede öne çıkan bazı sektörler var. Bunlar yenilenebilir enerji, organik tarım, hatta organik tekstil ve çocuk giyimi ve turizmdir. Bölgenin bu alanda Türkiye'nin yanı sıra dünya ile rekabet edebilecek bir kapasiteye sahip olduğunu tespit ettik. Yenilenebilir enerjinin haritası çıktı. Bunun en önemli ayaklarından biri olan yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği merkezini Harran Üniversitesine kuracağız. Merkezimiz, Kalkınma Bakanlığının yatırım programına alındı ve yaklaşık 10 milyon TL'lik bütçe ayrılacak. Merkezle ilgili ABD'nin California eyaletindeki Berkeley Üniversitesiyle işbirliği gerçekleştireceğiz. Yakın bir zamanda da protokol imzalayacağız.''

ETİKETLER: yeşil kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/harrana-uluslararasi-yenilenebilir-enerji-ve-enerji-verimliligi-merkezi_89468.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!