Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Belediye Sarayı'nın Mimarı Nevzat Erol'u Kaybettik!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'de bulunan Belediye Sarayı'nın mimarı Yüksek Mimar Mehmet Nevzat Erol vefat etti. Mehmet Nevzat

İBB
İstanbul Belediye Sarayı'nın Mimarı Nevzat Erol'u Kaybettik!

b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'de bulunan Belediye Sarayı'nın mimarı Yüksek Mimar Mehmet Nevzat Erol vefat etti.

Mehmet Nevzat Erol'un cenazesi, 13 Aralık Cumartesi günü öğle namazını müteakip Levent Camii'nden kaldırılarak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Belediye Sarayı binası, Saraçhane Parkı'nın karşısındaki tarihi ''Suriçi'' bölgesine hakim bir noktada, 1953'te açılan yarışmanın birincisi Yüksek Mimar Nevzat Erol'un projesiyle inşa edildi.

Saraçhane Belediye Sarayı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin halen çalışmalarını sürdürdüğü Belediye Sarayı, 1953 yılında bir ulusal yarışma sonucunda birincilik alan mimar Nevzat Erol'un projesine göre yapılmıştır. Proje, yapımı aynı yıllara rastlayan İstanbul Hilton Oteli ile birlikte, uluslararası üslubun Türk mimarlığına yansıdığı ilk örneklerden biridir.

Bu yönüyle, belediye sarayı binası Türkiye mimarlığının gelişim sürecinde önemli bir dönüşümün işareti sayılmaktadır.

Belediye Sarayı iki ana kütleden oluşmaktadır. Yüksek ve dikdörtgenler prizması biçimindeki büro kitlesi ve yine yatık bir dikdörtgen prizma olan, başkanlık ve toplantı hacimlerine ayrılmış kitle.

Başkanlık bölümü, başkanlık dairesi, büro hacimleri, encümen odaları, toplantı ve sergi salonlarından oluşan ve büro bölümünden daha farklı olarak törensel kullanıma da yönelik olan bir düzenlemeye sahiptir. Bu bölümün üstünde, toplantı salonunu işaret eden ve çapraz tonoz biçiminde, hiperbolik bir eğrisel örtü vardır. Proje sahibi, bu örtü biçimini, karşısında bulunan Şehzade Camii'nin örtü sistemine atıf yapan bir tasarım olarak tanımlamıştır.

Belediye Sarayı, abartılı olmayan mimarisi ile inşa edildiği tarihi çevreyle doğrudan ilişki kurmayan, ancak onu geriye de itmeyen modernist bir uygulamadır.

Belediye Sarayı'nın inşaat alanında, temel kazıları sırasında Roma ve Bizans dönemlerine ait mozaiklere ve Bizans döneminden kalma duvar kalıntılarına rastlanmıştır. Bu mozaikler, halen İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunmaktadır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-belediye-sarayinin-mimari-nevzat-erolu-kaybettik_8057.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!