Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Binalarda Enerji Performansı...

''Kimliği Olmayan Ev Satılmasın''

Binaların enerji tüketimini gösteren Enerji Kimlik Belgesi'nin (EKB) ev alım satım ve kiralanmasında da ibraz edilmesi şartının getirilmesi gerektiği iddia edildi. Yeni yapılan inşaatlar için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu olan uygulamayla şu ana kadar 1514 proje enerji kimlik belgesi alırken, mevcut binalar içindeyse henüz 124 bina belge sahibi

yapi.com.tr / AA
''Kimliği Olmayan Ev Satılmasın''

Binaların enerji tüketimini gösteren Enerji Kimlik Belgesi'nin (EKB) ev alım satım ve kiralanmasında da ibraz edilmesi şartının getirilmesi gerektiği iddia edildi. Yeni yapılan inşaatlar için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu olan uygulamayla şu ana kadar 1514 proje enerji kimlik belgesi alırken, mevcut binalar içindeyse henüz 124 bina belge sahibi olabildi.

Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında çıkarılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği hükümlerine göre uygulanmaya başlanan Enerji Kimlik Belgesi'nin, mevcut binalara nasıl uygulanacağı konusunda netlik sağlanamadığı belirtildi. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, Makine Mühendisleri Odası ve enerji verimliliği danışman şirketleri, mevcut binaların, son tarih olan 2 Mayıs 2017'ye kadar kimlik belgesi sahibi olabilmesi için konut alım satım ve kiralamalarında belge ibrazı şartının getirilmesi ve yalıtım yaptırana teşvik sağlanması gerektiğini ifade ediyor.

Yeni binalarda 1 Ocak 2011'den itibaren uygulanmaya başlayan sistemle artık inşaat ruhsatı için belediyelere yapılan başvurularda, projenin enerji kimlik belgesi de isteniyor. Proje üzerinden düzenlenen kimlik belgelerini, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı bulunan serbest müşavirlik şirketleri düzenleyebiliyor. İnşaat bittikten sonra oturma izni alım aşamasında da bu kimliğe uygun yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor. Yaklaşık 1 aylık dönemde 1514 projenin enerji kimlik belgesini aldığı belirtiliyor.

Türkiye'de yaklaşık 9 milyon olduğu tahmin edilen mevcut binaların ise 2 Mayıs 2017'ye kadar enerji kimlik belgesi alması gerekiyor. Mevcut binalar için belgeyi Enerji Verimliliği Danışmanlığı şirketleri düzenleyebiliyor. Enerji Verimliliği Danışmanı, bina yöneticisinin talebi üzerine binanın ölçümlerini, ısınma ve aydınlatma sistemlerini inceliyor. Bu veriler, ''BEP.TR'' adı verilen programa yüklenerek, binadaki enerji tüketiminin hangi harfle ifade edilebileceği ortaya çıkıyor. Bu yolla ülke genelinde 1 aylık dönemde sadece 121 binanın enerji kimlik belgesi aldığı belirtiliyor.

Mevcut ve yeni binalar için tüm not verme sistemi Bina Enerji Performansı (BEP.TR) Programı üzerinden yapılıyor. Türk mühendisleri tarafından, ülke şartları göz önünde tutularak yazılan programın küçük eksiklerinin giderilmesiyle, bazı Ortadoğu ülkelerine ihraç edilmesinin de gündemde olduğu ifade ediliyor.

Program evin özelliklerine göre, A'dan G'ye kadar not veriyor. Isı yalıtımı olmayan binaların genelde F ya da G, yalıtımı yapılmış binaların ise C ya da D notunu aldığı belirtiliyor. A notu ancak ısı yalıtımı olan, rüzgar, güneş enerjisi, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ısınan ve tüm aydınlatma sistemi yüksek verimlilikte çalışan binalara verilebiliyor.

Bina sahiplerinin Enerji Kimlik Belgesi alabilmek için metrekare başına ortalama 2 lira gibi bir fiyat ödeyeceği, serbest piyasada belirlenecek bu fiyatın 120 metrekarelik bir ev için takribi 300 lira olacağı hesaplanıyor. Binalarında yalıtım olmayan ev sahiplerinin, binanın değerini düşürebileceğinden hareketle kötü nota sahip kimlik belgesi almamak için önce ısı yalıtımı yaptırmayı tercih edeceği ifade ediliyor. Bu nedenle yalıtım sektörünün iş hacminde önemli bir artış bekleniyor.

Sistemin mevcut binalar için uygulamaya tam anlamıyla geçememesinde Enerji Verimliliği Danışmanlığı şirketi sayısının henüz 27 olması ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin yeni şirket yetkilendirmelerini dondurmasının etkili olduğu ifade ediliyor. İdarenin danışmanlık yapmaya yetkili firma kriterlerini yeniden belirleyebileceği tahmin ediliyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/kimligi-olmayan-ev-satilmasin_85430.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!