Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Adalar'da 'Fayton' Tartışması

Adalar'da ulaşım niteliği taşıyan elektrikli araçların kullanılacağı yönündeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kararının ardından, faytonculuğun yapıldığı dört adada bekleyiş başladı. Hayvanlara eziyet etmediklerini söyleyen faytoncular karara tepki gösterdi.

yapi.com.tr
 Adalar'da 'Fayton' Tartışması

Bazıları Ada ve fayton kültürünün yıllardır devam ettiğini ve atların sağlığının denetlenerek kalması gerektiğini savunurken, bazıları ise hayvanların acı çekmemesi için elektrikli araçları beklediklerini söylüyor. Öte yandan bugün Büyükada'da ise faytona binmek için yine uzun kuyruklar vardı. Atların bakımlarının yapıldığı içinde 140 ahırı bulunan Büyükada'daki 'fayton park' ise havadan fotoğraflandı.

Faytoncular karara tepkili
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yenikapı mitingindeki konuşmasında faytonlarda kullanılan atlarla ilgili sözleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de dün Adalar'da toplu taşıma hizmetinin elektrikli araçların kullanılacağını duyurmasının ardından gözler faytonculara çevrildi. DHA'da yer alan habere göre Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, elektrikli araçların ulaşım hizmeti vermesi kararını doğru bulmadığını söyledi. Ünal, "Çünkü Adalar'ın turizmi 'fayton turizmi'dir. Adalar'da fayton olmazsa hiçbir esprisi olmaz. Dört adanın turizmi de atlı faytondan geçiyor. Atlı faytonu kaldırıp başka bir alternatif seçildiğinde Adalar'ı ekonomik olarak felç olur" dedi.

"Asılsız haberlerin basına yansımasıyla bu durum güncellendi"
Atların eziyet gördüğü yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını aktaran Başkan Ünal, "Asılsız haberlerin basına yansımasıyla bu durum güncellendi. İlçe Tarım Müdürlüğü'nde yılda 'kaç at sağlık taramasından geçiyor', 'kaç at telef ediliyor', 'kaç tanesi sağlıklı' hepsinin bilgisi çip numarasıyla kayıt altındadır. Tamamı 1000 - 1100 at içinden yılda 700, 800'ünün öldüğünü iddia eden hayvanseverlere hesap yoksunu denebilir. Her faytona altı atla çalışmamız gerekiyor. Bir çift atı dört saat çalışıyor ve bu sürede üç tur yapılabiliyor. Yenikapı mitinginde de Cumhurbaşkanına bu tür asparagas haberlerle ulaştıkları gibi basını da o derece meşgul ediyorlar. Doğal olan ölümleri sanki insanlar onları çatlatırcasına çalıştırmış gibi yalan haberleri yaydılar" şeklinde konuştu.

"3 bin faytoncu etkilenecek"
Hıdır Ünal, kararın bu işten evini geçindiren 3 bin faytoncu esnafının olumsuz etkileneceğini atlı faytonculuğun çekilmesiyle Adalar esnafının da ekonomik açıdan zorluk yaşayacağını ifade etti.

Destek veren de var karşı çıkan da
Elektrikli araçların toplu taşımada kullanılması kararı aynı zamanda hem Adalar halkını hem de turistleri yakından ilgilendiriyor. Kararı destekleyenler, 'yanlış' diyenler de var. Turistlerin en büyük ilgisi atlı faytonlarla ada turu yapmak. Turistlere göre atlı faytonculuk devam etmeli. Adada yaşayanlardan bazıları ise faytonların kısıtlı bir sayıda ve nostaljik olarak kalması gerektiğini ancak bunun da bir düzen içerisinde ve denetlenerek yapılmasını istiyor.

ETİKETLER: adalar fayton ibb
http://www.yapi.com.tr/haberler/-adalarda-fayton-tartismasi-_166384.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!