Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

1 Milyar Dolarlık Belgelendirme ve Test Pazarının %80'i Yabancılara Gidiyor

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, ''Türkiye'nin belgelendirme ve test pazarı 1 milyar doların üzerinde ama bunun yüzde 80'i yabancılara gidiyor'' dedi.

yapi.com.tr / AA
1 Milyar Dolarlık Belgelendirme ve Test Pazarının %80'i Yabancılara Gidiyor

TSE Bursa Bölge Müdürlüğü'nce düzenlenen 'Geçmişten Günümüze Kalite, Ahilik ve Standardizasyon' konulu panelde konuşan Hulusi Şentürk, standartların engelleyici faktör, angarya olmadığını; aksine, olmaması durumunda sanayinin gelişmeyeceğini insanlara anlatmakta zorlandıklarını söyledi.

Şentürk, ''Avrupa Standartları Teşkilatı'nın birinci grup üyesiyiz, ama yetmiyor. Bu tür statülerin Türk sanayicisine artı olarak dönmesi için sanayicilerimizin de bu kuruluşların komitelerine aktif olarak katılmaları gerekiyor. Bu gibi teşkilatlar, Türkiye için çok önemli. Uluslararası Standartlar Teşkilatı'nda 3 grup üyeyiz. Bir üst gruba çıkmak için ülke ekonomisinin büyük olması gerekiyor ve o bizde var. Yüzde 60 puan buna veriliyor, yüzde 40 ise ülke sanayicilerinin ve üniversite çevrelerini komiteye katılım sayılarına bakılıyor ve bu bizde sıfır. Sıfır alınca da 60 puanla biz bir üst gruba çıkamıyoruz'' diye konuştu.

''Bu komitelere katılmazsanız, bu standartları belirleyen hale gelemezsiniz'' diyen Şentürk, şöyle devam etti:

''Standartlara uymak pazara girmek için şart ama yetmiyor. Standartları belirleyen hale gelmedikçe, başkalarının belirlediği kriterlere göre üretim yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da pazarı geriden takip etmeyi kaçınılmaz hale getiriyor. O yüzden sanayici, üniversite ve kamu kurumlarını bu kuruluşların komitelerine katılmaya davet ediyoruz. Süratle bizim yüzlerce komiteye çıkmamız gerekiyor. Bunu yapamazsan TSE olarak bunu daha ileri taşıyabilecek imkana sahip değiliz. Açık söylüyorum, biz tam üyelikleri gerçekleştirmek için üzerimize düşeni yaptık, sıra sanayicimizde.''

Şentürk, daha önce belge isteyenlere, Ankara'dan bir uzman yolladıklarını anlatarak, ''Bu uzman buraya gelip kalıyordu. Tüm masrafları da size fatura ediyorduk. Bunu kaldırmak için önemli bir aşama kaydettik. Yerel denetçi oluşturmaya başladık. Şu ana kadar 820 dış denetçiyi oluşturduk. Hedefimiz 10 bin denetçi 2 yıl içerisinde. Bu hedefe ulaştığımızda artık yüzde 100 yerli denetçileri hizmet verdiği bir sistemle karşılaşacaksınız. Dolayısıyla ulaşım konaklama gibi tüm masraflardan sanayicilerimiz kurtarmış olacağız. Bu arkadaşlar diğer kurumlara da hizmet verebilecekler. Türkiye'de bir sürü özel belgelendirme kuruluşu var. Onların da yaşamak için güçlü bir insan kaynağına ihtiyaçları var. Biz kadroyla bu kuruluşların da faydalanabileceği bir havuzu oluşturmayı düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı. ''Yatırım konusunda rekorlar kırıyoruz''
    
Türk sanayicilerin yurt dışı pazarlarına girebilmesi için yurt dışı açılımı başlattıklarını dile getiren Şentürk, şunları kaydetti:

''Sanayicilerimiz ülke gümrük duvarlarını rahat aşabilmesi için çalışıyoruz. Yatırım konusunda rekorlar kırıyoruz. Sadece bu yıl imzaladığımız yatırım miktarı 80 milyonu geçti ki bu TSE'nin neredeyse tüm laboratuvar, cihaz bedellerine yakın bir bedel. Yeni yatırımlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kayseri'deki yangın laboratuvarımız devreye girdi ki buna sanayicinin çok ihtiyacı vardı. Yine enerji sektörünü ihtiyacı olan yüksek gerilim laboratuvarımız 2013'de yapımına başlıyoruz. Bir de bunun yanına şu Bursa otomobil test merkezini katabilirsem, çünkü o madalyonun ana merkezi olacak. Hepimizin hayali bu. Özel belgelendirme şirketleriyle iş birliği yapmak istiyoruz. Bunu yapmazsak ne yazık ki Türkiye pazarını yabancı belgelendirme kuruluşları kapatıyor. Türkiye'nin belgelendirme ve test pazarı 1 milyar doların üzerinde ama bunun yüzde 80'i yabancılara gidiyor. Benim tüm gelirim 110 milyon dolar. Diğer Türk kuruluşları toplasanız bir TSE etmez. Bizim kavga yerine iş birliğine ihtiyacımız var.''

Konuşmaların ardından TSE belgesi olan ve 25 yıldır TSE markası taşıyan 22 sanayi kuruluşuna teşekkür plaketi, TSE dış inceleme uzmanları eğitimine katılan 30 kişiye de eğitim sertifikası takdim edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1-milyar-dolarlik-belgelendirme-ve-test-pazarinin-80i-yabancilara-gidiyor_102565.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!