Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

1 Milyon Yeni İşsiz

Yeni programda ekonominin sert şekilde daralacağı, işsizlik ve enflasyonun artacağı kabul edildi. Ekonomistlere göre kur, cari açık ve işsizlik hedefleri fazlasıyla iyimser.

yapi.com.tr
1 Milyon Yeni İşsiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kur ve faiz şoku sonrasında merakla beklenen ekonomi programını açıkladı. Orta Vadeli Program’ın (OVP) adı Yeni Ekomi Programı (YEP) olarak değiştirilirken, bir yıl önceki OVP’ye göre YEP’te hedefler büyümede aşağı, enflasyon ve işsizlikte yukarı yönlü olarak sert şekilde revize edildi. Büyüme hedefi 2019 için de yüzde 5.5’ten yüzde 2.3’e düşürüldü. Daha önce yüzde 7 olarak açıklanan 2018 yıl sonu enflasyon hedefi yeni programda yüzde 20.8’e yükseltildi. 2017’de 851 milyar dolar olan milli gelirin 2018’de dolar cinsinden yüzde 10 daralarak 763 milyar dolara ve kişi başı gelirin de 10 bin 602 dolardan 9 bin 385 dolara gerileyeceği belirtildi.

Fiyat istikrarının ve finansal istikrarın sağlanacağını vaat eden Albayrak, 2019 bütçesinde 59.9 milyar liralık tasarrufa gidileceğini duyurdu. Ekonominin en büyük sorunlarından cari açıkta 2018 beklentisi yüzde 4.7 olarak belirlenirken, hedefler 2019’da yüzde 3.3, 2020 için yüzde 2.7, 2021 için yüzde 2.6 olarak belirlendi.

Batıklara çözüm yok
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, temel unsurları ‘dengelenme, disiplin, değişim’ olarak kodlanan ve 2019-2021 yıllarını kapsayan programda makro hedeflerin piyasa beklentilerine yaklaştırılması olumlu karşılandı. Ancak bankalardaki batık krediler ve özel sektörün yüksek döviz borcu konusunda somut bir çözüm planının yer almaması dikkat çekti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben’in “Batık kredilerin başka bir kuruma devredilmesi planda yok” açıklaması da Borsa İstanbul’da bankacılık endeksinde yüzde 2.77 oranında düşüşe neden oldu.

Kısırdöngü sürecek
2019 yılı için Dolar/TL kurunun 5.60 olarak alınması programın en zayıf yanlarından biri olarak değerlendirildi. Yüksek enflasyonun devam edeceğinin kabulü, enflasyon-faiz- kur sarmalının önümüzdeki dönemde süreceği beklentisini güçlendirdi. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecek, finansal sistemin istikrarının önemine vurgu yaparken, “Programın somut sonuçlara hızla ulaşmasını temenni ediyoruz” dedi.

İşsiz sayısı hızla artacak
YEP’te 2019 sonunda işsizlik oranının yüzde 12.1’e yükselmesi öngörülüyor. Ekonomistler tarafından “fazla iyimser” olarak değerlendirilen bu hedef tutturulsa bile Haziran 2018’de 3.3 milyon kişi olarak açıklanan dar tanımlı resmi işsiz sayısı 2019 sonunda 4 milyonu aşmış olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1-milyon-yeni-issiz_167875.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!