Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

10 Yıl Sonra Türkiye’nin Dev Şirketleri Enerjiciler Olacak

İnşaat, çimento, altyapı, ulaşım, turizm ve enerji alanında faaliyet gösteren Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bundan 10 yıl sonra Türkiye’nin en büyük şirketlerinin enerji sektöründen olacağını söyledi.

Milliyet Gazetesi
10 Yıl Sonra Türkiye’nin Dev Şirketleri Enerjiciler Olacak

Limak’ın Cengiz Holding ve Kolin İnşaat ile birlikte Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketleri için gerçekleştirdiği 1.2 milyar dolarlık finansmana EuroMoney dergisi tarafından verilen ödülü almak için Londra’da bulunan Özdemir, bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Özdemir, “Türkiye’nin en büyük şirketleri enerji şirketleri olacak. Modeller de İngiltere’de, Almanya’da, ABD’de. Bugün Avrupa’nın en büyük şirketleri sıralamasına girdiğimiz zaman, iletişim-telekomünikasyon haricinde bir numaralı şirketler bugün enerjide. Alman RWE’nin 40 bin megawatt (MW) sadece hidrolik enerji kurulu gücü var. Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda en büyük şirketleri, ABD ve Avrupa’da olduğu gibi enerji şirketleri olacak” dedi.

Hipermarket olduk

Elektrik dağıtım şirketlerinin Türkiye’nin hipermarketleri olduğunu belirten Özdemir, “Elektrik üreten irili ufaklı bir sürü şirket bu ürettiği elektriği getirip dağıtım şirketlerine satacak, bu hipermarketler gelecek, o enerjiyi alacak, vatandaşımıza satacak. Yani dağıtım şirketleri Türkiye’nin hipermarketleri” dedi. Her şehirde tek dağıtım bölgesi olmasının her şirkette sadece tek bir hipermarket olduğu anlamına geldiğine ve bunun rekabeti nasıl etkilediğine ilişkin bir soruya ise Özdemir, “Ama onun için o kadar para verdik” yanıtını verdi.

2012’de taşlar yerine oturur

Özdemir, geçen yıl dağıtım, bu yıl ise üretim özelleştirmelerinin tamamlanmasının ardından sektörde taşların 2012’den itibaren yerine oturmaya başlayacağını düşündüğünü aktardı.

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ise, Türkiye’de üretimin yarıdan fazlasının doğalgazdan sağlanmasının elektrik fiyatlarında çok büyük bir değişikliğe izin vermediğine dikkat çekerek, bu dengenin değişmesinin kaynak çeşitliliğinin artmasına bağlı oldğunu belirtti. Cengiz, “Elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılık yüksek olduğu müddetçe HES ve diğer santrallerin rekabet şansı yok. Çünkü HES’lerden üretimde doğalgazdaki rakamlar yok” dedi. Cengiz, enerji üretiminde kaynak dağılımını Türkiye’deki oranlara paralel yaptıklarını belirterek, “Bugün bizim kurulu gücümüzün 400 MW’ı doğalgaz, 580 MW da HES var. 400 MW’lık doğalgaz ve 1.800 MW’lik HES projemiz de sürüyor” dedi.

ETİKETLER: firma enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/10-yil-sonra-turkiyenin-dev-sirketleri-enerjiciler-olacak_85803.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!