Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

100 Farklı Mekan, 100 Yıl Önce ve Bugün

İstanbul'un 100 farklı mekanının 100 yıl önceki fotoğrafları ile günümüz görüntülerini buluşturan ''Zaman İçinde İstanbul'' kitabı okurla buluştu. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun desteğiyle yayınlanan kitap, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri çerçevesinde Piramit Basım Yayın Organizasyon Turizm Limited Şirketi Yönetim Kurulu

yapi.com.tr / AA
100 Farklı Mekan, 100 Yıl Önce ve Bugün

İstanbul'un 100 farklı mekanının 100 yıl önceki fotoğrafları ile günümüz görüntülerini buluşturan ''Zaman İçinde İstanbul'' kitabı okurla buluştu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun desteğiyle yayınlanan kitap, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri çerçevesinde Piramit Basım Yayın Organizasyon Turizm Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Berica Nevin Berberoğlu tarafından hazırlandı. İstanbul'un yeni fotoğrafları, sanatçılar Berica Nevin Berberoğlu ve Yalçın Koçer tarafından eski fotoğrafların bakış açıları esas alınarak çekildi.
    
Kitapta yer alan ve aralarında tarihi yarımada, Tekfur Sarayı, Kız Taşı, Beyazıd Camisi, Ayasofya, Sultanahmet Camisi, Sultanahmet Meydanı ve Dikilitaş, Çinili Köşk, Alay Köşkü, Sirkeci, Karaköy, Ankara Caddesi, Karaköy Meydanı, İstiklal Caddesi, Galata Köprüsü, Yeni Cami, Tophane, Dolmabahçe, Ortaköy Camisi, Beylerbeyi Sarayı, Kız Kulesi ve Üsküdar Meydanı'nın da bulunduğu 100 eski fotoğraf ise İstanbul Üniversitesi, Yıldız Sarayı Arşivi, Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı Arşivi'ndeki fotoğraflar arasından seçildi.
    
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı Uğur İbrahimhakkıoğlu, sunuş yazısında, kitabın, üç imparatorluğa başkentlik yapan, Asya ve Avrupa'yı birleştiren, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un ''yüzyıllık'' fotoğraflarıyla günümüzdeki görüntülerini bir arada sunduğunu belirtti.
    
''Yüz yıllık öykü albüme dönüştü''
    
Kitabın editörü fotoğraf sanatçısı Berica Nevin Berberoğlu ise üzerinde yaşayan veya onu fotoğraflarından tanımış her insanın ruhunda izler bırakan bir kentin, yüzyıllık öyküsünü albüme dönüştürdüklerini kaydetti. Berberoğlu, kitapla İstanbul'un hep anlatılan kendine özgü, insanı içine çeken ve bir daha bırakmayan ruhunu, muhteşem tarihi dokusuyla bir kez daha gün yüzüne çıkarmayı planladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
    
''Dünya Kültür Mirası'nın içerisinde kent ölçeğinde yer alan bir kaç şanslı şehirlerinden birisi İstanbul'dur. Büyük unvanlara sahip bu doğal ve kültürel mirasa, diğer kültürel mirasımız gibi sahip çıkmamız gerektiğini, daha geniş kitlelere anlatmak için bu kitabı hazırladık. Üzerinde onlarca uygarlığın zengin kültürel birikiminin miras kaldığı bir coğrafyadır Anadolu... Bu coğrafyanın dünyaya merkez olmuş uygarlıkların üst üste, etnik ve dinsel kimliklerinin yan yana iç içe geçtiği ve kaynaştığı kenti de İstanbul'dur. 3 imparatorluğa başkent olmuş bugünün metropolü, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un asırlık sunumunu, 100 yıl önceki İstanbul'un fotoğraflarını aynı perspektiften bugünkü konumuyla yeniden yorumladık. Kitap ile kültürlerin buluştuğu günümüz metropolleri arasında seçkin bir yere sahip bu kentin, yüz yıllık değişimini sunduk.''
    
''Bir yüzyıl sonra devamının getirilmesini isterim''
    
Kitapta yer alan fotoğrafları çeken sanatçı Yalçın Koçer de kitapta 1800'lü yılların sonlarından bugüne kadar değişik evrelerden geçmiş İstanbul'un eski zaman fotoğraflarının yanında şimdiki zamana ait fotoğrafların yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:
    
''Eski fotoğrafları gezerken şimdi çay içtiğiniz mekanları, balık tuttuğunuz kıyıları, alışveriş yaptığınız caddeleri görerek şaşıracak, iki zaman arasında gidip geleceksiniz. Değişimi sadece mekanlarda değil, ulaşım araçlarında, insanlarda, araç ve gereçlerde de göreceksiniz. Bir yüz yıl sonra başka bir sanatçının bu kitabın devamını getirmesini isterim.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/100-farkli-mekan-100-yil-once-ve-bugun_86206.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!