Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

100 Milyar Dolarlık Kara Delik

Havalimanı, köprü ve şehir hastaneleri gibi projelerin 100 milyar dolar daha ucuza yapılabileceğini belirten İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, zararın vatandaşa yansıtılacağını kaydetti.

yapi.com.tr
100 Milyar Dolarlık Kara Delik

İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, AKP'nin kamu özel işbirliği ile yürüttüğü ‘çılgın' projelerinin Hazine'yi borca soktuğunu söyledi. SÖZCÜ'ye konuşan Yılmaz, “Hazine garantileri ile yapılan havalimanları, köprüler ve şehir hastaneleri, 100 milyar dolar kara deliğe yol açtı. Devlet, 130 milyar dolarlık bu projeleri 30-35 milyar dolara mal edebilirdi. O zaman da böyle büyük bir yükün altına girilmezdi” dedi. 61 milyar dolara mal olan kamu özel işbirliği projelerinin devlet tarafından üçte bir fiyata yapılabileceğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

“Ama yolcu, araç ve hasta garantisi verilen projeler, devletin 100 milyar dolar zarara uğramasına yol açtı. Bu şirketlerin 61 milyar dolarlık yatırımları kabul edildi. İşletme dönemi içinde 70 milyar dolar taahhüt edildi. Toplamda 130 milyar dolarlık bir taahhüt. Bu parayı devlet bütçesinden ödeyeceğiz. Bütçenin geliri vatandaşın ödediği dolaylı vergiler ile şirketlerin kurumlar ve gelir vergisinden karşılanıyor.”

 "Devlete yük oldu"
Hazine garantili bu projelerin devlete büyük yük oluşturduğunu vurgulayan Yılmaz, “Sonuç olarak bunlar fabrika değil. 20-25 yılda toplanacak gelirlerimiz ile doğan her çocuk bu projeler için para ödemek durumunda kalacak. İsveç 2008'den itibaren altyapı yatırımlarında kamu özel sektör işbirliği yöntemine son verdi. Çünkü geleceğin gelirlerini ipotek altına alıyorsun” diye konuştu.

 
"Hazine borca battı"
Hazine'nin iyi yönetildiği zaman batmayacağını dile getiren Yılmaz, “Milletin seçimde doğru karar vermesi gerekiyor. Bu yönetilemeyen bir ekonomi. Moodys ‘Türkiye'nin borçlarını ödeyememe riski oluşuyor' dedi. Sözde mega projeleri yürüten müteahhitler daha çok krediyi nereden aldılar? Türk bankaları üzerinden yurtdışı sendikasyon kredilerinden. Bugün 17 bankamızın notu düşürüldü. Eğer yurtdışından herhangi bir yatırımcı bu mega projelerinize gelmiyorsa, finans kuruluşları doğrudan bunları finanse etmeye yanaşmıyorsa bunların fizibilitesi yok demektir. Ben Hazine Müsteşarlığı yaptım. Devlet, Hazine, KOBİ'ler, halk, özel sektör borçlu. Borçlu olmayan yok. Borca batık durumdayız. Cumhuriyet tarihinde Hazine hiç böyle bir yükün altında kalmamıştı. Kamu özel işbirliği projeleri ve kötü ekonomi yönetimi bütçeyi bütçe olmaktan çıkardı” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/100-milyar-dolarlik-kara-delik_166311.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!