Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

1600 Yıllık Bazilika Altı Cam Teknelerle Gezilecek

İznik'de kuraklıkla sular çekilince bazilikaya yapılan ilk resmi dalıta tarihi eserlere ulaşıldı. Bazilikanın altı camlı teknelerle ziyarete açılması gündemde.

yapi.com.tr
1600 Yıllık Bazilika Altı Cam Teknelerle Gezilecek

Kurak mevsimin etkisiyle suları 2 metreye kadar çekilen İznik Gölü’nde Roma dönemine ait 600 yıllık bir Bazilika ortaya çıkmıştı. Bazilika’ya sualtı görüntüleme uzmanları ve arkeologlar dalış yaptı. Radikal'den Serkan Ocak'ın haberine göre, Bursa Valisi Münir Karaoğlu, turizme katkısı olacağını söylediği yeni keşfedilen Bazilika için altı cam teknelerle turlar düzenlemeyi düşündüklerini söyledi.

Tarihi kalıntılar suların çekilmesinin ardından Şubatı ayı başında fark edilmişti. Göl üzerinde seyreden bir helikopterden tesadüf eseri keşfedilen kalıntılar için ilk araştırmalar tamamlandı. Bursa Valiliği’nin koordinasyonunda İznik Gölü’ne dalış yapıldı. Tarihi kilisenin fotoğrafları ve videosu çekildi. Dalışa Bodrum Müze Müdürlüğü’nden bir arkeolog da eşlik etti.

Bursa Valisi Münir Karaoğlu, yapılan ilk incelemelerin ardından Radikal’e şu bilgileri verdi: “Arkeologlar rapor hazırlıyor. Bir envanter çıkarılacak. Sualtından çıkarma şansımız yok. Bulunduğu yerde tespitler yapılacak. Dalışlar yapıldı. Bölge halkı tarafından biliniyormuş. Ancak bugüne kadar resmi bir kaydı yok. Görüntülenmemiş. İlk kez görüntülendi. Bu bizim bir değerimiz. İznik için, Bursa için bir değer. İznik bir inanç merkezi . Bu yapı da inancı temsil eden önemli merkezlerden biri. Bir Bazilika. Dalış turizmi yapıya zarar verebilir. O yüzden farklı planlarımız var.”

Vali: Rapor bekliyoruz

Vali Karaoğlu, farklı planlarını şöyle açıkladı: “Antalya Kaş’ta olan altı cam tekneler İznik Gölü’ne getirilebilir. Bu teknelerle turistlik turlar yaptırabiliriz. Kalkınma Ajansı ile bunu yapabiliriz. Teklif çağrısındayız.” Vali Karaoğlu, arkeologlar tarafından henüz raporun tamamlanmadığını ancak yapının bir kilise olduğunu, 3.- 5. yüzyıllar arasından kalma olduğunu tahmin ettiklerini bunun ancak rapordan sonra kesinleşeceğini söyledi. Karaoğlu ayrıca tarihi kilisenin bir deprem sonucu sular altında kaldığının da tamni edildiğini aktardı.

Dalışı Sualtı Görüntüleme Uzmanı Tahsin Ceylan, Değirmendere Sualtı Sporları Derneği (DESSAT) Başkanı Murak Kulakaç, Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen ile birlikte yaptı. Ceylan bunun valilik adına yapılan resmi bir dalış olduğunu söyledi. Bazilikada bazı tarihi kalıntılar bulundu. Ancak bu eserler envanter çalışması tamamlanmadan kamuoyuyla paylaşılmayacağı belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1600-yillik-bazilika-alti-cam-teknelerle-gezilecek_117460.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!