Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2 Bin 500 Yıllık Silindir Buzları Eritti

1979 İran Devriminden sonra diplomatik olarak barışamayan İran ve İngiltere'nin arasındaki buzları Kiros Silindiri eritti. Adını M.Ö. 6'ncı yüzyılda Babil'i fetheden Pers hükümdarı Büyük Kirostan alan Kiros Silindiri (Cyrus Cylinder) İngiltere ile İran arasındaki soğukluğa son verdi.

NTV
2 Bin 500 Yıllık Silindir Buzları Eritti

Adını M.Ö. 6'ncı yüzyılda Babil'i fetheden Pers hükümdarı Büyük Kirostan alan Kiros Silindiri (Cyrus Cylinder) İngiltere ile İran arasındaki soğukluğa son verdi.

Eserin üzerinde Babil çivi yazısı ile yazılmış bir bildiri bulunuyor. 23 santime 11 santim ebadında paha biçilmez küçük kil silindirin üstüne Büyük Kiros'un kazandığı savaşların kayıtları ile kanunlarının yanı sıra, kendi kraliyet soyuyla ilgili belgeler de kazınarak yazılmış.

Dünyadaki en büyük müzelerden biri olan British Museum, silindirin dört aylığına İran Ulusal Müzesi'nde sergilenmesi konusunda anlaştı. British Museum'un Orta Doğu Koleksiyon Uzmanı John Curtis'un eşliğinde bir heyet, 2 bin 500 yıllık eseri önceki gün Tahran'a getirdi. İran Ulusal Müze Başkanı Azadeh Ardakani, "Dört aylık bir süre bütün İranlıların bu muhteşem silindiri görmesi için büyük bir fırsat" diye konuştu. İran, silindirin sergilenmesi için yaptığı hazırlıklarda 300 bin dolar harcadı.

İlk insan hakları bildirgesi kabul ediliyor

1879'da, Asur bilgini Hormuzd Rassam tarafından Babil'deki Marduk Tapınağında bulunan Kiros'un bildirisi, temel olarak Babilli kölelerin serbest ve özgür olması gerektiğinden bahsettiği için, bazen ilk insan hakları bildirgesi olarak da kabul ediliyor. İran ve İngiltere arasında son zamanlarda Tahran yönetiminin nükleer programı yüzünden de gerginlik yaşanıyordu. İngiltere'nin, eylül ayında teslim etmesi gereken silindiri getirmemesi üzerine Tahran, British Museum'a tazminat davası açmaya hazırlanıyordu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2-bin-500-yillik-silindir-buzlari-eritti_82581.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!