Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2009 Sanayi için Şimdiden Kayıp

2008 yılında ciddi kan kaybı yaşayan sanayi, 2009 yılına da kötü başladı. Ekonomistler ocakta sanayide çift haneli gerileme, ekonomide ise 2009'un ilk çeyreğinde ise 5 ile 6,5 arasında küçülme bekliyor. 2008'de başlayan krizin ağırlaştırılmış etkilerinin 2009'a miras kaldığını belirten ekonomistlere göre 2009 yılı kaybedildi.

Referans Gazetesi
2009 Sanayi için Şimdiden Kayıp


 
2009'UN İLK ÇEYREĞİ İÇİN OLUMSUZ SİNYALLER
 
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok: 2009'u kaybettik

Ocak ayı beklentilerimiz geçen yıla oranla kötü geçeceği yönündeydi ve kapasite kullanımı bunu teyit etti. Kriz yüzünden ekonomideki daralma devam ediyor. 2008'in son çeyreği ve 2009'un ilk çeyreğinde ciddi daralma olacak. Ama ilerleyen çeyreklerde göreli olarak daha iyi resim göreceğiz. Ocak ayında yine çift haneli bir sanayi üretimi daralması olacak ancak aralık kadar kötü bir düşüş beklemiyoruz. 2008'in son çeyreğinde yüzde 4'lük bir daralma öngörümüz doğrultusunda yıl sonu için yüzde 1'lik bir büyüme bekliyoruz. 2009'un ilk çeyreğinde ise yüzde 5 düzeyinde ekonomide küçülme yaşanabilir. 2009 yılını zaten kaybettik. İkinci çeyrekten itibaren ise artıya dönüş başlayabilir.
 
Fortisbank Ekonomist Nilüfer Yıldız Sezgin: Kıpırdanma başlayabilir

Ocak ayı kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı ayına göre 16.5 puan düşerek yüzde 63,8'e geriledi. Bu oran, ekonomik aktivitedeki zayıflığın altını çizmekle birlikte, mevsimsellikten arındırıldığında bozulmanın hız kestiği izleniyor. Ankette, bizim öncü olarak kabul ettiğimiz ocak üretim durumuna ilişkin değerlendirmeler de, ocakta sanayideki yıllık bazda düşüşün hız kesebileceğine işaret etti. Bu da ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın 2009'un ilk çeyreğinde daha da derinleşmeme ihtimaline yönelik olumlu sinyal oldu. Ancak, ikna edici olması için hem diğer verilerin destekleyici olduğunu hem de eğilimin önümüzdeki aylarda da devam ettiğini görmek gerek.
 
ASO Başkanı Nurettin Özdebir: Aspirin tedavisiyle önlem alınmaya çalışılıyor

Sanayi üretimindeki gerileme son derece dikkat çekici, buna ek olarak kapasite kullanım oranında ciddi düşme bulunuyor. İmalat sanayindeki gerilemenin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranlarındaki düşüş krizin derinleşerek devam edeceğini gösteriyor. Halen yapılan doğru dürüst birşey bulunmuyor. Aspirin tedavisiyle önlem alınmaya çalışılıyor. Ekonomi tepe taklak gidiyor, acilen önlem alınması lazım. İç piyasayı canlandıracak köklü tedbirler alınmalı. Bunun için satınalma isteği yaratacak bir cazibe yaratılması zorunlu. 2001 krizinde otomotiv sektörü için alınan önlemlerin benzerleri şimdi diğer sektörler için de alınmalı.
 

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/2009-sanayi-icin-simdiden-kayip_66532.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!