Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2010 Dünya Kupası, Havayı 2006'dan 6 Kez daha Fazla Kirletiyor

Çevreye dair çalışmalara yer veren Treehugger'ın derlemesine göre Güney Afrika'daki Dünya Kupası'nda atmosfere 2 milyon 753 bin 251 ton karbondiyoksit (CO2) yayılacak. Bu, 1 milyon aracın 1 yılda havaya saldığı CO2'ye eşdeğer bir oran demek. Vaziyetin vahameti şu örnekle daha iyi anlaşılacak: 2010'un çıkartacağı CO2, Almanya'da düzenlenen 2006

Referans Gazetesi
2010 Dünya Kupası, Havayı 2006'dan 6 Kez daha Fazla Kirletiyor

19. Dünya Kupası'na sahne olan Güney Afrika'da bugüne kadar oynanan maçlarda ortaya konan futbol henüz insanları havaya sokmuş değil. Matematiksel hesaplara boğulan takımlar 1-2 golle idare ediyor. Güney Afrika'da göze hoş gelen futbola hasret kalınırken sağır sultanı bile rahatsız eden ‘vuvuzela'lar sebebiyle kulaklarımızı da kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Ne göze ne kulağa iyi gelen 2010 Dünya Kupası, nefes aldığımız havamıza da iyi gelmiyor. Çevreye dair çalışmalara yer veren Treehugger'ın derlemesine göre Güney Afrika'daki Dünya Kupası'nda atmosfere 2 milyon 753 bin 251 ton karbondiyoksit (CO2) yayılacak. Bu, 1 milyon aracın 1 yılda havaya saldığı CO2'ye eşdeğer bir oran demek. Vaziyetin vahameti şu örnekle daha iyi anlaşılacak: 2010'un çıkartacağı CO2, Almanya'da düzenlenen 2006 Dünya Kupası'nınkinden 6 kat fazla.

Bu muazzam farkın oluşmasının temel nedeni mesafe. Futbola gönül veren ve bunun için takımlarının peşinden en çok giden kesimler Avrupalılar. Hasılı, bu kupa için Avrupalılar binlerce kilometrelik uçuşlar yapmak zorunda kaldı ve bunun da faturası çevre için yükseldi. Almanya'ya gitmek için daha çok tren veya otobüs kullanan Avrupalılar Güney Afrika'ya haliyle uçakla gitti.

Futbolseverlerin uluslararası ulaşımından kaynaklanan toplam CO2 miktarı 1 milyon 856 bin 589 ton. Bu kalemdeki en yüksek pay ise 1 milyon 575 bin 953 ton ile uluslararası uçuşlara ait.
 
En çok zararı ‘Yeşil Stat' veriyor


Kupanın ortaya çıkardığı 2.7 milyon tonluk CO2'nin 15 bin 390 tonu oyunların altyapısında kullanılan statyumlardan kaynaklandı. Kupanın en şaşalı stadı Soccer City için 1 milyon ton çimento kullanıldı. Bunun da çevreye faturası yaklaşık 1 ton CO2 salımı oldu. Buna mukabil çevreye en zararlı stat Green Point! Evet adı yeşil olsa da bu stadın semaya saldığı CO2 miktarı 5167 ton. Statlarda kullanılan enerjiden kaynaklanan CO2 hesabına bakıldığında ise 3245 bin ile Soccer City birinci durumda.

484 bin 589 tonluk CO2 üreten şehirler arası ulaşımda da 330 bin 57 tonluk pay ile uçaklar birinci sırada. 39 bin 577 tonluk CO2 üreten şehir içi ulaşımda ise çevreye en fazla zarar veren araç 12 bin 989 tonla şehir içi otobüsleri. Biz Kuzey Yarımküre'de yaşayanlar sıcaklardan kavrulurken kupanın oynandığı Güney Afrika'da kış mevsimi yaşanıyor. Özellikle akşamları bir soba yakmak elzem. Isınmak için kullanılan kömürün çevreye salacağı CO2 oranı da 340 bin 128 ton olarak hesaplandı. TRT'nin ünlü spor yorumcusu Feyyaz Uçar'ın kışlık montlarla ekrana yansımasından da anlayacağımız üzere kömürün en çok yakıldığı şehir Johannesburg. Şehir, havaya saldığı 88 bin 39 tonluk CO2 ile başı çekiyor.

Dünya Kupası'nda salınacak CO2 toplam 2.7 milyar ton dedik. The Guardian bu oranı daha da çarpıcı kılmak için ilginç bir hesap yapmış. Buna göre 2010 Dünya Kupası nedeniyle mavi gökyüzüne salınacak karbondiyoksit miktarı 1 milyar okkalı cheeseburgerin hazırlanması sırasında üretilen CO2'ye eşdeğer. Güney Afrika Cumhuriyeti ise kupanın saldığı CO2'yi nispeten telafi etmek için, ziyaretçileri statlara taşımak için raylı sistemlere yoğunlaşırken şehir merkezlerine de binlerce ağaç dikti. Dünya Kupası'nın bekası için her şeyden önce bir dünyanın var olması gerekiyor. Dileriz, bundan sonraki dünya kupaları aldığımız havayı daha az kirleterek, bizi peşinden koşturur...



 

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/2010-dunya-kupasi-havayi-2006dan-6-kez-daha-fazla-kirletiyor_80365.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!