Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2010 Sonunda Kesintisiz Metro Ulaşımı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Darüşşafaka ile Hacıosman Mahallesi arasındaki bin 348 metrelik son tünel kazısını yaparak tünelleri birleştirdi. Tarabya kavşağında yerin 31 metre altına inen Başkan Kadir Topbaş, iş makinesini kullanarak Şişhane-Hacıosman Metro Hattı'nın son kazısını yaptı. Darüşşafaka Hacıosman tünellerinin

Habertürk
2010 Sonunda Kesintisiz Metro Ulaşımı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Darüşşafaka ile Hacıosman Mahallesi arasındaki bin 348 metrelik son tünel kazısını yaparak tünelleri birleştirdi. Tarabya kavşağında yerin 31 metre altına inen Başkan Kadir Topbaş, iş makinesini kullanarak Şişhane-Hacıosman Metro Hattı'nın son kazısını yaptı. Darüşşafaka Hacıosman tünellerinin binleşmesi ile Şişhane-Taksim hattı yeraltından Hacıosman'a kadar uzadı.

2010'da çalışmaya başlayacak

Hacıosman-Atatürk Oto Sanayi hattı arasında 2010 yılının Temmuz ayında test sürüşlerinin başlayacağını ve hattın 2010 yılı sonunda hizmete gireceğini açıklayan Başkan Topbaş, "Sizleri 2010 Temmuz'unda test sürüşü yapmaya davet ediyorum. 2010 sonlarına doğru da buradan bindiğimiz zaman 12 dakikada 4. Levent'e, 24 dakikada Taksim'e, 27 dakikada Şişhane'ye gidilebilecek. Şişhane-Yenikapı hattı tamamlandığında ise yine Hacıosman'dan 32 dakikada Yenikapı'ya, 49 dakikada Kadıköy'e ve 63 dakikada Atatürk Havalimanı'na gidebileceğiz" diye konuştu.

Aracını park et metroyla devam et

Bu hattaki son metro kazısıyla tarihi bir olaya tanıklık ettiklerini vurgulayan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; "Yüzyıllar sonra bizler burada olmayacağız ama burasını binlerce insan kullanacak. Bu hat daha sonra Sarıyer Çayırbaşı'na devam edecek. Hacıosman Metro İstasyonu'nun yanında 420 araçlık otoparkımız ve transfer merkezimiz olacak. Buraya gelen vatandaşlar araçlarını bırakarak metroya binebilecek. Yüzeyde birçok çalışma yaptık ve zaman zaman İstanbullular'ı rahatsız ettik. Yoğun çalışma tempomuza gösterdikleri hassasiyete çok teşekkür ediyorum. Ama bizim en ağrılıklı çalışmalarımız yerin altında devam eden metro çalışmaları. Yerin altında binlerce insan 24 saat boyunca bu kentin ulaşım sorununu çözmek için çalışıyor. Bu metro hatları tamamlanınca binlerce insan hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım imkanına kavuşacak."

Kesintisiz seferler başlayacak

Daha önce Şişhane-Taksim ile 4. Levent Atatürk Sanayi Sitesi hatlarını aktarmalı olarak hizmete açtıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, bunun daha önce yapılan metro hatlarındaki elektronik sistemlerin yenilenme çalışmalarından kaynaklandığını ve yıl sonundan itibaren bu hatta kesintisiz seferlerin başlayacağını kaydetti. Gelişmiş bir elektronik sistem kullanarak metronun vagon aralıklarını 70-80 saniyeye kadar indirdiklerini ifade eden Topbaş, "Ancak daha önce yapılan hat 4,5 dakika aralığıyla çalıştığı için entegrasyonda sıkıntı yaşanıyor. İnşallah bu yıl sonundan itibaren 600 bin yolcuyu Şişhane'den Atatürk Sanayi Sitesi'ne kadar sabah 06.00 ile gece 21 saatleri kesintisiz seferlerle taşımayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Stad bitmeden metro gidecek

Bu yılsonuna doğru Seyrantepe triyaj alanımıza doğru olan test sürüşlerimiz de başlayacak. Oradan Galatasaray'ın yeni stadının altına 1620 metrelik üç tünel yaparak metroyu Seyrantepe'ye getiriyoruz. İstasyonunu bu yılın sonuna doğru hizmete sokacağız. Şu anda Levent'te peronlardan bir tanesi vagon depolama alanı gibi kullanılıyor. Bu hat açılınca o sıkıntı da ortadan kalkacak. İstanbullulara da buradan bu müjdeyi veriyorum. İstanbul için hayırlı olsun. Ancak ulaşım adına daha yolun çok başındayız. Çok işimiz var. Şu anda 51,5 kilometre inşaatı yer altında devam ediyor. Burada bir şeye özellikle dikkat çekmek istiyorum. 6 Aralık 1994'te bu hat üzerindeki Taksim-4.Levent arasında ilk tünel bağlantısı işlemi yapılmıştı. Yüzde 80'ini Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın döneminde yaptığı o hatta 8 kilometreydi, bizde o hattın devamı olarak 8 kilometre daha yaptık. Yani önceki birkaç dönemde yapılan metro 8 kilometreydi. Buz kendi dönemimizde 8 kilometreyi bitirdik."

Vinçle indi

Yerin yaklaşık 31 metre altında Hacıosman istasyonu içinde gerçekleştirilen tünel birleşme törende, tünele özel bir vinç ile inen Topbaş, basın mensupları ile birlikte tünel birleşme noktasına kadar 310 metre yürüdü. Her iki yönde sürdürülen ve yaklaşık 20 dakika süren çalışmanın sonunda tünelin iki ucu birleştirildi.Topbaş, her iki yönde çalışmayı yürüten işçilerle ve basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Topbaş'a 1994 yılında çekilen bir fotoğraf hediye edildi.

6 istasyon yer alıyor

Başlangıçta yaklaşık 8,5 kilometre olarak inşa edilen Taksim ? 4. Levent Metrosu, kuzeyden Hacıosman'a, güneyden de Şişhane'ye kadar toplam 18 kilometrelik bir sistem olacak. Yenikapı'ya kadar gidildiğinde ise Marmaray'ın da tamamlanmasıyla ulaşımda ciddi bir rahatlama ve entegrasyon sağlanacak.

4. Levent-Hacıosman arasında 5'i ana hat, 1'i de Seyrantepe Stadyum bağlantısı olmak üzere Sanayi, İTÜ-Ayazağa, Atatürk Oto Sanayi, Darüşşafaka, Hacıosman ve Seyrantepe istasyonlarından oluşacak.

4. Levent-Hacıosman metro hattının toplam maliyeti Seyrantepe istasyon bağlantısı ve triyaj alanı dahil 487,3 milyon euro, Atatürk Oto Sanayi-Hacıosman arası ise 316,3 milyon euroya mal olacak.

Seyrantepe istasyonunda Eylül 2009, Darüşşafaka istasyonunda Kasım 2009, Darüşşafaka-Hacıosman arasında da Temmuz 2010'da başlanması hedeflenen test sürüşlerinden yaklaşık 4 ay sonra ise yolcu taşınması planlanıyor.

Taksim-4. Levent arasında 9 yıldan beri 32 vagonla hizmet verilen metro hattında, Yenikapı-Hacıosman arasında hizmete girmek üzere 92 vagonun daha alımı için ihale yapıldı ve ilk vagonlar 2008 yılı Eylül ayında teslim alındı.

İhale kapsamında bugüne kadar 44 vagon İstanbul'a gelirken, geriye kalanı yıl sonuna kadar tamamlanacak ve böylece toplam vagon sayısı 124'e çıkacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/2010-sonunda-kesintisiz-metro-ulasimi_71042.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!