Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"2019 İnşaat Sektörünün Toparlanma Yılı Olacak"

KAMDER Başkanı, 2018 yılında inşaat sektörünün en kötü dönemini yaşadığını, 2019 yılında sektörün yeni projeler üretmek yerine stokları tüketmeyi hedeflediğini söyledi.

yapi.com.tr
"2019 İnşaat Sektörünün Toparlanma Yılı Olacak"

İnşaat Sektörünün 2018'deki faaliyetlerini değerlendiren ve 2019 ile ilgili beklentilerini açıklayan Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) başkanı ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi meclis üyesi Niyazi Gültekin, sektörün eski günlerine dönebilmesi için faizlerin mutlaka düşmesi gerektiğini, 2019 yılından umutlu olduklarını ifade etti.

En zor yılı geride bıraktık
İnşaat Sektörü'nün 2018'de çok zor bir süreç yaşadığını belirten Niyazi Gültekin, "24 Haziran seçimlerinden önce başlayan ekonomik krizden en fazla inşaat sektörü etkilendi. Konut kredisinde faiz ortalaması yüzde 2.75'lere yükseldi. İnşaat maliyetleri yüzde 40'tan fazla arttı. Birçok meslektaşımız bu ekonomik koşulların altından kalkamayıp konkordato ilan etmek zorunda kaldı. Konkordato ilan edenler arasında büyük firmalar da var. Çok sayıda inşaat yarım kalmış vaziyette. Bu sürecin 2019'da sona ereceğini ve 2019 yılının sektör için daha güzel geçeceğini umut ediyoruz" dedi.

Bankalar sektöre ihanet etti
Bankaların inşaat sektörü sayesinde yüzbinlerce kişiye konut kredisi sattığını ve çok büyük kârlar elde ettiğini ifade eden Niyazi Gültekin, "İyi günde dost olan bankalar zor günde müteahhitlere en büyük darbeyi vurdu. Birçok müteahhit arkadaşlarımızın yüzde 13-15'lerle aldığı kredilerin faiz oranı yüzde 45'lere kadar çıktı. Müteahhitler zaten yüksek konut kredisi faizleri yüzünden satış yapamadıkları bu dönemde yüksek faizler ödemek zorunda kaldı. Özellikle özel bankalar yüzde 20 ile mevduat alırken yüzde 45 ile kredi sattılar. Yüzde 100'den fazla kâr ettiler. Bankalar bu dönemde güvenimizi kaybetti. İnşaat sektörünün yeniden yükselmeye başlayacağı dönemlerde bankaların yaptığı bu ihaneti asla unutmayacağız" dedi.

2019'da hedef inşaatları tamamlayıp stokları eritmek
Sektörün 2019 hedefleri ile ilgili görüşlerini paylaşan Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Bu yıl çok az proje lansmana çıkacaktır. Sektörün en büyük önceliği mevcut projeleri tamamlayıp, stokları eritmek. Türkiye'de 2 milyona yakın konut satılmayı bekliyor. Bu konutların satılması için faizlerin düşmesi gerekiyor. Kamu bankalarının başlattığı 0,98 faiz kampanyası sektöre bir hareket getirdi ancak yeterli değil. 0,98 faiz kampanyasının müteahhite maliyeti çok yüksek. 0.80'lik maliyeti müteahhitler karşılıyor. Merkez Bankası'nın ilk toplantıda faiz oranlarını yüzde 20'nin altına düşürmesi ve 2019'a olumlu bir başlangıç yapması gerekiyor. Devam eden faizlerdeki düşüş eğilimi, 2019'da konut satışlarını artırıp, sektöre yeniden hareket getirecektir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/2019-insaat-sektorunun-toparlanma-yili-olacak_169969.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!