Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

206 Beton Firması Denetimsiz Toplu Konutlar Risk Altında

206 Beton Firması Denetimsiz Toplu Konutlar Risk Altında

Referans Gazetesi



alebe paralel artış gösteren toplu konutların, hazır betondaki denetimsizlik nedeniyle risk altında olduğu iddia edildi. Kalitenin değil de ucuzluğun tercih edildiği hazır betonda, 277 firmanın sadece 71'i denetim altında tutuluyor.

Türkiye'nin dört bir köşesinde başlayan toplu konut yapımının, hazır betondaki denetimsizlik nedeniyle risk altında olduğu iddia edildi. Yaşanan depremlerde konutların yıkılmasının büyük nedeninin kalitesiz beton olduğunu ileri süren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Genel Sekreteri Ferruh Karakule, "Türkiye'de 277 hazır beton firmasının toplam 568 üretim tesisi var. Birliğimize üye firma sayısı ise 71. Biz kendi içimizde kurduğumuz kalite kontrol sistemi ve demetim mekanizmasıyla üyelerimizi denetliyoruz. Ancak geriye kalan 206 firma denetlenmiyor. Toplu konut yapan müteahhit firmalar kaliteye değil de fiyata önem verdikleri için konutlar risk taşıyor" dedi.

Bakkal açar gibi fabrika kuruluyor
THBB Genel Sekreteri Karakule, hazır beton sektörünün gelişimi ve yaşadıkları sıkıntıları değerlendirdi. Hazır betonun Türkiye için çok genç bir sektör olduğunu söyleyen Karakule, "Bu kadar genç bir sektör olmamıza rağmen hazır beton, ülkemizin her yerine yayılmış durumda" dedi. Türkiye'deki yapıların yüzde 90'ının betonarme olduğunu kaydeden Karakule, konuttaki canlanmanın sektörde yüzde 20'lik bir büyümeye neden olduğunu açıkladı. Yaşanan bu büyümeden memnun olmadıklarına dikkat çeken Karakule, "Önüne gelen hazır beton fabrikası kuruyor. İnanın bakkal dükkânı kurmak daha zor" dedi. Bu durumun sektörde kalitesizliğe neden olduğunu kaydeden Karakule, "Standart dışı hazır beton üretilip, piyasaya sürülüyor. Firmaların ISO kalite belgeleri olabilir ama bunların hepsi maalesef kâğıt üzerinde. Sektöre girerken ve sonrasında denetim yapılmıyor" dedi.

2 milyar dolar cirosu var
Türkiye'de yıllık hazır beton üretiminin 50 milyon metreküpe dayandığını kaydeden Karakule, konut sektöründeki canlanma ile birlikte her yıl ortalama yüzde 20 büyüme trendi içerisinde olduklarını söyledi. Türkiye'de 277 firmanın 568 tesisi bulunduğunu belirten Karakule, yıllık cironun ise 2 milyar doları bulduğunu bildirdi. Sektörde kalitesiz üretimin haksız rekabeti de beraberinde getirdiğini söyleyen Karakule, "Toplu konutlar yapılıyor ve en ucuzu 100 bin YTL'den satılıyor. Ancak hazır betonun inşaat maliyeti içerisinde payı çok düşük. 100 metrekarelik bir daire için 30 metreküp beton gider. Metreküpü 60 YTL'den satıldığına göre maliyet sadece bin 800 YTL'dir. Ancak denetimsiz üretim yapan ve bu nedenle de kaliteden ödün veren hazır beton firmaları, bu rakamı bin 500 YTL'ye çekmiş durumdalar. Müteahhit firmalar kaliteyi değil de ucuzluğu tercih ettikleri için, mevcut durum bu şekilde devam ediyor" diye konuştu. Karakule, sektörde yaşanan kayıtdışılık ve kalitesizlik nedeniyle her yıl yaşanması beklenen yüzde 20'lik büyümenin ekonomiye yansımayacağını ifade etti.

Tebliğ bir an önce yayımlanmalı
Sektörde yaşanan denetimsizlik ve kalitesizliği görüşmek üzere Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'ndan randevu talep ettiklerini söyleyen Karakule, "Bakanlık AB mevzuatları doğrultusunda Yapı Malzemeleri Yönetmeliği çıkardı, ancak bu yönetmeliğin yürürlük tarihi 1 Ocak 2007. Bu yönetmeliğe istinaden hazırlanan bir tebliğ var. Bu tebliğ sektöre bir standart getirecek. Hiç olmazsa bu tebliği bir an önce çıkarmalarını istiyoruz" dedi.

Karakule, "Firmalar EN 206 standardına göre hazır beton üretmek zorundalar. Ancak herhangi bir denetim olmadığı için mecburiyet de yok. Kurduğumuz kalite güvence sistemi sayesinde standart dışı üretim yapan üyelerimizi üyelikten çıkarıyoruz. Teknisyenlerimiz tesisleri gezerek denetim yapıyorlar. Standart sapmaları bizlere rapor halinde sunuluyor. Biz de bu sonuçlar ışığında her yıl 2 üyemizi üyelikten çıkarıyoruz" dedi.



Yapı denetimi 56 ile yayılıyor
1999 depreminden sonra önemi artan yapı denetimi de beton kalitesi kadar önemli. 6 yıldır uygulanan Yapı Denetimi Yasası'nın kapsama alanı genişliyor. Bugüne kadar sadece 19 pilot ilde uygulanan yasa, önümüzdeki süreçte 56 ilde uygulanmaya başlanacak. Revizyon çalışmalarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü kaydeden Yapı Denetim Kuruluşları Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Tekin Saraçoğlu, "Yasa gereği bugüne kadar 19 pilot ilde denetimler yapabildik. Bingöl ve Afyon gibi deprem açısından riskli iller bu pilot illerin dışında kalıyordu. Yasanın tüm illeri kapsamasını istedik, ancak bakanlık pilot il sayısını 56'ya çıkarmayı planlıyor" dedi.

200'ü İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de 550 yapı denetimi şirketi bulunduğuna dikkat çeken Saraçoğlu, "TOKİ'nin yapmış olduğu binaları denetleyemiyoruz. Özel teşebbüsün yapılarını denetim altında tutuyoruz. Ancak bizim aramızda da işini ihmal eden şirketler var. Bu yüzde 1'i geçmez. Birlik olarak bu kişilerin elenmesi için çaba sarf ediyoruz" dedi. Hazır betonda yaşanan denetimsizlik ve kalitesizlik ile ilgili görüşlerini dile getiren Saraçoğlu, 5-6 yıl öncesine göre bu konuda iyileşmeler gözlendiğini açıkladı.

Saraçoğlu, "O yıllarda betonda çok daha fazla arıza tespit ediyorduk. Ama son zamanlar betoncular da kendi içlerinde denetimlerini artırdıkları için, durum tersine dönmeye başladı" dedi. Hazır beton sektörüne her geçen gün yeni firmaların girmesiyle denetimlerin zorlaştığını vurgulayan Saraçoğlu, "İster istemez denetim zorlaşacaktır, bu doğal sonuç" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/206-beton-firmasi-denetimsiz-toplu-konutlar-risk-altinda_45403.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!