Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

245 Gündür Direniyoruz!

Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın,"Biz Haziran ayından beri burada bir direniş sergiliyoruz. 245 gündür Cerattepe'de nöbet tutuyoruz. O zamandan beri şirketin beş altı girişimi oldu. 245 gündür başaramadıklarını Karadeniz'de topladıkları asker ve polisle şimdi yapmaya çalışıyorlar" dedi.

yapi.com.tr
245 Gündür Direniyoruz!

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, Artvin'deki Kafkasör Yaylası'nda bulunan Cerattepe bölgesinde bakır madeninin işletileceği belirtilen bölgeye iş makinaları dün ulaştı. Günlerdir yaşanan polis ve asker müdahalesinin ardından Cerattepe ile ilgili Radikal'e konuşan Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın, "Yapılması planlanan madencilik faaliyetiyle ilgili yeni bir dava süreci var. Daha önce alınan ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) raporu mahkeme tarafından iptal edildi. İptal edilen ÇED'in Danıştay süreci devam ederken ikinci bir ÇED raporu alındı. Biz ikinci ÇED için de yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtık. Ancak mahkeme ikinci ÇED için yürütmeyi durdurma kararı yerine 7 ay sonrasına keşif kararı verdi. Keşifle ilgili bütün işlemler yapıldı. Bir ay içinde keşif yapılmasını bekliyorduk. Ancak daha keşif yapılmadan şirket harekete geçti. Tahminimce şirket keşif yapılmadan önce orman kesimini yapıp çalışmalara başlamak istiyor. Biz Haziran ayından beri burada bir direniş sergiliyoruz. 245 gündür Cerattepe'de nöbet tutuyoruz. O zamandan beri şirketin beş altı kez girişimi oldu. 245 gündür başaramadıklarını Karadeniz'de topladıkları asker ve polisle şimdi yapmaya çalışıyorlar" dedi. Kalın'ın değerlendirmeleri şöyle:

'Orman tahsisi yapılmadan iş makinaları Cerattepe'ye çıkamaz'

"Şirket ilk etapta yüzbinlerce ağaç kesip yol güzergahı oluşturmak istiyor. Bunu yaptıkları takdirde zaten gerisinde yapılacak faaliyetlerin çok da anlamı kalmayacak. Mesele sadece ağaçların kesiminden ibaret değil. Burada heyelanlar oluyor. Burada sular kirleniyor. Burada seller oluyor. Şirketin Cerattepe'ye çıkma girişimi tümüyle hukuka aykırıdır. Maden şirketinin Cerattepe'ye çıkabilmesi için öncelikle orman alanının tahsisinin yapılması gerekiyor. Yani bu projeyi nerede gerçekleştirecekse o orman alanının şirkete teslim edilmesi gerekiyor. Bu teslim Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Ancak teslim işlemi yapılmamış. Bu teslim süreci yapılmadığı takdirde orman alanına herhangi birinin girmesi mümkün değil. Orman tahsisi yapılmadan maden şirketinin araçlarını, konteynırlarını ve iş makinalarını Cerattepe'ye çıkarmaya çalışıyorlar. Şu anda yapılan tümüyle yasadışıdır. Hani tahsis kararı nerede? Orman tahsisi yapıldığına dair karar nerede? Ortada böyle bir karar yok. Dolayısıyla suç duyurusunda bulunacağız."

'Yaşananların sorumlusu Rize İdari Mahkemesidir'

"Yapılanlarla ilgili Artvin Valiliği ile bir görüşme yaptık. Vali yukarıda bulunan kulübemize dokunmayacağı sözünü verdi. Yukarıya çıkan grubun güvenli bir bölgede durabileceğini söyledi. Biz de bu görüşmeyi halka açıkladık. Bütün bu yaşananların sorumlusu Rize Idare Mahkemesi'dir. Temmuz ayında açmış olduğumuz davada yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olsa bugün hiç kimsenin burnu kanamadan Artvin halkı barış içerisinde yaşamaya devam edecekti. Bu karar verilmediği için yaşananların sorumlusu Rize idare Mahkemesi'dir. Bugün de bu mahkeme ile görüşeceğiz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/245-gundur-direniyoruz_143184.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!