Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

25 bin Kişi Hasarlı Binalarda Oturuyor Halk Deprem Psikolojisini Hâlâ Atamadı

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara Depremi’nin üzerinden 6 yıl geçti. Ancak deprem bölgesi sorunlardan kurtulmuş değil.

Zaman



7 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara Depremi’nin üzerinden 6 yıl geçti. Ancak deprem bölgesi sorunlardan kurtulmuş değil. 3 bin 891 kişinin hayatını kaybettiği Adapazarı, onarılmayan hasarlı konutlar sebebiyle korku şehri görüntüsünü üzerinden atamadı.

Sakarya’da 2 bin 191 ağır hasarlı konut yıkılmayı, 4 bin 622 orta hasarlı bina da onarılmayı bekliyor. Kocaeli'nde 1000 orta hasarlı konut bulunuyor. Bu rakam Yalova'da ise 300. Depremden sonra 2 kata indirilen imar durumu göz önünde bulundurulduğu takdirde çok katlı hasarlı binaların ne denli büyük bir tehlike oluşturduğu ortada.

25 bin insanın hâlâ hasarlı konutlarda oturduğunu söyleyen Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Lütfi Uçar, “17 Ağustos’ta yaşandığı gibi bir deprem olursa bu binalar yerle bir olacak. Bu insanlar beton tabutluklarda ölüme gidiyor. Hasarlı binalar, elektrik ve suyu kesilerek iskana kapatılmalı.” diyor. Uçar’ın verdiği bilgilere göre hasarlı konutlarda daha çok kiracılar oturuyor. Belediyeler ise hasarlı konut sorununu kendilerinin çözmelerinin mümkün olmadığını belirtiyor. Adapazarı Merkez Belediye İmar İşleri Müdür Yardımcısı Faruk Dalkılıç, vatandaşlara hasarlı konutlarını boşaltmaları yönünde birkaç kez tebligat gönderdiklerini belirterek, “Vatandaşları zorla sokağa atamayız.” diyor. Dalkılıç, vatandaşların gidecek yerleri olmaması sebebiyle hasarlı konutlarda oturduğunu ifade ediyor.

Sakarya Barosu avukatlarından Sebahattin Yılmaz da, doğacak bir felaketten öncelikle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile diğer ilgili kurumların sorumlu olacağı görüşünde. Yılmaz, Sakarya’da yıkılan binalarla ilgili müteahhit, mühendis, fenni sorumlu ve diğer ilgililere açılan 600 ceza davasından sadece 4 mahkumiyet kararı çıktığını söylüyor. Bu davalarda genelde 1 yıl 8 ay hapis cezası veriliyor. Şu an deprem davalarıyla ilgili tutuklu kimse bulunmuyor. Hasarlı binada oturmanın yasak olduğunu dile getiren Yılmaz, konutların hasar durumlarına ilişkin itirazların hâlâ sürdüğünü anlatıyor.

Mecburiyetten oturuyorlar

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın orta hasarlı binaların onarılması için yıl sonuna kadar süre uzatımına gitmesiyle bina sahiplerinin endişeli bekleyişi sürüyor. 5 katlı orta hasarlı bir binada dairesi bulunan A.K. “Binamızdan kat alınarak onarılıp güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak kimse yıllarca çalışıp aldığı katını vermek istemiyor. Katı kesilen hak sahiplerine kalıcı konutlardan verilirse bu sorun halledilebilir.” dedi. Öte yandan Sakarya Valisi Nuri Okutan, Adapazarı’nda sorun yokmuş gibi davrananlara “kazın ayağı öyle değil” şeklinde tepki gösterdi. Orta hasarlı binaların büyük bir tehdit olduğunu kaydeden Okutan, sürekli süre uzatımı yerine kalıcı çözüm bulunmasını istedi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, az hasarlı ve hasarsız binaların da büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı ve ilk sarsıntıda yüzlerce binanın yerle bir olacağı uyarısında bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/25-bin-kisi-hasarli-binalarda-oturuyor-halk-deprem-psikolojisini-hala-atamadi_32312.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!