Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

25'lik Şevket Usta'nın İcadı Avrupalılar'a Kepenk İndirtti

Ankara Ostim'deki makine imalathanesinde, Türkiye'de daha önce yapılmayan tam otomatik "Briket ve Parke Taş Makinesi" üretmeye başaran Zaian Mac firması bu sayede Türkiye'yi milyonlarca euroluk ithalattan kurtardı, icadını da aralarında İngiltere ve Fransa'nın da yer aldığı 10'dan fazla ülkeye sattı. Hatta bu nedenle bazı yabancı firmalar

Sabah Gazetesi
2 25'lik Şevket Usta'nın İcadı Avrupalılar'a Kepenk İndirtti

Ankara Ostim'deki makine imalathanesinde, Türkiye'de daha önce yapılmayan tam otomatik "Briket ve Parke Taş Makinesi" üretmeye başaran Zaian Mac firması bu sayede Türkiye'yi milyonlarca euroluk ithalattan kurtardı, icadını da aralarında İngiltere ve Fransa'nın da yer aldığı 10'dan fazla ülkeye sattı. Hatta bu nedenle bazı yabancı firmalar üretimlerini askıya almak zorunda kaldı. Başarının arkasında ise genç girişimcilerden oluşan bir kadro ve 25 yaşındaki Şevket usta var. Türkiye'de bakir ve yeni sektörleri keşfetmede usta olduklarını belirten firmanın genel müdürü Mustafa Günal sektördeki en iyi mühendisleri ve ustaları transfer ederek başarıya ulaştıklarını söylüyor. Neden bu alana yöneldikleri sorusunu ise şu sözlerle yanıtlıyor:

"Bu makineler daha önce Türkiye'de yoktu ve 1-2 milyon euro arasında ithal ediliyordu. Türkiye'de özellikle belediyelerin kaldırım harcamaları belli. Biz de hem ticari hem vicdani hislerle 2 yıl çalışarak daha ilerisinde bir makine yapmayı başardık ve patentini aldık. Aynı makineyi bugün 150 bin Euro'ya dünyaya satıyoruz. Makinemizi profesörler dahi merak ederek incelemeye başladı"

Yeniliklere imza attılar

Mustafa Günal'ın kendisi daha çok yurtdışı pazarların yöneticiliğini yaparken, Ankara Ostim'deki 2850 metrekare imalathanesini üniversite hocalarının bile ilgisini çekecek derecede usta olan üretim sorumlularına bırakıyor. 1999 yılında dikey eksenli ve hava basınçlı rüzgar türbini ARGE'sine başladıklarını ve 2005 yılında Ankara Ostim'de Türkiye'de bir ilki başararak yüzde 90 verimle çalışan WAW markalı türbinleri ürettiklerini belirten Mustafa Günal, ilk işlerinde müşteri temsilciliğini de, pazarlamayı da sınırlı sayıdaki çalışanlarıyla birlikte kendilerinin yaptığını ifade etti. Mustafa Günal, "Ekibimiz küçüktü ama üretimin ve pazarlamanın her alanına koştu. Öyle ki ilk çıkışımızda telefonlarımız hiç susmadı. Pazarlama için sürekli Anadolu'daydık. Çok siparişler aldık. Bir noktaya geldik daha büyük siparişlere cevap verebilmek ve büyümek için ortaklık veya satış gündeme geldi. Yönetim Kurulumuzda aldığımız karar, küçük ortak kalarak satış yönünde oldu." diye anlatıyor ilk iş tecrübelerinin kısa hikayesini.

Maliyetler düşecek

Hedeflerindeki alıcıların, başta inşaat şirketleri, belediyeler, briket üreten fabrikalar, her türlü şantiye taşeronları ve konut projesi firmaları olduğunu belirten Günay, özellikle belediyelerin kaldırım harcamalarına dikkat çekiyor. "Türkiye'de belediyeler sıkça kaldırım yeniliyor"diyen Günal, "Blok tuğla, kaplama, briket, parke ve bordür taşları, bizim tam otomatik makinelerimizde üretilir hale geldi. Dolayısıyla belediyeler yaptığı çalışmanın toplam maliyetini aşağı çekebilecek" diyor.

'Cebe girecek makine bile yapar'

Zaian Mac firmasının Türkiye'de ilk kez imal etmeyi başardığı makinenin perde arkasında ise 25 yaşındaki Şevket Usta var. Küçük yaşlardan itibaren icat yapmaya ve yeni bir şey üretmeye meraklı olduğunu belirten Şevket Sevimli firmanın adeta göz bebeği. Ankara Ostim'de 'cebe giren makine bile yapar' iltifaları ile anılan Sevimli, son imalatı için iki yıl boyunca hiç izin kullanmadan çalıştığını söylüyor.

Hangi ülkelere sattı

İngiltere, Fransa, Kazakistan, Özbekistan, Kenya Libya, Irak , Tunus, Güney Afrika, İran

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/25lik-sevket-ustanin-icadi-avrupalilara-kepenk-indirtti_82587.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Şevket SEVİMLİ Telefon Numarası: +90 532 714 18 74 YANITLA
  • şevket ben ahmet agrı'dan. bana makine lazım beni ara, non bende yok. 0534 376 5656 YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!