Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

3.5 Trilyon Kül Oldu

Yatağan Termik Santralı'nda 20 yıldır değiştirilmeyen trafo patladı. Çıkan yangın 2.5 saatte güçlükle kontrol altına alındı Yatağan Termik San

Radikal



b>Yatağan Termik Santralı'nda 20 yıldır değiştirilmeyen trafo patladı. Çıkan yangın 2.5 saatte güçlükle kontrol altına alındı
Yatağan Termik Santralı'nda elektrik dağıtımını sağlayan 3 numaralı trafoda dün sabah saat 07.20'de büyük bir patlama oldu. Patlama sonucu trafonun soğutulmasında kullanılan kazandaki 64 ton yağ alev aldı. Alevlerin yüksekliği 50 metreye ulaştı. Trafonun önüne kum yığılarak yağın diğer üç trafoya yayılması önlendi.


Uçaklar geri döndü
Santralın köpük sıkan tek arazözü yetersiz kalınca yardım istendi. Marmaris' teki orman yangınına müdahale eden helikopter ve uçaklar Yatağan'a yönlendirildi. Bir uçağın bıraktığı su, alanda 380 bin volt enerji bulunması nedeniyle tehlike yarattı. Petrol ürünü yandığı için köpükle müdahale edilmesi gerektiğinden uçaklar da geri döndürüldü.
Aksaz Üssü ve Milas Bodrum Havaalanı'ndan getirilen 15 arazözün müdahalesiyle yangın saat 09.45'te kontrol altına alındı. Yangının çıktığı trafoda emniyet açısından diğer bölümlerde de soğutma yapıldı.
Patlama nedeninin belirlenemediğini belirten santral müdürü Bülent Barut, patlayan trafonun maliyetinin 3.5 trilyon lira olduğunu söyledi. Barut "Her birimde basınç, sıcaklık sürekli kontrol edilir. Bugün (dün) saat 07.15'teki kontrolde her şeyin normal olduğu görüldü. Ancak 5 dakika sonra patladı" dedi.
Muğla Valisi Hüseyin Aksoy da bir işçinin hafif yaralandığını açıkladı. Santralın, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 3'ünü karşıladığını vurgulayan yetkililer, "Dört trafo da yansaydı, santral elektrik dağıtamazdı. Bir trafonun değiştirilmesi en az 5 ay zaman alır. Santral, uzun süre atıl kalabilirdi" diye konuştu.


Elektrik kesintisi
Trafo kazanının 20 yıldır değişmediği, patlamaya da aşınmanın yol açmış olabileceği iddia edildi. Santral devre dışı kalınca Ege'nin bazı kesimlerinde elektrik kesintileri oldu. Aydın ve Denizli'nin merkez ve ilçeleri 07.30 ile 08.00 saatleri arasında elektriksiz kaldı. Muğla'nın geniş kesiminde de elektrik kesintisi oldu. İzmir'in bazı ilçelerine de
elektrik verilemiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-5-trilyon-kul-oldu_1470.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!