Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

3 Asır Daha Kazılacak

Side Antik Kent’te 66 yıl önce başlayan kazıların üç asır daha sürmesi bekleniyor.

yapi.com.tr
3 Asır Daha Kazılacak

1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından Side Antik Kent’te başlayan kazı çalışmaları Prof. Jale İnan, Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, Ülkü İzmirligil ve son 5 yılda Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı tarafından sürdürülüyor.

Side Antik Kent’in yüzde 50’sinin şehir yapılaşması olması, tarihi ören yerinin tamamen gün yüzüne çıkmasını zorlaştırıyor. Kazı çalışma ekibi, antik şehir üstünde hayatın olması ve tarihi örenin üstünün çoğunun kumla kaplı olması nedeniyle 66 yıl içinde antik kenttin gün yüzüne çıkarılmasında bir arpa boyu yol alınamadığı belirtiyor.

89 kişi çalışıyor

Cihan'ın haberine göre, Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Side’de kazı çalışmasına 2 Temmuz’da Almanya ve Avusturya Graz Üniversitesinden gelen ekiple başladı. Toplamda 89 kişilik ekibin, Side’de Doğu Kapısı’nda kazı çalışması yaptığı belirtildi. Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı, antik kentte kazı çalışmasına 2 Temmuz’da başladıklarını ve çalışmaların 13 Eylül’de sona ereceğini söyledi. Bu sene antik kentte çalışmaları genelde tapınaklar bölgesinde sürdüreceklerini belirten Alanyalı, tapınaklar bölgesinde Athena, AA Bazilikası ve Apollon Tapınağı’nda yapılacak olan güçlendirme, ayağa kaldırma ve restorasyon çalışmalarına destek vereceklerini kaydetti.

Almanya ve Graz Üniversitesinden gelen kazı ekibinin Doğu Kapısı’nda çalışmalarını sürdürdüklerinin anlatan Alanyalı, “Side Antik Kent’te kazı çalışmaları 3, 4 asır daha sürebilir. 66 yıl içinde antik kentin yüzde 10’u bile gün yüzüne çıkmamıştır. Antik kent, yüzde 50’nin üzerinde zaten modern bir şehir. Geriye kalan yüzde 40 da kum altında. Kum altında kalan kısımda da bugüne kadar bir kazı çalışması yapılmış değil. Kum altında kalan bölge tıpkı yumurta sepeti içindeki samanlar altında kalan yumurtalar gibi. Şu anda halihazırda 66 yıl içinde antik kentin yüzde 10’u bile gün yüzüne çıkmamıştır. Side Antik Kent’in tamamen gün yüzüne çıkması için 3, 4 asır sürer. Çünkü antik kentin üstünde hayat var, diğer bir alanda da kum var. Kumun altında ne var bilinmiyor.” diye konuştu. Yaptıkları çalışma ile 18 asırlık Tüke Tapınağı’nı gün yüzüne çıkartarak kültür turizmine kazandırdıklarını belirten Alanyalı, bu sene tapınaklar bölgesinde eserlerin yeniden ayağa kaldırılması kapsamında restorasyon desteği vereceklerini kaydetti

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-asir-daha-kazilacak_111151.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!