Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez Geçişi ve Metro Projelerine İlgi Artıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çinli şirketlerin, 3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez geçişi, metro projeleri ya da bazı önemli otoyolların inşası gibi alanlara gittikçe daha çok ilgi gösterdiğini belirterek, ''Burada ciddi bir potansiyelin olduğunu düşünüyoruz ve bu işbirliğinin geliştirilmesine açığız'' dedi.

yapi.com.tr / AA
3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez Geçişi ve Metro Projelerine İlgi Artıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çinli şirketlerin, 3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez geçişi, metro projeleri ya da bazı önemli otoyolların inşası gibi alanlara gittikçe daha çok ilgi gösterdiğini belirterek, ''Burada ciddi bir potansiyelin olduğunu düşünüyoruz ve bu işbirliğinin geliştirilmesine açığız''dedi.

Babacan, Türk Çin Sanayici İşadamları Derneği'nin (TÜÇSİAD) Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile birlikte düzenlediği 1. Türk-Çin İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, ekonomik ve ticari alanda Türk-Çin ilişkilerinin geniş çaplı bir işbirliği ile çok daha üst düzeylere çıkarılması gerektiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2000 yılında sadece 1 milyar dolar civarında olduğunu, geçen yıl bu rakamın 20 milyar dolara yaklaştığını, Türkiye'nin Çin'e olan ihracatının miktar olarak artması ve ürün bazında çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, toplam ticaret hacmi içerisinde Türkiye açısından ciddi bir dış ticaret açığının söz konusu olduğunu kaydetti.

Babacan, Çin'de inşaat malzemeleri, otomotiv yan sanayi, demir çelik ile diğer maden ve metaller, kimyasallar, işlenmiş gıda ürünleri, hazır giyim ve tekstil makineleri ile müteahhitlik sektörünün Türkiye ihracatı açısından potansiyel arz ettiğini düşündüklerini ifade ederek, Çin Başbakanı'nın son Türkiye ziyaretinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Başbakanı'nın yaptığı ortak basın toplantısında, ticaretteki yeni hedeflerin açıklandığını anımsattı.

Geçen yıl için 20 milyar dolar hacmin 2015'de 50 milyar dolar, 2020'de ise 100 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini kaydeden Babacan, ''Bu hedefler ulaşılabilir hedefler. Eğer gayret edilirse, çalışılırsa, çaba gösterilirse ulaşılabilir hedefler. Bu hedeflere ulaşmak, bir yandan her iki devletin kolaylaştırıcı adımları ile mümkün, ama asıl özel sektörün her iki tarafta da yoğun çabasıyla mümkün'' şeklinde konuştu.

Yatırımlar konusunda iki ülke ilişkilerinin geçen 2 yıl içerisinde gittikçe güçlendiğini gördüklerini belirten Babacan, Çinli firmaların Türkiye'de ulaşım, deniz nakliyatı, enerji, telekomünikasyon, madencilik, motosiklet montajı ve turizm sektörlerinde yatırım yaptığını, Türk girişimcilerin ise ürün imalatı ve işlemesinden finans, perakendecilik, otel ve müteahhitlik hizmetleri gibi alanlarda faaliyet gösterdiğini anlattı. Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Son dönemde gerçekleştirdiğimiz köklü yasal düzenlemeler ve kapsamlı reformlar sayesinde Türkiye, yatırımcılar açısından son derece cazip bir ülke haline geldi. Türkiye'nin çok geniş bir bölgeyle yakın ilişkileri olduğunu görüyorsunuz. İstanbul'dan sadece 4 saatlik bir uçuş mesafesinde 1,5 milyarlık bir nüfus ve 25 trilyon dolarlık bir pazar var. Türkiye'nin tüm bu coğrafyaya ulaşılabilirliği çok kolaylaşmış durumda. Bugün İstanbul artık önemli bir bölgesel hava taşımacılığı merkezi haline gelmiş durumda. Türkiye'nin hem bir Akdeniz, hem bir Karadeniz, hem bir Hazar havzası ülkesi, Türkiye'nin hem bir Avrupa, hem bir Asya ülkesi, hem de Orta Asya ve Afrika'ya güçlü tarihi ve kültürel bağlarla bağlı olduğunu düşündüğümüzde Çinli firmalar için tabii ki çok önemli bir potansiyel arz ediyor.''

Babacan, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin boyutunu çok geniş çaplı düşünülmesinin gerekli olduğuna değinerek, "Son dönemde özellikle demir yolu alanında bir işbirliği söz konusu. Öte yandan Çinli firmaların ilgi gösterdiği üçüncü boğaz köprüsü, İzmit Körfez geçişi, metro projeleri gibi ya da bazı önemli otoyolların inşası gibi alanlara Çin şirketleri gittikçe daha çok ilgi gösteriyorlar. Biz burada ciddi bir potansiyelin olduğunu düşünüyoruz ve bu işbirliğinin geliştirilmesine açığız" dedi.

Demir İpekyolu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, Çin'in batısını Orta Asya üzerinden modern bir demir yolu hattı ile Türkiye'ye bağlama projesine destek verdiklerini ifade ederek, ''Demir İpekyolu'' olarak da adlandırılan proje kapsamında, gelişmeleri ele almak üzere her iki taraf yetkililerinin bir araya geldiğini, değerlendirmeler yaptığını anlattı.

Babacan, ''Akdeniz bölgesindeki yük trafiğinin kolaylaştırılması sürecinde yük taşımacılığında işbirliği modlarının geliştirilmesi ve bu amaca yönelik liman işletmelerine de Çin ile işbirliği olabileceğini düşünüyoruz'' dedi.

Türk Hükümeti olarak iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda gelişmesi için büyük bir gayret ortaya koyduklarını ve bu gayretin devam edeceğini, Çin Hükümetinin de aynı gayret ve istek içinde olmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Babacan, son yıllarda Çin'in Türkiye'ye bakışının çok farklılaştığını belirterek, Asya'nın doğu ucundaki bir ülke ile batı ucundaki bir ülkenin bir bakıma Asya'yı birleştiren, kavuşturan bir potansiyeli bulunduğunu söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-bogaz-koprusu-izmit-korfez-gecisi-ve-metro-projelerine-ilgi-artiyor_87675.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!