Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

350 Yıllık Piyanoya Ziyaretçi Akını

Kars'ın Rus esaretine girmesinin ardından Sarıkamış ilçesine gelen askerler için gönderilen ve dünyanın en eski piyanolarından olduğu belirtilen 350 yıllık ahşap piyano, ilçedeki bir lisenin tarih müzesinde ziyaretçilerini cezbediyor.

yapi.com.tr/AA
350 Yıllık Piyanoya Ziyaretçi Akını

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce başlatılan ve tarihi liselerde, geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyallerinin yer aldığı müzelerin oluşturulduğu projeye kapsamında, kentin Sarıkamış ilçesindeki Alparslan Anadolu Lisesinde de Eğitim Tarih Müzesi kuruldu. Eğitimle ilgili materyallerin sergilendiği müzede, Kars’ın Rusların idaresine geçmesinden 14 yıl sonra Çar 2. Nikolay tarafından Sarıkamış’ta yaptırılan Rus binasında korunan 350 yıllık bir piyano da sergilenmeye başlandı.

Müzede söz konusu piyano dışında ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkaran yaklaşık 160 eser sergileniyor. Alparslan Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Altun, müzenin en eski materyalinin Rus yapımı piyano olduğunu söyledi. Piyanonun Ruslar tarafından Sarıkamış ilçesine gönderildiğini anımsatan Altun, “1668 Rus yapımı piyano Kars’ın Rus işgaline girişinden 14 yıl sonra 2. Nikola tarafından Sarıkamış’ta yapılan binada korundu. Daha sonra piyano Fevzi Çakmak İlkokuluna gönderilmiş, o dönemde piyano eğitimde kullanılmış” dedi.

"Müzemizin en değerli eşyası"
Altun, piyanonun geçmişte Sarıkamış’taki Rus komutana hediye gönderildiğini anlatarak, şunları aktardı: “Bu piyanonun özelliği o dönemde yapılan 4 piyanodan biri olmasıdır. Bu piyanolardan ikisinin melodisi bozuk. Bir tanesi Londra’da, 2 tanesi Rusya’da bir tanesi de Kars’ta müzemizde bulunmaktadır. Piyano kullanılma noktasında iyi korunmuş, iyi saklanmış ve eğitimde de birçok insanın yetişmesine sebep olmuş. Müzemizin en değerli eşyasıdır. Piyano tamamen el işlemeli ahşap yapımı bir piyanodur. Sarıkamış’taki Rus komutanına hediye olarak gönderilmiştir ve amacına uygun kullanılmıştır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/350-yillik-piyanoya-ziyaretci-akini_165750.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!