Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

4 Ay Sonra Aynı Manzara

Çiğdem Mahallesi’nde 4 ay önce bir otomobil ve vidanjörü yutan göçüğün yakınında, önceki gece yine çökme meydana geldi. Kara delik, bu kez 2 kepçeyi yuttu.

yapi.com.tr
4 Ay Sonra Aynı Manzara

Hürriyet'ten Mert Gökhan Koç'un haberine göre, Çiğdem Mahallesi 1588. Sokak’taki Ortadoğu Konutları’nın önünde, 7 Mayıs’ta meydana gelen ve bir otomobil ile onu kurtarmaya gelen ASKİ vidanjörünün çukura düştüğü olaydan 4 ay sonra aynı bölgede yine benzer görüntüler yaşandı. Bu kez de Ortadoğu Konutları’nın 1589. Sokak’ta yer alan kısmında devam eden bir inşaat çalışmasının olduğu yerde göçük meydana geldi. Önceki gece saat 04.00 sularında yaşanan olayda, inşaatın 1589. Sokak tarafındaki fore kazıklar büyük bir gürültüyle çöktü. Göçüğün etkisiyle ASKİ’te ait su ve kanalizasyon boruları patladı. Olayın sabaha karşı meydana gelmeyi nedeniyle ölen ya da yaralanan olmazken, inşaat alanının içinde yer alan iki kepçe ise tamamen sular altında kaldı.

Fore kazıkların altı kazıldı iddiası

Çevredekilerin ihbarıyla sabah saatlerinde bölgeye gelen Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri ve ASKİ’ye bağlı ekipler, patlayan su ve kanalizasyon sistemini onarmak için çalışma başlattı. Ortadoğu Konutları sakinlerinden Münip Sağlam, meydana gelen göçüğün inşaat firmasını sorumsuzluğu nedeniyle yaşandığını öne sürerek, “Fore kazık çaktılar daha sonra altını kazmaya devam ettiler. Altı kazılan kazılar da zayıf kalıp boşa çıkınca göçtü. Aşağıya daha fazla kat yapmak için bunu yaptılar” dedi. Çevre sakinleri inşaat firması yetkililerini daha önce defalarca uyardıklarını belirterek, “Göçük yaşanabileceğini, çok fazla kazdıklarını uyardık ama dinlemediler. Dün de (önceki gün) elektrik kablolarını kopardılar ve uzun süreli kesinti yaşandı” diye konuştu.

Mimarlar Odası: ASKİ su hatlarını deplase etmemiş

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yetkilileri de göçüğün yaşandığı yerde incelemelerde bulundu. Basın  mensuplarına açıklama yapan Şube Sekreteri Gökhan Yıldırım, şöyle konuştu:  “Ankara’da yine yanlış  yapılaşma ve üst yapı sistemlerindeki sorunlardan dolayı bir yer daha çöktü. Yapı izni verilen parsellerde  ASKİ su hatlarını deplase etmekle yükümlüdür. Ama burdaki yükümlüğüne uymamıştır ve bu deplase  yapılaşmadan önce başlamamıştır. Bundan dolayı fore kazıklar alana yaklaşan su dolayısıyla dün gece  çökmüştür. Bu ülkemizdeki inşaat sektörünün ne kadar denetimsiz bir şekilde geliştiğinin göstergesidir.  İnşaatlardaki denetim ve iş güvenliği gibi sorumluluklar yerel yönetimlere aittir. Bu denetimler yapılmadığı için  böyle bir facia ile karşı karşıyayız. Melih Gökçek’in ODTÜ yolunun açılmasında gösterdiği duyarlılığı buradaki  altyapı ve üstyapı sistemleri için de göstermesini bekliyorum.”

ASKİ: Fore kazıklar yetersiz

ASKİ yetkilileri, çökmenin su borularının patlamasından sonra meydana geldiği yönündeki iddiaların aksine, söz konusu olayın fore kazıklarının yetersiz olmasından kaynaklandığını ve bu nedenle de ASKİ’ye ait su ve kanal borularının patladığını kaydetti.

Fore kazıklarının arkasındaki toprak yığınını taşıyamaması sonucunda yıkıldığını ve yoldaki büyük bir toprak kitlesinin inşaat alanına aktığını, bu sırada yolda yerin altındaki ASKİ’ye ait 125 ve 150 mm’lik 2 içme suyu ile 500 mm’lik pissu ve 400 mm’lik yağmur suyu boru hatlarının patladığını kaydeden ASKİ yetkilileri, “Ayrıca yine aynı bölgede bulunan ve patlamayan 350 mm’lik borumuzu da tedbiren hemen askıya aldık. Patlamayan 350 mm’lik boru ile diğer borularımızın deplase çalışmaları sürüyor” dedi.

Nazlıaka: Bunun sorumlusu Gökçek'tir

Çökmenin yaşandığı yere giderek incelemelerde bulunan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka şunları söyledi: “Yine bildik bir manzara ile karşı karşıyayız. Dere yatakları rant için kapatılıp, halk plansız kentleşmeye mahkum ediliyor. Çöken alanın hemen yanındaki apartman sakinleriyle görüştüm. Daha önce burası bir ısı merkeziyken satılmış. Satın alan firma ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında bir bağ olduğunu düşünüyorlar. İnşaat başladığından beri belediye kamyonlarının burada çalıştığını söylüyorlar. İnşaatın hoyratça yapıldığını, dün(önceki gün) yanlışlıkla elektrik tellerinin kopartıldığını, birkaç ay önce doğalgaz borusunun patladığını ve büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünü ilettiler. Çok endişeliler. Bu apartman çökerse, bunun sorumlusu Gökçek’tir. Çöken yollar değil bu rantçı zihniyetidir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/4-ay-sonra-ayni-manzara_151105.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!