Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

4 Bin 159 Okul Yüksek Deprem Riski Altında

Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Türkiye genelinde 4 bin 159 okulun yüksek deprem riski altında bulunan alanlar üzerine inşa edildiğini söyledi. Sadece Adana'da 7 binden fazla yıkılmayı bekleyen bina olduğunu belirten Şevkin, 88 milyar liralık deprem vergisinin akıbetini gündeme getirdi.

yapi.com.tr
4 Bin 159 Okul Yüksek Deprem Riski Altında (Fotoğraf: AA)

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, mecliste gündem dışı yaptığı konuşmada orta hasarlı binaların yanı sıra depremzedelerin dramına ve depremin Türkiye'ye maliyetine dikkat çekti. Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Şevkin, 2000 yılından 2022 yılına kadar ‘Özel İletişim Vergisi' adı altında toplanan 88 milyar liralık deprem vergisinin depreme önlem için kullanılmadığına dikkat çekti.

Sözcü'den Mehmet Serbes'in haberine göre; orta hasarlı binaların depremin üzerinden 8.5 ay geçmesine rağmen yıkılmadığını, vatandaşın endişeli bekleyişinin sürdüğünü kaydeden Şevkin “İnsanların yaşadığı travmalar, sakat kalan insanlarımız var. Depremin ekonomik maliyeti 2 trilyon lira. Anlaşılabilir olması için, dolarla konuşanlar için söylüyorum. 103,6 milyar dolar maliyeti var depremin bize. Bu maliyeti acaba önlem almaya kullansaydık, 50 binin üzerinde insanımızı toprak altında bırakır mıydık? Daha neyi bekliyoruz? Bakın, 88 milyar lira deprem vergisi toplandı. Neden bunları acaba önlem almak, hasar onarmak için kullanmıyoruz.” diye konuştu.

Orta hasarlı binalar az hasarlıya çevrildi
Depremde aynı ilçede iki evinden biri yıkılan vatandaşların da deprem konutlarından yararlandırılmadığına, ilk kontrolde orta hasarlı rapor verilen bazı binaların sonradan az hasarlıya çevrildiğine işaret eden Şevkin, şunları söyledi: “Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam sekiz buçuk ay geçti ancak sorunlar diz boyu, insanlar kalıcı konutlarına erişemediler. Buna erişemedikleri gibi su, çadır, gıda ve hijyen eksikliğiyle karşı karşıyalar. İnsanlar yakınlarını toprağa verdikten sonra bir de yaşam mücadelesi veriyorlar, bir de selle, yağmurla, çamurla mücadele ediyorlar; ısınma problemi yaşıyorlar, kış günlerine geldiğimiz şu aşamada bu sorunlar hâlâ çözülmüş değil.”

Adana'da yıkılmayı bekleyen 7 bin 272 bina var
“Adana'da da baktığımızda, ağır hasarlı 3 bin 297 bina, orta hasarlı 4 bin 62 bina var. Depremde Adana'da 13 bina tamamen yıkıldı ve 500'e yakın vatandaşımızı maalesef kaybettik. Deprem sonrası 74 ağır hasarlı bina yıktırıldı, yıkılmayı bekleyen ise 7 bin 272 bina var. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı raporuna göre, 6 Mart tarihinde ve daha sonra nisanda aldığımız verilere göre yapılan tespitlerde 1 milyon 712 bin 182 binada hasar tespit çalışması yapılmış ve buna göre 38 bin bina tamamen yıkılmış vaziyette, 20 bin binanın acil olarak yıkılması gerekiyor ve 205 bin 208 binanın ağır, 47 bin 202 binanın ise orta hasarlı olduğu tespit edilmiş. Hatırlarsanız Murat Kurum seçim zamanında orta hasarlı binaların da ağır hasarlıya çevrilmesi gerektiği ve bunların yıkılacağına ilişkin bir beyanat vermişti. Seçimin üzerinden neredeyse dört buçuk ay geçti. Hâlâ buna dair herhangi bir çalışma yok. Orta hasarlı binada oturan vatandaşlarımız ne yapacağını bilemez durumda, çaresiz bir şekilde beklemekteler. Ayrıca ilk kontrolde hasarlı raporu verilen birçok bina da sonradan yapılan incelemelerde ya az hasarlıya çevrildi ya da bunlara ‘Güçlendirilebilir' raporları verildi.”

4 binden fazla okul riskli alanda
Ayrıca İYİ Parti’nin, depreme dayanıksız okulların araştırılmasına dair grup önerisiyle ilgili olarak CHP Grubu adına söz alan Şevkin, iktidarın deprem bölgesindeki vatandaşların dramına kayıtsız kaldığını, okulların durumunu da göz önünde bulundurmadığını ve görmezden geldiğini söyledi. Türkiye’de deprem bölgesi haritasına bakıldığında, 4 bin 159 okulun yüksek deprem riski altında bulunan alanlar üzerine inşa edildiğini belirten Şevkin, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in okulların güvenli hale gelmesine yönelik çalışma yapmak yerine, kendi partisine mensup belediye başkanı seçilmesi çağrısında bulunduğunu belirterek, buna sert tepki gösterdi.

Konuşmaların ardından İYİ Parti'nin, Türkiye'de depreme dayanıksız okulların araştırılması başlıklı grup önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/4-bin-159-okul-yuksek-deprem-riski-altinda_200084.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!