Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

400 Bine Yakın ‘Uyuyan Şirket’ Var, Yeni TTK Hepsini Kapatacak

Deloitte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, “Türkiye’de 700 bin dolayında limited şirket, 95 bin civarında da anonim şirket var. 1 Temmuz 2012’de yeni Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girmeden bu şirketlerden uyuyan, fonksiyonu olma-yanlar kapanacak” dedi.

Hürriyet Gazetesi
400 Bine Yakın ‘Uyuyan Şirket’ Var, Yeni TTK Hepsini Kapatacak

eloitte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, Türkiye’de 700 bin  dolayında limited şirket, 95 bin civarında da anonim şirket olduğunu hatırlatarak, “Yeni Ticaret Kanunu yürürlüğe girmeden bu şirketlerden uyuyan, hiç bir fonksiyonu olmayanlar kapanacak. Bizim beklentimiz bu 700 bin limited şirketin 300-350 binlere inmesi. Şirketler kendini ya feshedecek ya da birleşecekler. Geriye dönüş yok, ileriye dönük hareket etmek zorundalar. Anonim şirket sayısı ise 70-75 binlere kadar düşebilir. Türkiye’de vergi avantajı sağlamak için 2-3 küçük esnafın bir araya gelerek kurduğu binlerce şirket var. Yeni kanunla birlikte manavla kasabın bir araya gelerek kurduğu şirketlerin denetçi tutması bir lüks haline gelecek. Mevcut şirket sayısının yarıya inmesi beklediğimiz doğal bir sonuç” dedi.

Bu bir devrim

Sunum yaptıkları şirketlere yeni kanunun yürürlüğe girmesine kaç gün kaldığını belirten bir geri sayımla söze başladıklarını belirten Gürer, şöyle konuştu: “Çünkü kanun yürürlüğe girdikten sonra sistem herşeyi ile değişmiş olacak. Bu çok önemli bir dönemeç. Bundan geri dönüş yok. Şirketlerin yeni kanuna göre denetlenmeleri ise 1 Ocak 2013’te başlıyor. 1 Ocak 2013 sabahı muhasebecilerin çok farklı bir kafa ile uyanmaları gerekiyor. Şu ana kadar tüm defterler Vergi Usul Kanununa göre tutuluyordu. Yeni kanunla bu kayıtlar Türkiye Muhasebe Standartları’na göre yapılacak. Bu bir devrim. Muhasebecilerimiz şu anda buna hazırlanıyorlar. Türkiye Sesbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından bu konuda ciddi anlamda eğitimler veriliyor. Eğitim alanların sayısı 10 binleri buldu.”

Teşkilatlanma belgesi

Kanunun yürürlüğe girmesinden 6 ay sonra 1 ocak 2013’den itibaren de yeni kanuna göre tutulan kayıtların denetiminin başlayacağını vurgulayan Gürer, yeni kanunla birlikte gelecek değişiklikleri şöyle özetledi:, “Şirketin denemitimin dışında işlem denetçisi devreye girecek. İşlem denetçisi şirketin denetiminden farklı olacak ona da ayrı bir ücret ödeyeceksiniz. Birleşirken ayrılırken işlem denetçisine ayrı bir ücret ödeyeceksiniz. Türk Ticaret siciline kayıt yaparken şirketin organizasyon şemasına  ilişkin teşkilatlanma belgesi vereceksiniz. Ve bu belgeye göre şirketin yönetimini üstlenenler yapılan işlemlerden sorumlu olacak.”

Kayıtdışı ile mücadele

Yabancı sermaye açısından da Yeni Ticaret Kanunu’nun olumlu katkıyan sağlayacağını dile getiren Gürer, şunları söyledi: “Yeni kanunla kayıt dışı ile mücadelede de mesafe almak mümkün. Merdiven altı firmaların işleri oldukça zorlaşacak. Malı alıp satmaları çok zor olacak. Özellikle uluslararası kuruluşlara tedarikçi olarak çalışan şirketlere de bu yeni kanun yarayacak. Çünkü uluslararası şirketler, kimden ne aldıklarına önem veriyorlar. 1 Temmuz 2013’e kadar her şirketin web sitesi olmak zorunda. Her şirket kim olduğunu, ne olduğunu, ne kadar büyüklükte bir şirket olduğunu web sitesinde anlatacak.”

Farklı iş alanları için ortam yaratacak

Hüseyin Gürer, şöyle konuştu: “Yeni kanun bazı yeni iş alanları da yaratacak. Örneğin şirketlerin defterlerini saklamak için arşiv şirketleri kurulacak. Şirketlerin defterlerinin yanmaz, ıslanmaz şekilde saklamalaları gerekiyor. Bu alanda uzmanlaşmış arşiv şirketleri yaygınlaşacak. Elektronik arşivleme önem kazanacak. Şirketlerin sürekli hukukçularının olması gerekecek. Danışman ve denetçi de olacak. Bu üçlü sistem için hukukçu, danışman ve denetçilerin bir araya geldiği şirketler de artabilir.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: ekonomi firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/400-bine-yakin-uyuyan-sirket-var-yeni-ttk-hepsini-kapatacak_88347.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!