Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

43 Madencinin Öldüğü Maden Ocağına Bağımsız Bilirkişiler Girdi

43 kişini hayatını kaybettiği Amasra'daki maden patlamasıyla ilgili keşif yapılamıyordu. Sebebi ise, ATİM'in "Uygun değil" raporuydu. Avukatlar itiraz etti, bağımsız bilirkişiler çalıştı, madenin incelemeye uygun olduğu ortaya çıktı.

yapi.com.tr
43 Madencinin Öldüğü Maden Ocağına Bağımsız Bilirkişiler Girdi (Fotoğraf: AA)

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde (ATİM) 43 madencinin hayatını kaybettiği grizu ve kömür tozu patlamasına ilişkin yapılan keşif hazırlıklarıyla ilgili bağımsız bilirkişi raporu dosyaya girdi. Raporla birlikte, ATİM'in "Keşif hazırlıkları için uygun ortam sağlanamadı" savunması çöktü.

Sözcü’den Can Bursalı’nın haberine göre; ilk olarak 14 Ekim 2022 tarihli patlamadan 5 ay sonra 13 Mart 2023'te bilirkişi incelemesi için açılmak istenen ocakta tekrar patlama yaşandı. Bunun üzerine barajlar kurularak kapatılan ocaktaki gaz ölçümleri, ATİM yönetimi tarafından düzenli olarak yapıldı ve "Uygun ortam yok" denildi.

Patlamada hayatını kaybeden madencilerin avukatları, her ay olumsuz gelen rapora yargılama sürecini uzattığı gerekçesiyle itiraz etti, mahkemeden bağımsız bilirkişi atanmasını talep etti. Bu talebin üzerine Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, Prof. Tuğrul Ünlü ve Prof. Vedat Didari'yi görevlendirdi.

Ünlü ve Didari'nin 26 Nisan'da mahkemeye sunduğu rapora göre, bilirkişi heyeti inceleme yapabilecek. Raporda, aynı sahada bulunan özel bir şirkete ait maden ocağının çalışmalarını sürdürmesinin risk taşıdığına da dikkat çekildi.

Hayatını kaybeden madencilerin aileleri adına dosyayı takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukat Derviş Emre Aydın, "Bilirkişi raporu, ATİM'in aylardır süreci sürüncemede bıraktığını gösteriyor. Bilirkişilerin incelediği gaz değerleri aylardır aynı seviyedeydi." dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/43-madencinin-oldugu-maden-ocagina-bagimsiz-bilirkisiler-girdi_204666.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!