Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

7.6 Milyon İşçi Tehlikede

Otomasyon nedeniyle Türkiye’de, 2030’a kadar işgücündeki 5.6 milyon kişinin mesleğindeki rolünü değiştirmesi, 2 milyon kişinin de farklı meslek edinmesi gerekecek.

yapi.com.tr
7.6 Milyon İşçi Tehlikede

Türkiye’deki 800 meslek ve 2 bin iş aktivitesini 17 yetkinlik bazında analiz eden McKinsey Türkiye, 2030’a kadar bu mesleklerin yüzde 60’ındaki işlerin üçte birinden fazlasının otomasyonla yapılabileceğini ortaya koydu. “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” başlıklı rapora göre, mesleklerin yüzde 2’si ise otomasyon sonucu ortadan kalkacak.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Türkiye için ortalama yüzde 20-25 otomasyon seviyesini baz alan araştırmanın sonuçları, çalışanları da dikkat çekici şekilde etkileyecek. Buna göre, 2030’a kadar işgücündeki 5.6 milyon kişinin farklı yetkinlikler geliştirerek mesleğindeki rolünü değiştirmesi, 2 milyon kişinin de farklı meslek edinmesi gerekecek. Ayrıca işgücüne yeni katılacak 7.7 milyon kişinin ise geleceğin meslekleri için hazırlanması şart. 21.1 milyon kişi de mevcut mesleğindeki teknolojiden tam yararlanmak için yetkinliklerini geliştirmek durumunda kalacak.

Fırsatlar da var
Raporla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan McKinsey Türkiye Direktörü Can Kendi, yeni dönemin Türkiye için yaratacağı risklerle beraber fırsat penceresi de olacağını belirterek, “Ancak dönüşümün bu kez çok hızlı olduğu unutulmamalı.” dedi. Yetenek dönüşümünün Türkiye’nin başarı düzeyini belirleyeceğini ve bu tartışmanın ucunun eğitim sistemine dokunduğunu ifade eden McKinsey Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Özgür Tanrıkulu da, bu nedenle her kesime büyük görevler düştüğünü vurguladı.

Dijital terzilik yeni iş kapısı
Rapora göre gelişen teknolojiler ve değişen ihtiyaçlarla yeni meslekler ortaya çıkacak. Örneğin teknoloji odaklı işler kapsamında siber güvenlik lideri, insansız hava aracı operatörü, yapay zekâ destekli sağlık teknisyenleri göreceğiz. Hizmet odaklı işler kapsamında ise finansal koç, kişisel marka danışmanı, sanal mağaza danışmanı, dijital terzi, deneyim tasarımcıları olacak.

McKinsey ortağı Pınar Gökler Özsavaşçı’nın verdiği bilgiye göre, ortalama yüzde 20-25 otomasyon baz alındığında Türkiye’de 2030’a kadar 7.6 milyon iş kaybolurken, 8.9 milyon yeni iş oluşabilecek. Ayrıca, başta teknolojiyle ilgili alanlarda olmak üzere, tamamı yeni 1.8 milyon iş oluşturulabilecek. Süreç iyi değerlendirilirse Türkiye’de 10 yıl içinde 3.1 milyon net iş artışı potansiyeli mevcut. Bu 36.4 milyonluk işgücü anlamına gelecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/7-6-milyon-isci-tehlikede_177101.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!