Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

8. Ekolojik Kentler Dünya Zirvesi İstanbul’da Başladı

Kopenhag zirvesi ile eş zamanlı olarak İstanbul’da düzenlenen Ekolojik Kentler Dünya Zirvesi, küresel ısınmayı önlemenin yolunun kentleri doğa ile uyumlu hale getirmekten geçtiğini vurguluyor. Cevahir Kongre Merkezi’nde dün (13 Aralık 2009) başlayan zirvenin sekizincisi, dünyanın pek çok yerinden katılımcıyı ağırlıyor. Zirvenin katılımcıları

mimarizm.com
8. Ekolojik Kentler Dünya Zirvesi İstanbul’da Başladı

openhag zirvesi ile eş zamanlı olarak İstanbul’da düzenlenen 8. Ekolojik Kentler Dünya Zirvesi, küresel ısınmayı önlemenin yolunun kentleri doğa ile uyumlu hale getirmekten geçtiğini vurguluyor. Cevahir Kongre Merkezi’nde dün (13 Aralık 2009) başlayan zirve dünyanın pek çok yerinden katılımcıyı ağırlıyor. Zirvenin katılımcıları arasında Mayıs ayında Türkiye’nin ilk ekoloji fuarını gerçekleştirecek olan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) de bulunuyor.

Bakandan ekolojik şehirlerin özellikleri

Açılış konuşmasına, organizasyonun Türkiye’de gerçekleştirilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ekolojik bir şehirde neler olması gerektiğini anlattı. Öncelikle şehirlerin çevre ile uyumlu bir imar planının olması ve herkesin bu plana harfiyen uyması gerektiğini ifade eden Eroğlu şunları söyledi:

“Ekolojik bir şehirde hava kirliliği olmamalıdır, gürültü standartları sağlanmalıdır, tıbbi atıklar düzenli olarak bertaraf edilmeli ve katı atıklar sistemli olarak toplanmalıdır, sağlıklı içme suyu musluklardan akmalı, şebeke suyu içilebilmelidir. Ekolojik şehirlerde yağmur suyu sistemi olmalı, dereler ıslah edilmeli ve yeşil vadilere tertemiz akmalıdır. Her semtte çocuklar için oyun alanları ve parklar, halkın mesirelik alan ihtiyacını karşılamak üzere kent ormanları ve mesirelik alanlar olmalı, botanik parklar bulunmalıdır. Evcil hayvanlar için bakım ve kontrol merkezleri olmalı, gerekli halde kısırlaştırma imkanları sağlanmalı ve sahipsiz hayvanlar tabiatla uyumlu barınaklarda bakılmalıdır. Ekolojik şehirlerde sigara ancak belirlenmiş alanlarda içilebilmelidir.”



Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaları da anlatarak şöyle konuştu:

“Bizler gerek bakanlık, gerekse de hükümet olarak modern ve planlı bir şehirciliğin gelişmesi için azami gayret sarf etmekteyiz. Bunun için de çevre düzeni planlarına büyük önem veriyoruz. Nitekim 2003 yılına kadar ülkenin 1/100.000’lik çevre düzeni planlarının ancak %5.5’i tamamlanabilmiş iken, şu anda bu planların %58’i tamamlanmıştır. 2012 yılı sonunda da ülkemizin tamamının planlarını hazırlamayı hedefledik.“

Toplantının danışma kurulu üyelerinden olan Prof. Dr Ahmet Samsunlu %50’si orman, %25’i tarım alanı ve %25’i ise yerleşim alanı olan İstanbul’un “son yirmi yılda kaybettiği ecocity” özelliklerini kazanmak için çarpık kentleşmenin önlenmesi, göçün ve nüfus artışının engellenmesi, ekolojik açıdan hassas alanların belirlenmesi, “ecocity” oluşturmak için insanların teşvik edilmesi ve STK’lar aracılığıyla ekoloji bilincinin yayılması gerektiğini vurguladı.

Geleceğin şehirleri hakkında

“Geleceğin Şehirleri ve Şekillerin Biçimleri” başlıklı ilk oturumda konuşan Maryland Valisi Paris Register, sözlerine “Umarım herkes (değişim) zamanın(ın) geldiğini anlamıştır” diyerek başladı. Register, herkesin sürdürülebilirlikten bahsettiğini, fakat iklim değişikliğinin çözülmesi kolay bir problem olmadığını söyleyerek problemin çözümünde teknolojinin önemini vurgulasa da bunun tek başına yeterli olmayacağını, çözümün aynı zamanda insanlarda olduğunu dile getirdi. Sürdürülebilirlik ve hızlı kentleşmenin alternatifi olarak öne sürülen “akıllı kentleşme” üzerine konuşan Vali, Maryland’de sürmekte olan ecocity çalışmalarından bahsetti.

Aynı oturumda konuşan Varlıbaş Holding CEO’su Süleyman Varlıbaş ise havanın, suyun ve toprağın gün geçtikçe daha tehlikeli boyutlarda kullanıldığını söyleyerek kısa bir durum değerlendirmesi yaptı. Varlıbaş ayrıca dünyanın merkezinde bulunduğu bu karanlık tabloya kayıtsız kalmamak için yaptıklarını söylediği Türkiye’nin LEED kaynaklı ilk konut içeren yeşil projesi VARYAP MERIDIAN’dan söz etti.

Oturumun son konuşmacısı olan İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan ise “enerji etkin bina tasarımı” kavramı üzerinden durdu. Turan, Türk inşaat malzemelerinin dünya üzerindeki başarısından da söz ederek şunları söyledi:

“Dünyada inşa edilmekte olan eko-kentlerde Türkiye’den giden inşaat malzemeleri kullanılıyor. Bu durumda geleceğin yapılarını biz de neden Türkiye’de yapmayalım? Neden Türkiye’de eko-kent inşa etmeyelim?”

Birinci günden notlar:

* Çin Bilim Akademisinden Dr. Rusong Wang “Egocity” olarak tanımladığı bugünün şehirlerinin nasıl “ecocity”lere dönüştürülebileceğini Çin’de yürütülmekte olan “Donghton Ecocity”, “Caofeidien Ecocity”, “Suzhou-Singapor Endüstri Parkı” ve “Wonzhuang Ecocity” üzerinden anlattı.

* Yapı-Endüstri Merkezi’nde de konferans veren Dr. Ken Yeang zirveye katılmazken, son işlerini içeren sunumunu kendisiyle birlikte çalışan Mitch Garber yaptı.

* Kophenhag’daki toplantılardan İstanbul’a gelen Earth Policy Institute’den Janet Larsen, Kophenag ile ilgili izlenimlerini de paylaştı.

Zirve’nin ikinci gününden...  >>>>>

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/8-ekolojik-kentler-dunya-zirvesi-istanbulda-basladi_74962.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!