Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

AB Ekonomisinde Beklentiler Olumlu

Finans kuruluşlarının ekonomistleri, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre 17 üyeli Avro Bölgesi'nde 2013 yılı son çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3, 28 üyeli AB'de ise yüzde 0,4 oranında yükselmesini ve AB ekonomisindeki beklentileri AA'ya değerlendirdi.

yapi.com.tr / AA
AB Ekonomisinde Beklentiler Olumlu

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Aline Schulig, Avro Bölgesi'nden gelen olumlu büyüme verilerinin ECB'nin üzerindeki baskıyı azaltacağını; ancak enflasyonun, Frankfurt merkezli banka için anahtar faktör olacağını söyledi. Beklenenden yüksek gelen büyüme rakamlarının tek başına ECB’nin parasal gevşeme gerçekleştirme şansını azalttığına dikkati çeken Schuiling, 2016 yılını da kapsayan enflasyon görünümünün ise bu kararda önemli bir faktör olacağını ifade etti.

Schulig, ekonomide hala birçok  gevşeklik olduğunu ve mevcut büyüme hızının bu gevşeklikleri absorbe etmek ve enflasyonu gelecek bir kaç yılda yüzde 2 seviyelerine çekmek için yeterli olamadığını aktardı. Bu durum gözönüne alındığında, ECB'nin 2014 ve 2015 enflasyon tahminlerini azaltmasını beklediklerini dile getiren Schuilig, "Aynı zamanda enflasyonun 2016 yılı projeksiyonda da yüzde 2'nin aşağısında olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla, ECB'nin mart ayında para politikasını gevşetecek adımlar atmasını bekliyoruz" diye konuştu.


"Eğer ECB bir şey yapacaksa, bu mütevazi bir fazi indirimi olabilir"

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz ise ECB'nin tahminlerinin biraz üstünde gelen GSYH raporunun, bankanın büyüme tahminlerinde ki yukarı yönlü riskleri ortadan kaldırma konusunda destek olabileceğini söyledi. Ekonomik açıdan iyi haberlerin arkasından faizleri kesmenin çok daha zor olduğunu vurgulayan Schulz, ECB'den gelecek faiz indirim şansının azaldığına dikkati çekti.

Bankadan gelecek toplantıda herhangi bir eylem beklemediğini aktaran Schulz, "Ancak eğer ECB bir şey yapacaksa bu mütevazi bir faiz indirimi olabilir. Örneğin yeni bir Uzun Vade Borç Yenileme Uygulaması (LTRO) sunarak daha fazla likidite genişlemesi kombinasyonu olabilir" şeklinde konuştu.

"İspanya reformlarının meyvesini topluyor"

Bölgede sorunlu bazı ülkelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Schulz, şöyle devam etti:

"İspanya reformlarının meyvesini topluyor ve 2014 yılı ortalarında öngörülen yüzde 2'lik büyüme hedefini tutturmak için yoluna devam ediyor. Başka siyasi krizler olmazsa İtalya da yaz aylarında büyüme trendi ulaşacak. Ancak daha fazla reformlar olmadan İtalya'da trend büyüme ne yazık ki sadece yüzde 1 anlamına gelir. Yunanistan'da toparlanmaya devam etmeli ancak 4. çeyrek performansı kötüydü".

http://www.yapi.com.tr/haberler/ab-ekonomisinde-beklentiler-olumlu_117237.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!