Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AB Enerjisi Türkiye'den Geçiyor

AB zirvesi enerji politikasının geleceğini şekillendirmek üzere toplandı. Zirvede sunulan bir haritada, AB'nin enerjide gelişen stratejik arz yolları Türkiye üzerinden çizildi.

Dünya Gazetesi
AB Enerjisi Türkiye'den Geçiyor

AB zirvesi  enerji politikasının geleceğini şekillendirmek üzere toplandı. Zirvede sunulan bir haritada, AB'nin enerjide gelişen stratejik arz yolları Türkiye üzerinden çizildi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından liderlere sunulan enerji öncelikleri belgesindeki haritada, geleneksel stratejik arz ülkeleri Rusya, Norveç ve Cezayir olarak gösterilirken gelişen stratejik arz ülkeleri arasında Nabucco projesine katılmaları öngörülen Hazar Havzası (Azerbaycan ve Türkmenistan) ve Irak yanında Kıbrıs adası, Mısır ve İsrail'in Doğu Akdeniz adıyla ikinci bir daireye alınması dikkati çekti.

Haritada hazar havzası ve Irak doğalgazının Türkiye üzerinden taşınarak Nabucco, İtalya-Yunanistan-Türkiye bağlantısı ve Güney Akımı rotası üzerinden olmak üzere 3 koldan AB'ye ulaştırıldığı görüldü.

Zirve kararları

AB Komisyonu'na, Türkiye üzerinden geçen "Güney Koridoru gibi büyük miktarda gaz taşıyabilecek stratejik koridorların geliştirilmesini kolaylaştıracak çalışmaları sürdürme" görevi verildi. Kararlarda, "AB'nin, başta Enerji Topluluğu Anlaşması'nı genişleterek ve derinleştirerek komşu ülkeleri, kendi enerji piyasası kurallarını benimsemeleri konusunda cesaretlendirmesi ve bölgesel işbirliği inisiyatiflerini teşvik etmesi" istendi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a "çalışmalarında enerji güvenliği boyutunu bütünüyle dikkate al" talimatı verildi. Ayrıca, AB'nin, enerjide tek pazara geçişini 2014 yılında tamamlayarak doğalgaz ve elektriğin AB genelinde serbestçe akmasını sağlaması istendi.

Enerji Topluluğu anlaşması

AB ve Balkan ülkeleri arasında 2006 yılında kurulan Enerji Topluluğu Anlaşması'nda gözlemci üye statüsü bulunan Türkiye, tam üyelik konusunda adım atmadan önce AB katılım müzakerelerinde enerji faslının açılmasını bekliyor.AB'yle Balkan ülkeleri, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ ve Kosova'nın taraf olduğu Enerji Topluluğu, katılımcı ülkelerin enerji alanında AB müktesebatına uyum sağlayarak AB enerji piyasasına dahil olmalarını öngörüyor.

ETİKETLER: ekonomi enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/ab-enerjisi-turkiyeden-geciyor_85573.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!