Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

AB Komisyonu: Türkiye Yüzde 3,2 Büyür

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,2 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

yapi.com.tr
AB Komisyonu: Türkiye Yüzde 3,2 Büyür

Avrupa Birliği Komisyonu'nun açıkladığı Bahar Ekonomik Tahminler Raporu'nda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 ve gelecek yıl yüzde 3,7 oranında büyüyeceği öngörüldü.

Rapora göre Türkiye bu yıl 24 AB üyesinden hızlı büyüyecek, gelecek yıl büyüme oranıyla da tüm AB üyelerini geride bırakacak. AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici'nin basın toplantısında açıkladığı raporda Türkiye ekonomisinin düşük petrol fiyatlarından faydalanacağı, enflasyonun ılımlı şekilde gerileyeceği, tüketicilerin alım gücündeki artışın büyümeyi güçlendireceği ve ithal enerji faturasındaki azalmanın cari açığı gerileteceği belirtildi.

"Bütçe açığı düşecek"

Türkiye'de kamu finansmanının "istikrarlı ve sürdürülebilir" olduğu belirtilen raporda, geçen yıl yüzde 1,3 düzeyinde çıkan bütçe açığının resmi hedeflerin altında gerçekleştiği ve bu başarılı sonucun özelleştirme gelirlerinin yardımıyla elde edildiği bildirildi. AB Komisyonu'na göre önümüzdeki iki yılda düşmeye devam edecek merkezi bütçe açığı yanında büyümenin olumlu etkisi ve artması beklenen vergi gelirleri sayesinde 2014 sonu itibariyle yüzde 33,5 olan Türkiye'nin kamu borç yükü oranı bu yıl yüzde 31,7 ve gelecek yıl yüzde 30,4'e kadar inecek.

Birçok Avrupa ülkesini geride bırakacak

Raporda, ilerideki dönemlerde Türkiye ekonomisi için en büyük iki riskin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası nedeniyle Türk piyasalarında yaşanabilecek hızlı satışlar ile Orta Doğu ve Ukrayna'daki kriz ve çatışmaların daha da kötüleşmesi olduğu belirtildi. Komisyon, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,2 büyüme oranıyla AB üyelerinden sadece, yüzde 3,6 büyümesi beklenen İrlanda ve Malta, yüzde 3,4 büyümesi beklenen Lüksemburg ve yüzde 3,3 büyümesi beklenen Polonya hariç, kalan 24 AB üyesinden hızlı büyüyeceği öngörüsünü paylaştı. Rapora göre, 2016'da ise yüzde 3,7 büyüme artışına ulaşacak Türkiye'ye en yakın AB üyeleri yüzde 3,5 büyüme oranlarıyla İrlanda ve Lüksemburg olacak.

AB Komisyonu'nun Bahar Ekonomik Tahminler Raporu'nda bu yıl Euro Bölgesi'nde yüzde 1,5 ve AB genelinde yüzde 1,8 büyüme beklendiği belirtildi. Üç ay önce yayımlanan kış ekonomik tahminler raporunda bu oranlar Euro Bölgesi için yüzde 1,3 ve AB için yüzde 1,7 düzeyindeydi. Komisyona göre bu yıl AB'nin büyük ekonomilerinden İspanya yüzde 2,8, İngiltere yüzde 2,6, Almanya yüzde 1,9, Fransa yüzde 1,1 ve İtalya yüzde 0,6 büyüyecek. Borç krizindeki Yunanistan'ın da yüzde 0,5 büyüyeceğini öngören Komisyon'a göre bu yıl AB üyeleri arasında ekonomisi daralmaya devam edecek tek ülke yüzde 0,5'le Güney Kıbrıs Rum kesimi olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ab-komisyonu-turkiye-yuzde-3-2-buyur_130713.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!