Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AB, Sera Gazı Salımını Azaltmayı Başarıyor!

Avrupa Çevre Ajansı (EEA), Avrupa Birliği (AB) düzeyinde sera gazı etkisi yapan emisyonların oranında önemli bir düşüş olduğunu açıkladı. 15 AB üyesi arasında yapılan ölçümlere göre, 1990 temel alındığında emisyonların yüzde 6,2 oranında düşmesi, 2008-2012 yılları arasında 1990'a göre emisyon oranlarında yüzde 8'lik bir düşüş hedefi koyan Kyoto

bianet.org
AB, Sera Gazı Salımını Azaltmayı Başarıyor!

Avrupa Çevre Ajansı (EEA), Avrupa Birliği (AB) düzeyinde sera gazı etkisi yapan emisyonların oranında önemli bir düşüş olduğunu açıkladı. 15 AB üyesi arasında yapılan ölçümlere göre, 1990 temel alındığında emisyonların yüzde 6,2 oranında düşmesi, 2008-2012 yılları arasında 1990'a göre emisyon oranlarında yüzde 8'lik bir düşüş hedefi koyan Kyoto Protokolü'ne uyum konusunda çok önemli bir adım atıldığını gösteriyor.

Ölçümler 27 AB üyesi ülkeye genişletildiğindeyse  1990 seviyelerine göre emisyon hacmi yüzde 13,6 oranında düşmüş durumda.

Peki, bu denli kayda değer bir düşüşün ardında yatan temel faktörü nasıl yorumlayabiliriz? Avrupa Birliği Çevre Komiseri Stavros Dimas'ın da dikkat çektiği gibi, belirleyici faktörlerden birisi ekonomik durgunluk ve bu eğilim sürdükçe önümüzdeki dönemde de benzer bir düşüşle karşılaşmak olası.

Bununla birlikte, içeriği, 20/20/20 hedefleri (karbon emisyonlarını yüzde 20 düşürmek, enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerji üretimini yüzde 20 artırmak) olarak özetlenebilecek AB İklim Değişikliği ve Enerji Paketi'nin uygulanmaya başlamasıyla birlikte, emisyon hacimlerinde daha etkin ve sürdürülebilir bir düşüşün yakalanacağı da öngörüler arasında.

Emisyonların düşüşünde, ayrıca, karbon fiyatlarının artmasına tepki olarak, özellikle enerji, endüstri ve taşımacılık alanlarında faaliyet gösteren tesislerin üstlendiği emisyon azaltıcı önlemler de önemli bir faktör olarak beliriyor.

Avrupa Çevre Ajansı'ndan gelen bu haberin aralıkta Kopenhag'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı öncesine denk gelmesi ise, Avrupa Birliği'nin -emisyon azaltımında elde ettiği deneyim ve iyi uygulamalar aracılığıyla- yönlendirici bir görev üstlenmesi için, zamanlama açısından önemli bir fırsat sunuyor.(MT/EÜ)

Menekşe Tokyay / İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/ab-sera-gazi-salimini-azaltmayi-basariyor-_72137.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!