Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AB’nin Mobilya Sanayicisinden Beklentileri Açıklandı

Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu ile Mobilya Sanayicileri Derneği’nin düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin 1 milyar dolarlık mobilya ihracatının yarısını gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkelerinin ihracatçıdan yeni beklentileri açıklandı.

yapi.com.tr
AB’nin Mobilya Sanayicisinden Beklentileri Açıklandı

vrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu ile Mobilya Sanayicileri Derneği’nin düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin 1 milyar dolarlık mobilya ihracatının yarısını gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkelerinin ihracatçıdan yeni beklentileri açıklandı. Bunlar arasında üretimde AB standartlarına uyum, iş sağlığı ve güvenliği için önlemler alınması, fikri mülkiyet haklarının korunması ve sektördeki taraflar arasında sosyal diyaloğun güçlenmesi başlıkları öne çıkıyor.

Türkiye mobilya sektörünün cirosal olarak yarısından fazlasını temsil eden Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) ile Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu’nun (EFIC) ortak basın toplantısı, 31 Ocak’ta, İstanbul Mobilya Fuarı kapsamında gerçekleştirildi.

AB ülkelerine ihracat yapan 5 bin 288 ve yapma potansiyeline sahip 60 bine yakın mobilya sanayicisini önümüzdeki dönemde bekleyen yeni koşulların ortaya konduğu toplantıda, EFIC Başkanı Paolo Boffi şunları söyledi: “Tüm Avrupa Birliği kapsamında yapılan üretimin yüzde 2’si mobilyadır. Türkiye’de 300 bin kişiye yarattığı istihdam olanağına bakıldığında, mobilya sektörünün Türkiye için önemi daha da artıyor. Küresel ekonomi tüm AB ve Türk firmalarına hem zorluklar, hem de fırsatlar getirmiştir. Mobilya sektörünün AB’deki ve küresel dünyadaki devamı ve istikrarını güvence altına almak için, tüm tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu anlamda Türkiye’deki mobilya üreticilerinden beklentilerimizi aktarıyoruz.”

AB’ye üye olmayan bir ülkedeki derneğin Avrupa Mobilya Sanayicileri Konfederasyonu’na üye olmalarından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Boffi tarafından açıklanan beklentiler arasında öne çıkan başlıklar şunlar oldu:

* Serbest ve adil ticaret,

* Üretimde AB standartlarına uyum,

* İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda önlemler alınması,

* Tasarımda taklitten kaçınılması ve özgün tasarımlar geliştirilmesi,

* Fikri mülkiyet haklarının korunması,

* Ürünlerin nerede üretildiğine ilişkin etiketleme yapılması,

* Sektördeki işçi ve işveren tarafları arasındaki sosyal diyaloğun güçlendirilmesi.

Boydak: “Türkiye’de de Çin’e anti-damping uygulanmalı”

Boffi’nin ardından söz alan MOSDER Başkanı Memduh Boydak, Türk mobilya sanayicisinin 2007 yılında ihracatta 1 milyar dolar barajını aştığına değinerek, Türkiye’deki 5 bin 288 ihracatçı şirketin, AB ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat hacminin ise yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin mobilya ihracatını artırması ve en büyük alıcı grubunu oluşturan AB ülkelerinde daha fazla söz sahibi olabilmesi için, açıklanan beklentilerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Boydak, şöyle konuştu: “Sanayicilerimizi AB uyum sürecinde bilinçlendirmek için MOSDER olarak çaba gösteriyoruz. Konuyu farklı yönleriyle şimdiye kadar düzenlediğimiz Sektör Buluşmaları toplantılarında pek çok kez gündeme getirerek önemli bir sinerji yarattık. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınması gereken önlemleri de, yakında bir kitapçıkla sanayicimize sunacağız. Öte yandan dört yıldır sürdürdüğümüz Tasarım Yarışması ile özgün tasarım geliştirme gerekliliğini sanayicimizin gündeminde üst sıralara taşımaya çalışıyoruz. Tüm bunlar, Türk sanayicisinin küresel pazarın güçlü oyuncuları arasında yer almasını desteklemek ve ülkemizde daha fazla istihdam olanağı yaratmak içindir. Ülkemizdeki üreticileri küresel rekabete karşı korumak için devletimizden de önemli bir beklentimiz var: Şimdilik Türkiye’de çok yaygınlaşmamış olsa da, dünya genelinde artan tehdidine karşı Çin’e anti-damping uygulanmalıdır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/abnin-mobilya-sanayicisinden-beklentileri-aciklandi_59192.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!