Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AB’ye Kimya İhracatımız Durabilir!

Tüzük, AB’de yıllık 1 tonun üzerindeki kimyevi madde üreten veya AB’ye ithal eden firmaların söz konusu maddeleri, Helsinki’de bulunan Avrupa Kimyasallar Ajansı’na bildirmelerini ve kayıt altına almalarını zorunlu kılıyor.

yapi.com.tr
AB’ye Kimya İhracatımız Durabilir!

b>DTM (Dış Ticaret Müsteşarlığı), İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği), TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) işbirliği, Çevre ve Orman Bakanlığı ve TKSD (Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği) katılımı ile Ankara’da TOBB Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminerde, Türk ihracatçısını kendilerini bekleyen büyük tehlikeye karşı hazırlıklı olmaya çağırdı.

Avrupa Birliği tarafından 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe konulan REACH, (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına geliyor. Avrupa Birliği tarafından, çevrenin ve insan sağlığının korunması, omurgalı hayvanlar üzerindeki testlerin azaltılması gibi amaçlarla hazırlandığı belirtilen tüzük, AB’de yıllık 1 tonun üzerindeki kimyevi madde üreten veya AB’ye ithal eden firmaların söz konusu maddeleri, Helsinki’de bulunan Avrupa Kimyasallar Ajansı’na bildirmelerini ve kayıt altına almalarını zorunlu kılıyor. Avrupa Kimyasallar Ajansı’na, AB’de yerleşik üreticiler, ithalatçılar ve tek temsilciler başvurabiliyor.

REACH tüzüğü bu noktada ithalatçı ile ihracatçıyı karşı karşıya getiriyor. İthalatçıların, kayıt ve bürokrasi sürecinin uzunluğuna bağlı olarak, kayıt işlemlerini kendi üzerlerine almak konusunda isteksiz davranmaları söz konusu olabileceği gibi diğer taraftan kayıt işlemlerinden doğacak maliyetleri Türk ihracatçısına yansıtıp bunu bir pazarlık konusu yapabilecekleri tahmin ediliyor. Bununla beraber ithalatçının AKA’ya başvuru yapması için ihraç ettiğiniz ve ajansa kaydı yapılacak kimyasal müstahzarların formülünü de vermeniz gerekiyor. Firmalar rekabet açısından üretim sırlarını paylaşmak istemedikleri için bu yolu tercih etmek istemiyor. Tek temsilci atamaları halinde AB’ye ihracat yapan firmaların da AKA’ya başvuru yapabilmelerinden dolayı, ihracatçılarımız ürettikleri kimyasalları ajansa kaydettirmeleri konusunda baskılarla karşılaşıyor. AB’ye ihracat yapan firmalarımız, bu durumda kayıt işlemlerini yaptırmadıkları takdirde pazarlarını kaybedebilir. Avrupa Kimyasallar Ajansı’na kayıt yaptırarak, hem AB’ye yapılan ihracatı sürdürmek hem de Avrupa pazarındaki çetin rekabette avantaj kazanarak öne geçmek de mümkün.

AB’de üretilen ve AB üyesi olmayan ülkelerden birliğe ithal edilen kimyasal maddeleri düzenleyen REACH tüzüğü ile en önemli aşama 1 Haziran 2008 tarihinde başlayacak ön kayıt süreci. 1 Aralık 2008’e kadar ön kayıt yaptırmayan firmaların AB’ye yaptıkları ihracat tamamen duracak.

Türk kimya sektörü, ihracatının önemli bir bölümünü Avrupa Birliği ülkelerine yapıyor. 2007 yılında AB’ye yapılan ihracat 3 milyar 730 milyon dolara ulaştı. REACH’in etki alanı ana kimya sanayi ile de sınırlı değil. Kimyasal madde içeren bir ürün ihraç ediyorsanız ve miktarı yılda 1 tonu aşıyorsa, bu kimyasal maddenin de kayıt altına alınması gerekiyor. REACH, kimya, demir-çelik, maden, metal, alaşımlar, otomotiv, kırtasiye gibi pek çok sektörü etkileyecek gibi görünüyor.

Uzun ve zorlu bir süreci beraberinde getiren REACH’in ilk uygulaması 1 Haziran – 1 Aralık 2008 tarihleri arasındaki ön kayıt süreci. AB’ye ihracat yapan firmalarımızın hem ihracatlarının kesintiye uğramaması hem de sonraki aşmalarda zaman kazanmaları açısından ön kayıtlarını yaptırmaları büyük önem taşıyor.

DTM, İKMİB, Çevre ve Orman Bakanlığı, TKSD (Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği) temsilcileri, seminerde yaptıkları sunumlarda REACH’in kapsamı, ihracatımıza etkileri, firmalara getirdiği maliyetlerle yapılması gerekenler konusunda katılımcı firmalara yol gösterdiler.

Seminerin moderatörlüğünü üstlenen DTM İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, firmaların bir araya gelerek hareket etmeleri halinde REACH’in ülkemiz için bir avantaja da dönüşebileceğinin altını çizdi. Çevre ve Orman Bakanlığı adına seminere katılan Bursev Doğan Artukoğlu, Türkiye’de kimyasallar alanında gerçekleştirilen çalışmalar konusunda bilgi verdi.

İKMİB Reach Şubesi Raportörü İlknur Burucu ise REACH kapsamında firmalarımızın takip etmeleri gereken süreç hakkında bilgi verdi ve ön kayıt aşamasının hayati önem taşıdığını belirterek, ön kayıt yapılması koşuluyla 2018 yılına kadar REACH sistemine kaydettirilmesi gereken maddelerin AB pazarına ihracına devam edilebileceğini söyledi. Burucu, firmaların AB’ye ihracatlarının kesintiye uğramaması ve daha sonra yüksek kayıt maliyetleri ile karşı karşıya kalmamaları için mutlaka ön kayıt işlemlerini yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi.

TKSD (Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri Mustafa Bağan, ön kayıt sürecini tamamladıktan sonra firmalarımızın rehavete kapılmaması gerektiğini, 3 – 5 yıl içinde ülkemizde de REACH uygulamasına başlanacağını ifade etti.

Uzmanlar, REACH kapsamındaki kayıt ve dosyaların hazırlanma sürecinde firmaları yüksek maliyetler ile karşı karşıya kalacakları konusunda da uyardılar. Avrupa Kimyasallar Ajansı’na aynı kimyasal maddenin ön kaydını yapan firmaların, kayıt aşamasında bilgi paylaşımını yapması durumunda kayıt maliyetlerinin düşeceğinin altını çizdiler. Yılda 500 tonluk bir kimyasal madde üretimi yapan firmanın, REACH kapsamında kayıt için tek başına 673 bin Euro’luk bir maliyeti üstlenebileceği, aynı maddeyi üreten 25 firmalık bir konsorsiyumla bilgi paylaşımına girdiğinde kayıt maliyeti 29 bin Euro’ya kadar düşebileceği örnek olarak verildi.

İKMİB Başkanı Murat Akyüz de birlikleri bünyesinde bir Yardım Masası (Help Desk) kurduklarını ve bilgi almak isteyen ihracatçılara her türlü yardımı yaptıklarını belirtti.

İKMİB tarafından düzenlenen REACH seminerleri önümüzdeki günlerde Adapazarı, Denizli, Manisa, Kütahya, Bursa, Adana, Antalya ve Kocaeli gibi illerde de tekrarlanacak. REACH konusunda Anadolu’da bulunan sanayicileri bilgilendiren İKMİB, her hafta perşembe günleri İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen seminerlerine de aralıksız devam ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/abye-kimya-ihracatimiz-durabilir_60343.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!