Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Acarlar'ın İzin Talebine Ret, Yıkım Süreci Başlıyor

Acaristanbul'da yüzde 6'lık yapılaşma iznini yasalara aykırı olarak yüzde 60'lara kadar çıkardığı iddia edilen Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar, Çevre ve Orman Bakanlığı'na yaptığı müracaattan olumsuz cevap aldı.

Zaman Gazetesi/Fatih Atik



caristanbul'da yüzde 6'lık yapılaşma iznini yasalara aykırı olarak yüzde 60'lara kadar çıkardığı iddia edilen Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar, Çevre ve Orman Bakanlığı'na yaptığı müracaattan olumsuz cevap aldı.

Acaristanbul'un bulunduğu Serdaroğlu Özel Ormanı'na inşaat ruhsatı almak için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvuran İsmet Acar, 'ret' cevabı aldı. Acaristanbul'da yüzde 6'lık yapılaşma izni yüzde 60'lara çıkarılmıştı.

Yıkım kararının uygulanmasını isteyen Çevre ve Orman Bakanlığı, Acarlar'ın son başvurusunu da geri çevirerek milyon dolarlık villaların yıkım sürecini başlattı. Acarlar'ın, Acaristanbul'da yapılaşma sınırını aştıkları, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin "Silahlı adamlar devletin memurlarını içeri sokmadı." sözleriyle gündeme gelmişti. Acarlar'ın yasalara aykırı şekilde hareket ettiklerini açıklayan Bakan Osman Pepe, binaların yıkımı konusunda sonuna kadar gidecekleri mesajını vermişti. Tartışmaların ardından Acaristanbul ve Acarkent'teki değerleri milyon dolarları bulan villaların yıkılması gündeme geldi.

Beykoz Belediyesi, Aralık 2006'da Acarlar İnşaat'a resmi bir yazı göndererek, Serdaroğlu Özel Ormanı ile ilgili 3194 sayılı yasanın 32. maddesi gereğince en çok bir ay içinde Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan kesin izin ile diğer işlemlerin tamamlanmasını istedi. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, 19 Aralık 2006'da Acarlar İnşaat'a gönderdiği yazıda, "Söz konusu yapılarınıza 3194 sayılı yasanın 32. maddesinde belirtildiği gibi en çok bir ay içerisinde Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan kesin izin ile diğer işlemlerinizi tamamlayarak, ruhsat almanız gerekmektedir. Aksi takdirde 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. ve 42. maddelerinin uygulanacağı hususunu bilgilerinize rica ederim." uyarısında bulunmuştu. Belediyenin uyarısı üzerine Acarlar İnşaat, yıkımı önlemek amacıyla son bir girişimde bulunarak gerekli iznin verilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı'na resmi olarak başvurdu. 25 Aralık 2006'da bakanlığa müracaat eden Acarlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar, süreçle ilgili itiraz hakları saklı kalmak üzere kesin izin talebinde bulundu. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Acarlar İnşaat'a gönderilen cevap yazısında ise Serdaroğlu Özel Ormanı'ndaki yapılaşmanın yasalara uymadığı bir kez daha vurgulandı. Acarlar'ın izin talebini reddeden bakanlığın yazısında, yapılaşmanın ormanlık alanın tamamına yayıldığı, yasadaki yüzde 6 yapılaşma oranının yüzde 60'lara kadar çıktığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun alınmadığı ve proje maliyet bedellerinin düzenlenmemiş olduğu tespitleri yer aldı. Orman Genel Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Genel Müdür Yardımcısı Kemal Kara'nın imzasını taşıyan yazıda, "831 sayılı Orman Kanunu'nun 52. maddesi ile Özel Ormanlarda ve Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine Ait Ormanlarda Yapılacak İş ve İşlemler Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine aykırılıkları bulunan kesin izin talebiniz uygun görülmemiştir." denildi. Acarlar'ın izin talebini kesin bir dille reddeden Çevre ve Orman Bakanlığı, böylece milyon dolarlık yıkımların önünü açtı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Acaristanbul projesinin İmar Kanunu'na göre 30 gün içersinde ruhsat alması gerektiğini, aksi takdirde buradaki 138 adet binanın yıkılacağını söylemişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/acarlarin-izin-talebine-ret-yikim-sureci-basliyor_50753.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!