Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Adalar Rant Kıskacında

Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul’un adaları her geçen gün doğal zenginliğini yitiriyor. Artan yapılaşmanın yanı sıra plajlar özelleşince denize girecek alan da kalmadı.

yapi.com.tr
Adalar Rant Kıskacında (Fotoğraf: AA)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan ve Adalar için hazırlanan imar planlarına karşı açılan davada İstanbul 8. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Prens Adaları da olarak bilinen İstanbul’daki Adalar’ın tek problemi bu değil. Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedef Adası’nda yıllar içinde yapılaşma arttı. Adalıların tüm itirazlarına karşın kamuoyunda “azmanbüs” olarak da adlandırılan minibüsler seferlerine başladı. Yurttaşın yıllardır ücretsiz kullandığı plajlar, özel şirketlere verildi. Deniz dolduruldu, birçok noktaya da iskele yapıldı.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre; Ada sakinlerinden deniz arkeoloğu Dr. Emel Akalın, “Marmara Denizi nefes alamıyor, balık bitti. Müsilaj sorununu biliyoruz. Bu deniz hava alamıyor. Hava alamayan bir deniz de biz ne yaparsak yapalım bir yere ulaşamayacak. Biz ne yapıyoruz? Hâlâ beton döküyoruz. Denize girememek bir sorun, dökülen beton bir sorun. Bunun yanında Adalar Belediyesi etkinlik olarak suyu temizlemesi için mercan dikti. Ancak plaj sahibi şirketlerden biri kepçelerle bunları söktü. Bu neyin cesaretidir?” diye konuştu.

Adalar’da yaşanan tek sorunun imar planları olmadığını belirten Dr. Emel Akalın, “Özellikle Heybeliada’da ayağımızı suya sokacak yer yok. Kıyılar hepimizin, buralar kanuna aykırı. Daha önceden de girebildiğimiz birkaç yer vardı. Bunlar da özel plaj oldu. Buralarla ilgili açılan davalar devam ediyor. Bazıları kazanıldı. Kazanılanlardan biri de Cevahir Aquapark ile ilgili olan dava. Burası vakıf arazisi üzerinde. Zamanında kiralanmış ve su parkı yapılmış. Burasıyla ilgili dava yedi ay önce kazanıldı. Birkaç hafta önce de belediye işleme başladık diye duyurdu.” ifadelerini kullandı.

Azmanbüsler hakkında da konuşan Akalın, “Büyükada’da daha yaygın gördüğümüz azmanbüsler diğer adalara da bulaştı. Keşke çözümü daha küçük olan adabüs ve ada taksiler gibi olsa. Azmanbüslere ilişkin arkadaşlarımız eylemlerine devam ediyor.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/adalar-rant-kiskacinda_207067.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!