Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Adaların Karakter Tahlili

Sonradan adalı olunur mu? Olunmaz. Ama sevilir. Darlanma derdin olmayacak. Ha dedin mi arkadaşım gelsin ya da bi koşu sinemaya gideyim krizin varsa deli olursun. Vapur saatleri yine kafasına göre. Az yolcu var diye iptal olan seferleri mesele etmemen gerek. Saate saplantılıysan adayı unut. Ada saati, bangır bangır ada vapuru iskele anonslarından

Radikal Gazetesi
Adaların Karakter Tahlili

Sonradan adalı olunur mu? Olunmaz. Ama sevilir. Darlanma derdin olmayacak. Ha dedin mi arkadaşım gelsin ya da bi koşu sinemaya gideyim krizin varsa deli olursun. Vapur saatleri yine kafasına göre. Az yolcu var diye iptal olan seferleri mesele etmemen gerek. Saate saplantılıysan adayı unut. Ada saati, bangır bangır ada vapuru iskele anonslarından anlaşılır. Veya kulüpte başlayan akşam programlarından. Martı sesiyle at nalı arasından sıyrılan cıstaklarla. Hafta sonunu tef ve karınca istilası gibi 'naylon' torbalı piknikçilerin yangın çıkarmaya müsait mangal sesleri müjdeler. Her hafta aynı yere gelip "Aa burası pis" (Geçen hafta kendi bıraktığı torba, tabii denize uçmadıysa) diyerek hemen yanına mangal kuran zihniyete yakın durmak gerek.

Burgaz’da misal bir köpek vardır, bin yaşında olmalı. Her ezanda hocaya eşlik eder, ulur da ulur. Yayalara fayton kornası sıklaşmışsa  günlerden kesin pazardır.

Ama tasasız ada halkı şehirden kuş uçumu olsun olsun 20 km. olsun, nasıl oluyor da daha sakin, daha mutlu, daha barışçıl, daha tonton, daha huzurlu oluyor.

Ya onlar adada böyle oluyor, ya adayı öyle olanlar buluyor.

Benim gözümde adalılar birbirinden ayrılır. Burgazlı olmak mesela prestijli bir şeydir, multikültür barındırır, Musevisi ile Müslümanı, Ermenisi ile Hıristiyanı eşit dağılmıştır ada nüfusunda. Mardin gibi kilise de vardır, cami de, bir arada huzur içinde yaşarlar. Adanın kulübü ne sutopçular yetiştirmiştir. Nispeten sakin olduğu için herkes birbirini ismen ve cismen tanır; 12 ay mayoyla jet ski yapan 70 yaşındaki kahraman adalı, kızıl saçlı Alman Dagmar, kara 'Şahin' dedin mi tanımayan çıkmaz. Kedisi köpeği bile isimlidir, sahiplidir. Kalpazankaya’nın matah bir şeyi yoktur, salaştır, döküntüdür ama adanın arkasındaki yalnızlığı ve günbatımına açılımı tarifsizdir.

Heybeli daha kendi halindedir, iki ada arasında kalmış, daha kimliğini belli etmeyen, içine kapalı bir güzelliktir (Bu kadar tanıyorum! Bilenlerden özür dilerim).

Kınalı, Ermeni vatandaşların ve antenlerin çoğunlukta olduğu ada, Kabataş tarafından gelen vapurların ilk durağı olmanın telaşını yaşar. Daha fıkırtılı, daha yüksek sesli, daha siyah saçlıdır. İnenlerin ellerinde hep bavul olur. İşinden çıkan esnaf aile babalarının siyah kıvırcık saçlı, koca kara güzel gözlü, bıcır bıcır dilli kızlarına götürdükleri bir bisiklet, bir kolluk, bir bebek gözükür torbalardan. Hanımları daha canlı renkler, daha altın takılar, daha orta halli frapanlıkla göze çarpar. Modern camiyi geride bırakarak Burgaz’a devam eden vapurun ahalisinin büyük kısmı Kınalı’da dökülünce Burgazada’ya kadar 10 dakika sessizlik yaşanır.

Büyükada, en oturaklısıdır adaların. Burgazlı olmak nasıl bir 'butik' durumsa, Büyükada da Nişantaşı’nda yaşamak gibidir. Büyüktür ama kalitelidir. Köklüdür, tanımlıdır. Hangi ada diye sorsanız, gözlerini iri iri açarak "Büyük???" diye cevap verirler, sanki başka ada mı var dercesine.

Bostancı tarafından gelinen ilk ada olduğu için kendi dinamosunu kendi yaratır, inen de binen de hoştur, sarışındır, güzeldir, eski İstanbul’un köklü aile duruşu vardır. Değilse bile çekidüzen vermiştir kendine ve adalı kıyafetini, rolünü  iyi taşır.

Sedef ise görünmez ada gibidir. İsmi bilinir, cismi bilinmez. Sanki sadece sevene görünür. Teoman’dan Gerede ailesine, bir 'Amerikan' firmasının genel müdüründen daha kimlere... Sessiz, derinden, afişe olmadan adalı olmak isteyenlerin adası. Şehirden bir nefeste kaçarak tacize uğramadan bir terlik, bir şortla dolaşmak isteyenlerin cenneti. Ulaşımı aktarmalı veya özel tekne ile yapılmakta.

Ve aslında hep orada olan ama bir uzman elin değmediği Port Sedef ise taze bu yıl. Birçok irili ufaklı iyi işte adı ve emeği olan Muhittin ve ekibi Ersel’in aklayıp pakladığı, masaya konunca "Ooo", damağa değince "Hmm" dedirten sunum ve tatları ile 'kuş kondurdukları' Port Sedef, gerçekten büyükmüş dedirten Büyükada manzarası ile ne yapıp edip bir şekil gidilsin bir köşe.

Biz şort, polar, flip-flop tamlaması ile endam eyledik, pek spor kaçtık. Topuklusu ve şık çantası ile gelen hoş hanımlar, pembe keten gömlekli abiler var. Güzeller ama. Bir yaz akşamı 'dışarda yiyelim' özenini göstermiş. Yok artık, buraya da giyinmek mi lazım demeyin. İsteyen giyinir, isteyen teknesinden atlar gelir. Yıldızların parlaklığının, martı seslerinin yoğunluğunun "Hâlâ İstanbul’da mıyım, yoksa beni bayıltıp güneye bi yere mi indirdiler?" dedirttiği ada ve Port Sedef hakkında son bir ayda yazı yazmayan kalmadı. Şehirde bir konu oldu, "Aaa ben de Sedef’e gitmek istiyorum, Port Sedef açılmış, güzel mi?" sorusu her ortamda gündemde. Yer ayırtmak farz, gün batışı doyumsuz.

Ada vapurunun dibinizden yolcu alıp gittiği kuşbakışı konumu ile çam ağaçları arasından Kartal’ın çakma gökdelen manzarası birbirini tamamlıyor. Güzel müzik, güzel yemek, hatta çok güzel yemek, güzel bir güneş, Tanrım, ne güzel bir şehir. İstanbul’u seviyorum. Adalı olamam ama adalıları seviyorum.

Nasıl: Tekneyle yanaşabilirsiniz, vapurla direkt adaya gidebilirsiniz (Bildiğimiz ada vapuru, saatlere dikkat, son vapur erken saat), Büyükada vapur ve hızlı feribotlarıyla gelebilirsiniz, Port Sedef Büyükada’dan alıyor misafirlerini tekneyle. Ya hemen bir İDO yaz tarifesi edinin ya da teknesi olan bir iyi arkadaş

Bir de Bahçede Sinek Kafe var ki Büyükada’da, tadından yenmez.

http://www.yapi.com.tr/haberler/adalarin-karakter-tahlili_70999.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!