Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Afet Riski Taşıyan Alanlarda Dönüşüm' Yasa Tasarısı Taslağı Başbakanlıkta

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Afet Riski Taşıyan Alanlarda Dönüşüm adıyla bir yasa tasarısı taslağını bitirdik, Başbakanlığa takdim ettik. Bu bütçe dönemi içerisinde inşallah bunu da yasalaştıracağız. Biz Türkiye'de ruhsat ağırlıklı bir yapıdan, denetim sistemi çok kuvvetli olan bir yapıya geçiyoruz'' dedi.

yapi.com.tr / AA
'Afet Riski Taşıyan Alanlarda Dönüşüm' Yasa Tasarısı Taslağı Başbakanlıkta

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) Odakule toplantı salonunda düzenlenen 4. Küresel Isınma Kurultayı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayraktar, hazırlanan yasa taslağının, vatandaş eksenli ve vatandaşı koruyan kollayan bir yasa olacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
    
''Afet Riski Taşıyan Alanlarda Dönüşüm', kentsel dönüşüm değil, kentsel-kırsal dönüşüm, adıyla bir yasa tasarısı taslağını bitirdik, Başbakanlığa takdim ettik. Bu bütçe dönemi içerisinde inşallah bunu da yasalaştıracağız. Bu vatandaş odaklı olacak, vatandaş eksenli olacak. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını koruyan kollayan bir yasa olacak. Ama mutlaka afetlere depreme yönelik zararları azaltmak için, depreme dayanıksız binalardan Türkiye'yi kurtarmak için de çok ciddiyiz, çok kararlıyız.
    
Bu Başbakan'ımızın taahhüdüdür, siyasi olarak AK Parti'nin taahhüdüdür. Zaten bizim seçim beyannamemizin bir başlığı, 'yaşanabilir çevre ve marka şehirlerdir'. Yani şu anda bizim yüzde 75'in üzerine çıkan, yüzde 80'lere yaklaşan şehirlerde yaşayan nüfusumuzu rahat ettirmek için, kentlerimizde, kırsalımızda, kasabamızda yaşayan insanımızı rahat ettirmek için çok ciddi bir şekilde kolları sıvamışız ve çok kararlı bir şekilde yasamızı geçirdikten sonra bunun her türlü tedbirlerini almışız. Bu bakımdan herkesten yardım bekliyoruz. Zaten buradaki vatandaşlardan olsun, basından olsun, sivil toplum kuruluşlarından olsun, akademisyenlerden olsun, bu çerçevedeki bütün meslek disiplinlerinden, bütün ilgili kurum, kuruluşlardan birliktelik ve yardım bekliyoruz.''

Bakan Bayraktar, özellikle büyükşehirlerden ve deprem aksı üzerinde bulunan şehirlerden başlamak üzere tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde bu işe başladıklarını ifade etti. Bunun bugünden yarına hemen olmayacak, uzun bir süreç olduğunun altını çizen Bayraktar, ''Hem kaynağı itibariyle uzun bir süreç, hem insanlarımızın bütünleşmesi bakımından uzun bir süreç, hem insanlarımızla beraber gerekli anlayışı, gerekli konsensüsü yakalaması bakımından, kaynağının üretilmesi bakımından da uzun bir süreç bu. Ama kararlıkla bu işe Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en ciddi bir şekilde başlamış bulunuyoruz'' dedi.
    
''Bu dönüşümün bir ayağı da denetim sistemlerini kuvvetlendirmek''
    
Bakan Bayraktar, bir gazetecinin, ''Kentsel dönüşümün bir maliyeti var mı? Çalışma yaptınız mı?'' sorusuna şu cevabı verdi:
    
''Bugünden çok rijit rakamlar vermek, çok net maliyetler çıkarmak doğru değil. Türkiye'nin tablosu önümüzde, bu biliniyor. Türkiye'de toplam konut stoku 19,5 milyon civarındadır. Son 5 yılda Türkiye'de 5 milyon konut yapıldı. Bunun 4,5 milyonunu özel sektör yaptı, 500 bini de devlet yaptı. Bu konutlar sağlamdır, bizim bildiğimiz kadarıyla bunlar sağlamdır. Ama bizim bundan sonra bu dönüşümün bir ayağı da denetim sistemlerini kuvvetlendirmektir. Yani biz Türkiye'de ruhsat ağırlıklı bir yapıdan, denetim sistemi çok kuvvetli olan bir yapıya geçiyoruz.
    
Teknik müşavirlik sistemini geliştireceğiz, dünya ölçeğinde mühendis müşavirlik, teknik müşavirlik sistemiyle beraber yapı denetim sistemine çok ciddi bir ağırlık vereceğiz. beraber bunlar eş zamanlı olarak yürüyecek. İşte Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, İmar Kanunu, Belediyeler Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu, Riskli Alanlardaki Dönüşümler Kanunu, bunlar hep beraber eş zamanlı olarak yürüyecek ve modern Türkiye olmanın adımlarını beraber atacağız.''



"Kalkınma, şehirleşme ve çevre dengesini sağlayacak bir bakanlığın kurulması bir zorunluluktu"

Bayraktar, kurultayda yaptığı konuşmada ise, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda dengeli gelişmeyi öngördüğüne işaret ederek, bu sebeple kalkınma, şehirleşme ve çevre dengesini sağlayacak bir bakanlığın kurulmasının, dünyanın geldiği konjonktür ve Türkiye'nin geldiği gelişmişlik seviyesi dolayısıyla zorunlu hale geldiğini söyledi.

Bakanlık olarak ekonomik kalkınma ve çevre arasında en uygun dengeyi kurarak uluslararası standartlarda bir çevre yönetimi sistemiyle kalıcı yaşam kalitesini en üst seviyeye taşıyacak bir yapı oluşturmayı amaçladıklarını kaydeden Bayraktar, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:


    
''Bakanlığımız ambalaj atığı ayırma ve geri kazanma tesis sayısını 28'den 500'e, atık su arıtabilen belediye sayısını 278'den 421'e, atık suları arıtılan nüfus oranını yüzde 36'dan yüzde 72'ye, deniz kirliliği takip edilen ölçüm istasyonu sayısını 26'dan 231'e çıkarmıştır.''
    
Bayraktar, önümüzdeki dönem hedeflerine ilişkin olarak ise, şunları kaydetti:
    
''Hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonu sayısı iki katına çıkarılacak ve 2023'te hava kalitesi AB standartlarında olacaktır. İklim değişikliğine uyum ve sera gazı sınırlandırılmasına yönelik sektörel politikalara ağırlık verilecektir. Üretimde ve diğer beşeri faaliyetlerde temiz teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılarak kirliliğin kaynağında azaltılması sağlanacaktır. Çalışmaları devam eden çerçeve ve su koruma, temiz hava kanunu, doğa koruma kanunu gibi tasarıların yasalaşması sağlanacaktır.''
    
Kyoto protokolüne sonradan taraf olan Türkiye'nin, 2012 sonrası uluslararası iklim rejimine yönelik müzakerelere aktif olarak katıldığına işaret eden Bayraktar, Türkiye'nin kişi başına düşen yıllık seragazı emisyonu 5 ton karbondioksit seviyesindeyken, OECD ortalamasının 15 ton olduğunu ifade etti.

İklim değişikliği milli eylem planının tamamlandığını dile getiren Bayraktar, iklim değişikliği milli eylem planının, ekonomi, enerji ve ekoloji olgusunu bir arada ele almayı ve ortak bir bakış açısıyla yönetim stratejisi belirlemeyi hedefleyen Türkiye'nin ilk stratejik dokümanı olduğunu söyledi. Bayraktar, bu eylem planı kapsamında belirlenen yol haritası kapsamında önemli konulardan birinin de kamu kuruluşlarının bina ve tesislerinde yıllık enerji tüketiminin azaltılması olduğunu vurguladı.
    
Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:
    
''Enerji etkin şehirler imar etmek için binalarda enerji verimliliğini artırmak, binalarda enerji performans yönetmeliğini uygulamak, 2017 yılına kadar tüm binalara enerji kimlik belgesi vermek, toplu konut projelerinde bölgesel enerji üretimini yaygınlaştırmak hedeflerimizdendir. Ayrıca kanalizasyon ve yağmur suyu toplama sistemlerinin ayrılması, su kayıp-kaçak oranlarının azaltılmasına yönelik modern sistemlerin yaygınlaştırılması, yağmur suyu geri kazanım sistemlerini içeren yapılaştırmanın özendirilmesi, akıllı şebeke sistemlerinin oluşturulmasıyla şehirlerimizde iklime dost altyapı gelişiminin sağlanması da hedeflerimiz arasındadır.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/afet-riski-tasiyan-alanlarda-donusum-yasa-tasarisi-taslagi-basbakanlikta_89826.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!