Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Ahlat'taki Tarihi Eserler Koruma Altına Alınsın'' Talebi

Ahlat'taki sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ilçede 43 yıldan beri devam eden kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca koruma altına alınmasını istedi.

yapi.com.tr / AA
''Ahlat'taki Tarihi Eserler Koruma Altına Alınsın'' Talebi

Ahlat'taki sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ilçede 43 yıldan beri devam eden kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca koruma altına alınmasını istedi.

Ahlat'ı Geliştirme Güzelleştirme ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmail Yurttaş, Tarihi Selçuklu Mezarlığının bulunduğu alanda, sivil toplum kuruluşları temsilcileri adına yaptığı basın açıklamasında, ilçede kazılarla ortaya çıkarılan eserlerin korunamadığını söyledi.

Ahlat'ta ecdadın mezarlıklarının bulunduğuna dikkati çeken Yurttaş, ''Burada Anadolu'yu bizlere yurt edindirmek, yurt olarak bırakabilmek için mücadele eden atalarımızın mezarları var. Burayı gezdiğimizde, Anadolu'yu bizlere yurt olarak bıraktıkları için ecdadımıza bir kez daha minnet duyuyor, onları rahmetle ve şükranla yad ediyoruz. Ancak onların aziz hatırasına duyarsızlığı görünce içimizi hüzün kaplıyor. Dünyanın neresinde olursa olsun böylesine ihtişamlı anıt mezarlar, bulunduğu ülkenin göz bebeği olur. Belki o ülkenin bütün imkanları akıtılarak, bu alanlara sahip çıkılır. Böylece eserler gelecek nesillere sağlam bırakılır. Ama Ahlat'ta bu duyarlılığı görmüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

''Eserler Allah'a ve Ahlatlı'ya teslim''

Tarihi mezar taşlarının kendi başlarına sonsuza kadar var olamayacaklarına işaret eden Yurttaş, bu konuda mutlaka bir şeylerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Arkeolojik kazıların yapıldığı alanlarda ortaya çıkarılan eserlerin Allah'a ve Ahlatlı'ya emanet edildiğini ifade eden Yurttaş, şöyle konuştu:

''Ne doğal şartlardan ne de hazine avcılarından korumaya yönelik herhangi bir önlem alınmamış. Mezarlıkta kamera, bekçi bulunmuyor. Restore edilerek gelecek kuşaklara aktarma adına da hiçbir şey yapılmıyor. Eğer Anadolu vatanımız diyorsak, başlangıç noktasının Ahlat olduğunu kabul ediyorsak, Ahlat'taki tarihi eserlerin korunmasında da başta devletimizi yönetenler olmak üzere hepimize çok önemli görevler düşüyor. Ancak o hassasiyeti burada görmemiz mümkün değil''.

Ahlat'ın, 'Kubbet-ül İslam' unvanıyla asırlarca İslam'ın ve Anadolu'yu yurt edinen ecdadın en önemli şehirlerinden biri olduğuna dikkati çeken Yurttaş, bu nedenle Ahlat'a karşı daha duyarlı davranılması gerektiğini söyledi.

Yurttaş, ''Ümit ediyorum ki en kısa süre içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı buraya bir denetim ekibi yollayarak, 43 yıllık kazılarda neler yapıldığını, yerinde tespit eder. Bundan sonraki yol haritasını da ona göre çizer. Ahlat'taki tarihi eserlerimizi bizden sonraki kuşaklara sağlam bırakmak, onların da bu eserlerden feyiz almasını sağlamak adına bu önemli. Özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ahlat'ı himayesine almasının bu alanda önemli bir rol oynayacağını umut ediyorum'' diye konuştu.

Ahlat Tarihi Selçuklu Mezarlığının bulunduğu alandaki geziye, Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nesim Şeker, Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, Ahlat Sulama Birliği Başkanı Kerem Alkış, Ovakışla Sulama Birliği Başkanı Abdulhalık İlkan, Ahlat Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayvaz Şarkbülbülü, Ahlat İlçesi Kültürel Değerlerini ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, Ahlat Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı Oktay Bayar, Ahlat Folklor Turizm Eğitim Derneği Başkanı Ömer Timuçin, Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü Başkanı Geylani Adıyaman ile Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Hacıyusufoğlu, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve ilçede görev yapan gazeteciler katıldı.

ETİKETLER: kent koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/ahlattaki-tarihi-eserler-koruma-altina-alinsin-talebi_84211.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!