Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ahşap Eve Uluslararası Payanda

Uluslararası haber ajansı Reuters, İstanbul’un yavaş yavaş yok olan geleneksel ahşap evlerine el attı. Süleymaniye’deki evlerin yangınlar, ilgisizlik, kötü planlama ve göçler nedeniyle yok olma eşiğinde olduğunu anlatan ajans, restorasyonların da eksik ve yanlış yapıldığının altını çizdi.

Radikal Gazetesi
1 Ahşap Eve Uluslararası Payanda

Uluslararası haber ajansı Reuters, İstanbul’un yavaş yavaş yok olan geleneksel ahşap evlerine el attı.

Süleymaniye’deki evlerin yangınlar, ilgisizlik, kötü planlama ve göçler nedeniyle yok olma eşiğinde olduğunu anlatan ajans, restorasyonların da eksik ve yanlış yapıldığının altını çizdi.

Süleymaniye’nin her tarafının yıkım alanına döndüğüne dikkat çekilen yazıda, 2010 Avrupa Kültür Başkentleri’nden biri olan İstanbul’un köklü bir geçmişe sahip ahşap yapılarının tamamen yok olduğu, kalanların da tehdit altında olduğu belirtildi. Haberde İstanbul’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden mimarlık tarihçisi Martin Bachmann, İTÜ’den mimari restorasyon uzmanı Zeynep Ahunbay, Uluslararası Anıtlar ve Sit Alanları Konseyi’nden Emine Erdoğmuş ve UNESCO Dünya Mirası Merkezi’nin Avrupa ve Kuzey Amerika Başkanı Mechtild Rossler’in de görüşlerine yer verildi.

‘Bu evler listeye girer’

Dünyanın en güzel bölgelerinden biri olan Haliç’teki ahşap evlerin de aynı tehlikeyle karşı karşıya olduğunu yazan Reuters muhabiri Simon Akam, İstanbul’un Ayasofya ve Sultanahmet Camii gibi yapılarla anıldığını, ancak kentin esas büyüsünü bu ahşap evlere borçlu olduğunu anlattı.

Ahşap evleri korumak için, diğer mimari yapıları korumada harcanan kaynaklardan yararlanılmadığını belirten Akam, İstanbulluların ahşap evlerin kentin efsunlu havasına kattığı ruhu anlamamakta ısrar ettiklerini yazdı.

Günümüzde şehirde kalan 250 ahşap evin 16. yüzyıl mimarisine ait olduğunu söyleyen Akam, Zeynep Ahunbay’ın görüşlerine dayandırarak daha önce yapılan evlerden günümüze kalan eser olmamasının 1509’da yaşanan büyük deprem yüzünden olduğunu anlattı. “Dünya Mirasını Koruma Komitesi bu yaz İstanbul’da korunması gereken alanları belirleyecek” diyen Akam, ahşap evlerden çoğunun bu listeye gireceğine inandığını yazdı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ahsap-eve-uluslararasi-payanda_76966.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • reuters muhabiri ahşap yapı uzmanı mı? yorum yapıyor. ve sizler buna inanarak bu mailleri gönderiyorsunuz. süleymaniyede şu anda çalışan ve uygulama yapan KUDEP'tir. bilgilerinize... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!