Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akademisyenden Tarihi 'Kiliseyi Yıkın' Çağrısı

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Atatürk'ün 25 Ağustos 1925'teki ziyaretinde İnebolu'daki Meryem Ana Rum Kilisesi'nin ortadan kaldırılmasını istediğini iddia ederek, "Zaten yok edilmiş olan kiliseden herkes bir taş alarak Atatürk'ün bu vasiyetini yerine getirsin. Ben bir taş aldım" dedi.

Radikal Gazetesi



rd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Atatürk'ün 25 Ağustos 1925'teki ziyaretinde İnebolu'daki Meryem Ana Rum Kilisesi'nin ortadan kaldırılmasını istediğini iddia ederek, "Zaten yok edilmiş olan kiliseden herkes bir taş alarak Atatürk'ün bu vasiyetini yerine getirsin. Ben bir taş aldım" dedi.

'Herkes bir taş alsın'
Kastamonu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Eski, İnebolu'daki M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan mahkûmlar için Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen, 'Her Yönüyle Atatürk' konulu panelde yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"Atatürk, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nı gerçekleştirmek için 1925 yılında geldiği İnebolu'da ilçeye hâkim bir nokta olan Geriş Tepesi'nde bulunan eski Rum Kilisesi'nin yıkılmasını istedi. Atatürk, bu kilisenin tek taşının kalmamasını vasiyet etti. Ben bugün panele gelmeden önce tepeye çıkarak kilisenin geride kalan duvarlarından bir taş da ben aldım. Atatürk'ün vasiyetini yerine getirdim. Siz de oraya çıktığınızda kiliseden hepiniz birer taş alın ve Atatürk'ün vasiyetini yerine getirin."

Mustafa Selim İmece'nin, 1975'te İş Bankası tarafından yayımlanan 'Atatürk'ün Şapka Devriminde Kastamonu ve İnebolu gezileri' kitabına göre; Atatürk, İnebolu'dayken tepede duvarları görünen binayı merak eder. Rehberlik yapan Türk Ocağı Başkanı ve Hukuk Fakültesi öğrencisi İmece'den bilgi ister. İmece de bu yapının, çevresinde panayırlar kurulan ve Karadeniz Bölgesi'ndeki Rumların her yıl ağustos ayında toplandıkları eski bir kilise olduğunu söyler. Bunun üzerine Atatürk, geriye sadece yüksek duvarları kalmış Rum kilisesinin tamamen yıkılması talimatını verir. Bu istek üzerine kilisenin bir bölümü yıkılır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akademisyenden-tarihi-kiliseyi-yikin-cagrisi_50062.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!