Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akdeniz Foklarının Yaşam Alanına Kaçak İskele

Mordoğan’da nesli tükenme tehdidi altındaki Akdeniz foklarının yaşam alanı olan mağaranın üzerine yapılan iskele, Kaymakamlığın yıkım kararına rağmen yıkılmıyor.

yapi.com.tr
Akdeniz Foklarının Yaşam Alanına Kaçak İskele (Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi)

İzmir Karaburun Mordoğan’da nesli tükenme tehdidi altındaki Akdeniz foklarının yaşam alanı olan mağaranın üzerine yapılan iskele, Kaymakamlığın yıkım kararına rağmen yıkılmıyor. Su Altı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi yıkım sorumluluğun Karaburun Belediyesinde olduğunu belirterek belediyeyi görevini yapmaya çağırdı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; son derece duyarlı bir ekolojik yapıya sahip olan Mordoğan’da iskelenin bulunduğu bölgede, iskelenin yapılmasını bir doğal alan kıyımı olarak niteleyen Su Altı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi 2023 yılı temmuz ayında gerekli resmi yazışma, belge ve raporlamalarla çelik-betondan yapılan büyük iskelenin kaldırılması için girişimlerde bulundu. Aynı zamanda Karaburun ve Mordoğanlı doğaseverler de bu gelişmelere sessiz kalmayarak Ayıbalığı mevkiinde çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Yapılan yazışmalarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünden söz konusu kıyı yapısı için herhangi bir izin alınmadığı ve iskeleyi yapan şirketin Bakanlık yetkililerine önceden alınmış herhangi bir izin yazısı ibraz etmediği ortaya çıktı. Konudan haberdar edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi de kaçak iskeleler hakkında uyulması ve uygulanması gereken mevzuatı hatırlatarak Karaburun Belediyesi Başkanlığına bir uyarı yazısı yazdı.

"Sorumluluk karaburun belediyesinde"
Su Altı Araştırmaları Derneği ve Karaburun Yerel Fok komitesi, Karaburun Belediyesinin kendi sınırları içinde kalan kaçak yapıları yıkma yetkisi olduğu halde 2023 sonbaharından bugüne halen bir işlem yapmadığını açıkladı. Belediyenin bakanlıktan gelen yıkım kararına muhalefet ettiğini aktaran Komite Sualtı Araştırmaları Derneği tarafından hem işletme hem de Belediyeye yapılan suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

İki kurumun ortak açıklamasında “Ayıbalığı Ardıç Burnu arasındaki bu doğal kıyı alanındaki iskelenin kaçak olduğu resmen duyurulmasına karşın, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelere aykırı bu yapının halen ortadan kaldırılmaması gerçekten üzücü ve düşündürücüdür. Bu konuda, görev ve yetki sorumlulukları içinde yıkım yetkisi de olan Karaburun Belediye Başkanlığını ivedilikle kaçak iskelenin yıkılması ve alanın eski haline getirilmesi için göreve çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Belediye Başkanı: "Sorumluluk bizde değil"
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise iskele yapılan bölgenin 1. derece hassas bir zonda olduğunu belirterek, “Oraya yapılan iskele ile ilgili tasarruf belediyemizde değil. Bizde olsa bin kere yıkmıştık.” dedi. Milli Emlak Müdürlüğünün bölgedeki yapının yol açtığı soruna dair tespitlerde bulunduğunu, ortada bir kıyı tecavüzü olduğunu ve yapının yıkılması gerektiğine dair Kaymakamlığa yazı yazdığını aktaran Erdoğan, “Kaymakamlık bu yazıyı bize de iletti biz de kendilerinden yıkım için tarih belirlemesini istedik. O günden bu yana bir yanıt yok.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akdeniz-foklarinin-yasam-alanina-kacak-iskele_201239.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!