Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Akdeniz' Meydana Yakışır

Şu sıralar Galatasaray Meydanı'nda sergilenen İlhan Koman'ın ünlü 'Akdeniz' heykeli burada kalsın mı? Çoğunluk kalsın istiyor, ama Yapı Kredi Sigorta yetkilileri simgeleri olan heykelin Zincirlikuyu'daki yerine götürüleceğini söylüyor.

Radikal



FNAN ATMACA
İSTANBUL - İlhan Koman'ın başyapıtı sayılan ünlü 'Akdeniz' heykeli en güzel nerede durur? Yıllardır Zincirlikuyu'dan otomobille oradan geçenleri selamlayan 'Akdeniz', üç farklı mekânda açılan 'İlhan Koman: Retrospektif' kapsamında Galatasaray Meydanı'na taşındı ve şu sıralar oradan geçenleri kucaklıyor. Ve sanat çevreleri heykelin bu yeni yerinden çok memnun.

İlhan Koman, 'Akdeniz'i Halk Sigorta (şimdi Yapı Kredi Sigorta oldu) yönetiminin talebi üzerine yapmıştı. 1980 yılında Halk Sigorta'nın Zincirlikuyu'daki genel müdürlük binasının önüne dikilen heykel 1981'de Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü'nü kazanmıştı. Yıllar içinde şirketin simgesi haline gelen 4 ton ağırlığında, 12 mm. kalınlığında ve 112 metal levhanın yan yana getirilerek oluşturulduğu bir kadın figürü şeklindeki heykelin yeri, zaman zaman tartışmalara vesile oldu. Aralarında sanatçılar, köşe yazarlarının da bulunduğu birçok kişi heykelin binalar arasında kaybolduğu ve görülmediğini savundu. Zülfü Livaneli, bundan beş yıl önce bir yazısında "Dalgaları, rüzgârı, yosunu, balığı, yakamozuyla bir deniz heykele dönüştürülmüş" dediği 'Akdeniz'in büyütülmüş bir kopyasının İstanbul'un sembolü olabileceğini belirtti.

Heykelin İlhan Koman sergisi kapsamında Galatasaray Meydanı'na taşınması ise bu tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Genel kanı heykelin yeni yerine çok yakıştığı yönünde. Ancak Yapı Kredi Sigorta yetkilileri şirketin 'Akdeniz'in Galatasaray'da kalması gibi bir düşüncesi ya da girişimi olmadığını, heykelin genel müdürlük binasının önünde durmasından memnunluk duyduklarını ve geri döneceğini söylüyor. Biz de bu tartışmaların ortasında uzmanlara ve Ahmet Koman'a 'Akdeniz', 'En güzel nerede durur?' sorusunu yönelttik.

Babam da memnun değildi
Ahmet Koman (İlhan Koman'ın oğlu): Bu konuda konuşma hakkı olan tabii ki Yapı Kredi Sigorta. Heykel onların heykeli; bana ancak kötü bir şey yaparlarsa itiraz etme hakkı doğar. Bu konuda sadece fikir yürütebilirim. Tabii ki başka bir yerde Galatasaray Meydanı gibi bir yerde, insanların daha yanından geçebileceği bir yerde olması hoş olur. Bu konuda insanlardan da çeşitli istekler geliyor. Herkes daha iyi bir yerde olmasını istiyor. Zincirlikuyu'daki yerinden memnun değilim tabii ki, babam da memnun değildi. Sıkışık bir hale geldi orası.

Herkes görmeli
Saim Bugay (Heykeltıraş): Zincirlikuyu bu heykel için uygun bir yer değil. Hem konumu itibarıyla arada kalıyor hem de kaidesinin yükseltilmesi gerekiyor. Gerçi şimdiki duruşu itibarıyla da uygun değil çünkü heykel enine yayılmış. Ancak yine de Beyoğlu'nda olmasa bile tarihi yarımadada bir yerde sergilenmesi bence daha sağlıklı olur. Çünkü eski yerinde kimse görmüyor, arabalar vızır vızır önünden geçiyordu. Dolayısıyla herkesin görebileceği bir yere konmalı heykel. Herkes görmeli İlhan Koman gibi bir sanatçının heykelini.

Zincirlikuyu işlevsiz
Prof. Doğan Kuban (Mimarlık tarihçisi): Bence 'Akdeniz' heykeli gibi bir yapıta nerede olursa olsun yer var. Eski çevresine uyduğuna göre Galatasaray Meydanı'na hayli hayli uyar. Üstelik Zincirlikuyu konum itibarıyla uzak ve işlevsizdi. Beyoğlu'nda, Galatasaray Meydanı'nda olması 'Akdeniz'i daha görülebilir bir hale getirir.

Koman fikrini söylemiş
Korhan Gümüş (mimar): Heykelin nerede sergilenmesi gerektiği sanatçıyı ilgilendirir. İlhan Koman da 'Akdeniz' heykelinin nasıl bir yerde sergilenmesini arzu ettiğini açıklamış. Heykeli yaparken önünde açıklık bir alan olmasını istediğini söylemiş. Şimdi bulunduğu yerin Zincirlikuyu'daki Yapı Kredi Sigorta binasının önünün heykel için uygun bir yer olmadığı çok açık. Elbette İstiklal Caddesi'nde, Galatasaray'da ya da böyle bir yerde olması daha iyi.

Ayasofya Meydanı'nda olmalı
Ersel Gülsen (Şehir planlamacısı): Zincirlikuyu, 'Akdeniz' heykelinin topluma katılması açısından yanlış bir yer seçimi. Galatasaray Meydanı uygun bir yer. Fakat orada Şadi Çelik'in heykeliyle (50. Yıl Anıtı) yan yanalar. Bu da mekânın kullanımı açısından sıkışıklık yaratıyor. Yoksa Zincirlikuyu'dan çok daha uygun bir yer elbette. Koman'ın bu heykeli bence Ayasofya Meydanı'nda olmalı. Meydandaki set üzerine konmalı. Oradan ışık girer. Işık girdiği zaman da biz o heykelin bütün parçalarını görebiliriz. Ben bu meydan yapılırken hep 'İlhan Koman heykeli konmalı' demiştim. Hem yabancılar çok iyi algılar hem de çağdaş bir Türk sanatçısının orada yer alması bugünü anlatması bakımından iyi bir mesaj olur.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akdeniz-meydana-yakisir_27917.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!