Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AKM Tartışmaları Alevlendi

Hipodrum alanındaki Atatürk Kültür Merkezi, Bakan Günay’ı ve Mimarlar Odası’nı karşı karşıya getirdi. "O çirkin yapıyı yıkıp yerine Türkiye Uygarlıklar Müzesi yapacağım" diyen Günay’a, Mimarlar Odası’ndan yazılı açıklamayla tepki geldi. Günay’ın AKM’yi yıkıp müze yapma hedefine, TMMOB Mimarlar Odası "AKM’yi yıkma lüksümüz yok" diyerek tepki

Hürriyet Gazetesi
AKM Tartışmaları Alevlendi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ‘piramit taklidi‘ dediği AKM’de tartışma bitmiyor. Günay’ın AKM’yi yıkıp müze yapma hedefine, TMMOB Mimarlar Odası "AKM’yi yıkma lüksümüz yok" diyerek tepki gösterdi.

Hipodrum alanındaki Atatürk Kültür Merkezi, Bakan Günay’ı ve Mimarlar Odası’nı karşı karşıya getirdi. "O çirkin yapıyı yıkıp yerine Türkiye Uygarlıklar Müzesi yapacağım" diyen Günay’a, Mimarlar Odası’ndan yazılı açıklamayla tepki geldi.

İşlevsellikten uzak

Günay, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bahçesinde dün sabah düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında da müze hayalini yine dile getirdi. AKM için 'piramit taklidi' diyen Bakan Günay, olayın yıkılsın-yıkılmasın tartışmasına indirgenmemesi gerektiğini söyledi:

"AKM, 1980’li yıllarda alelacele yapılmış, fonksiyonelliği olmayan ve yararlı kullanılamayan bir yapı. İç alanında konser ve toplantı salonları yok. Garip bir sergi, panayır alanı var, o kadar. 1982 Anayasası gibi son kararını da Milli Güvenlik Konseyi vermiş. Bina, piramit taklidi bir görünüm sergiliyor. Oysaki piramit bizim coğrafyamızda, kültürümüzde yok."

AKM’yi yıkıp yerine Türkiye Uygarlıklar Müzesi’ni kurmayı hedefleyen Günay, "tartışmayı yıkılsın-yıkılmasın noktasına indirgemeyin" çağrısı yaptı:

"Türkiye Uygarlıklar Müzesi adıyla Cumhuriyet’in Başkent’ine yakışır, yurtdışındaki örnekleriyle yarışabilir bir müze kurmayı hedefliyorum. Bunun için de AKM’nin yıkılması gerekiyor. Fakat o yapıyı yıkmak Kültür Bakanlığı’nın yetkisinde değil. Biz sadece bir proje hazırlayıp, konuyu Milli Komite’ye götürdük. Kararı orası verecek. Şuanki tartışma o yapının yıkılması değil, müzenin kurulmasıdır. Tartışma AKM yıkılsın-yıkılmasın noktasına indirgenmemeli. Bu tavırdan hoşnut değilim."

AKM ticari fuarlarda kullanıldı

TMMOB Mimarlar Odası ise bir açıklama yaparak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın sözlerine tepki gösterdi. "Yeni müze projesi, bir başka kültür yapısının yıkımı üzerinden olmamalıdır" diyen mimarlar, AKM’nin özenle korunması gerektiğini söyledi. Açıklamada şöyle denildi:

"TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kent merkezlerine parçacı bakış açılarının yarattığı yıkım ve tahribatla ilgili yıllardır uyarılarda bulunuyor. Günay’ın AKM açılımı ise bilimsel uyarılara kulak asmamak, son 20 yıldır sürekli yaşanan bir yık-yap kültürüne ortak olmak anlamını taşıyor."

Uygarlık değil barbarlık

TMMOB Mimarlar Odası’nın AKM açıklamasında hedef, Bakan Ertuğrul Günay’dı. Mimarlar, açıklamada Günay’ı şu sözlerle eleştirdi:

"Kültür Bakanı AKM’yi, AKM’leri yıkarak yıkma ve yok etme kültürüne ortak oluyor. Bu kültür uygarlık değildir. Sayın Bakan üçüncü dünya ülkelerinin politikacıları gibi konuşmuş. Taliban da Afganistan’ı ve heykelleri yıkıyor. Yıkım, barbarlığı işaret eder. Uygarlık ise, tarihe ve kültüre sahip çıkarak olur. Günay, bu ülkenin Kültür Bakanı gibi konuşmalı ve sorumluluklarının farkında olmalıdır. Yapının çirkinliği ile ilgili söylediği şeye ilişkin ise, söyleyecek tek sözümüz var. Binaları güzel yapan içinde yaşayanlarıyla var olan işlevleridir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/akm-tartismalari-alevlendi_72865.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!