Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

AKP İşsizlik Fonu'nu Gasp Etme Yasasını Meclis'ten Geçirdi

Hükümetin, emekçilerin işten çıkarılmaları halinde alabileceği işsizlik ödeneğinin biriktiği fonu, 2009-2012 arasında Hazine'ye ve teşvik olarak işverenlere aktarmasına olanak verecek yasa Meclis'ten geçti. Yasaya göre, fonda biriken paranın dörtte üçü, 2009-2010 yıllarında, dörtte biri de 2011-2012'de Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP)

bianet.org
AKP İşsizlik Fonu'nu Gasp Etme Yasasını Meclis'ten Geçirdi

Hükümetin, emekçilerin işten çıkarılmaları halinde alabileceği işsizlik ödeneğinin biriktiği fonu, 2009-2012 arasında Hazine'ye ve teşvik olarak işverenlere aktarmasına olanak verecek yasa Meclis'ten geçti. Yasaya göre, fonda biriken paranın dörtte üçü, 2009-2010 yıllarında, dörtte biri de 2011-2012'de Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) kullanılmak üzere Hazine'ye aktarılıyor. Ayrıca işçi işe alan işverenlerin işsizlik sigortası ödemeleri ve hükümetin krize karşı açıkladığı teşvik paketlerinden yararlanacak işverenlerin işçiler için ödemesi gereken primler de yine fondan karşılanacak.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yeniden Genel Kurul'a getirdiği yasa metninden, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği, sendikaların kölelik yasası" dediği özel istihdam büroları ve "kiralık işçilik"le ilgili düzenleme çıkarılmıştı. Ancak Gül, fonun amacı dışında kullanılmasıyla ilgili maddelere itiraz etmemişti. Yasa, Gül onaylarsa yürürlüğe girecek.

DİSK: AKP işsizlik ödeneğini kolaylaştırmak yerine fonu gasp ediyor

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, fonun amacı dışında kullanılmasına karşı olduklarını, yasanın iptali için mücadele edeceklerini, Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi, dava açılması gibi hukuki yollara da başvuracaklarını açıkladı. Çelebi, AKP'nin işsizliği önleyecek politikalar üretmek ve işsizlik ödeneğinden yararlanılmasını kolaylaştırmak yerine, fonu gasp ettiğini söyledi.

"Gerçek işsiz sayısı 6 milyona ulaşmıştır. İşsizlik sigorta fonundan yararlanan sayısı 292 bin kişi. Üstelik işsizlik ödeneğinden bir işsiz ortalama 6 ay yararlanabiliyor ve en fazla asgari ücretin yüzde 80'i olan 436 TL alabiliyor. Siyasi iktidarın bir numaralı görevi, işsizliğe yol açan politikalara son vermek, bu çarpıklığı düzeltmektir."

Emek örgütleri, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresinin uzatılmasını, aylık ödeneğin miktarının artırılmasını ve fonun yönetiminde sendikaların yer almasını istiyor.

CHP'li Meral: Sokakta 20 işsiz yakanıza yapışır

Adı "Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" olarak değiştirilen metnin dün (11 Ağustos) Meclis'teki oylamasından önce konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Bayram Meral, AKP'li milletvekillerine seslenerek "'Böyle bir yasa 12 Eylül döneminde bile gündeme getirilmemiştir. Ama sizin döneminizde gündeme getirildi. 'İktidar partisi milletvekilleri, tanınmadıkları için sokakta yürüyebiliyor. Yoksa, sokakta 20 işsiz yakanıza yapışır. Vatandaş iş, aş, huzur istiyor" diye konuştu.

Yasa ne getiriyor?

Fonun dörtte üçü GAP'a: 3. madde, fonun gelirlerinin dörtte üçlük bölümünün 2009 ve 2010 için, dörtte birlik bölümünün de 2011 ve 2012 için GAP yatırımlarında kullanılmak üzere Hazine'ye aktarılmasını öngörüyor. Bunların bütçeye hangi ödenek başlıkları altında gireceğine Maliye Bakanı karar verebiliyor.

İşveren primleri fondan: Yasa, Nisan 2009'dan sonra yeni işçi işe alan işverenlerin, bu işçilerle ilgili ödemesi gereken sigorta primlerinin işveren payının, yine işsizlik fonundan karşılanmasını öngörüyor. İşsizlik sigortasından yararlanıp yeniden işe alınan işçilerin sigorta, sağlık primlerindeki işveren payı da fondan karşılanıyor. Bu maddenin ekim başında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Teşvikler: Hükümetin krize karşı açıkladığı teşvik paketlerinden yararlanacak işverenlerin işçiler için ödemesi gereken primlerin işveren payının tamamı da Hazine tarafından karşılanacak.

İşsizlik sigortası fonunda, haziran başı itibarıyla biriken toplam para, 40 milyar 696 milyon TL'ydi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akp-issizlik-fonunu-gasp-etme-yasasini-meclisten-gecirdi_71441.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!