Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Alevilerin İnancı Hiçe Sayılıyor'

İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, Beyoğlu Sütlüce'de Alevilerin önemli simgelerinden Karaağaç Tekkesi'nin kalıntılarının bulunduğu alanı ikiye bölerek bir tarafından inşaat çalışmalarına izin vermesi tepkilere yol açtı.

Cumhuriyet Gazetesi



b>İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, Beyoğlu Sütlüce'de Alevilerin önemli simgelerinden Karaağaç Tekkesi'nin kalıntılarının bulunduğu alanı ikiye bölerek bir tarafından inşaat çalışmalarına izin vermesi tepkilere yol açtı. Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı, arazinin tamamının tarihi yapı sayılarak koruma altına alınmasını talep ederken Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, tekkenin kalıntılarının bulunduğu alan korunmadan diğer alanın yapılaşmaya açılmasının hatalı bir uygulama olacağına dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) "özel imar izni" verdiği, Alevi ve Bektaşilerin İstanbul'daki önemli simgelerinden biri olan Karaağaç Tekkesi'ne ait tarihi kalıntıların bulunduğu Beyoğlu Sütlüce'deki arazide, koruma kurulunun "Kalıntılar korunmadan yapılaşmaya izin verilemez" kararına karşın 15 gün önce, "Kültür Merkezi Binası" inşasına başlandı.

Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Derneği Başkanı Hüsniye Takmaz, tekke arazisinin bir bölümünün özel imara açılmasının tarihi eserlere saygısızlık olduğuna dikkat çekti. Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'da AKP hükümetinin Alevilerin kültürünü hiçe saydığını belirten Takmaz, "AKP seçim meydanlarında tüm inançlara saygılı olduğunu belirtiyor, sonra da bizim için çok önemli olan 500 yıllık bir dergâhın alanında yapılaşmaya izin veriyor. Bu nasıl saygı? AKP Alevilerin inancını hiçe sayıyor" dedi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı da alanla ilgili imar planını "aşırı ayrıcalıklı" olarak değerlendirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alevilerin-inanci-hice-sayiliyor_55426.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!