Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Allianoi Kille Örtüldü

Yortanlı baraj gölünün suları altında kalacağı için yıllardır tartışılan Bergama yakınlarındaki Allianoi Antik Kenti, tamamen toprağa gömüldü. İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı gereğince antik dönemin sağlık yurdu Allianoi'deki eserler kille kaplanıp kumla örtülürken, 10 bin metrekarelik antik yerleşim dümdüz

Yeni Asır Gazetesi
Allianoi Kille Örtüldü

Yortanlı baraj gölünün suları altında kalacağı için yıllardır tartışılan Bergama yakınlarındaki Allianoi Antik Kenti, tamamen toprağa gömüldü. İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı gereğince antik dönemin sağlık yurdu Allianoi'deki eserler kille kaplanıp kumla örtülürken, 10 bin metrekarelik antik yerleşim dümdüz oldu. Mahkeme sürecinin tamamlanması beklenmeden Allianoi'nin gömülmesi yeni bir tartışma başlattı.

'Yeniden açtırırız'

İzmir'in Bergama ilçesinde Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak Allianoi Antik Kenti'nde kumla kapatma işlemi tamamlandı. Antik kentin kumla kaplanarak baraj sularının altında bırakılmasına karar veren İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, geçen ağustos ayında aldığı karara dayanılarak, 10 yıl süren kazı çalışmalarında günışığına çıkarılan tüm eserler kille kaplanıp kuma gömüldü.

Koruma kurulunun aldığı kararın iptali için İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde açtıkları davanın sonuçlanmasının beklendiğini belirten avukat Arif Ali Cangı "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, davanın sonucunun beklenmesini istemiştik, ancak olmadı. Dava bilirkişi aşamasında. Mahkeme bir hidrolog inşaat mühendisi, bir sanat tarihçisi, bir arkeologdan heyet oluşturacak. Keşif yapılacak. Dava, korumanın şeklini belirleyecek. Toprakla örtüp suyun altında bırakmanın koruma olup olmadığı, 'Biz kapatalım 50 yıl sonra çocuklarımız, torunlarımız yeniden kazıp çıkartsın' mantığının ne kadar doğru olduğu tartışılacak. Eğer İzmir 4. İdare Mahkemesi, kurul kararını iptal ederse, antik yerleşimin üzerinin yeniden açılmasını isteyeceğiz" dedi.

Allianoi Girişim Grubu Sözcüsü İffet Diler, eylemlere, açılan davalara rağmen Allianoi'nin kuma gömüldüğünü, ancak umutlarını yitirmediklerini söyledi. Diler, İstanbul'da yürüyüş yapıp konuyu gündeme getireceklerini belirtti.

'Su tutacak'

Devlet Su İşleri yetkilileri antik kentte 10 bin metrekareden fazla alanın kil ve toprakla kapatıldığını söyledi. Yetkililer, "Mahkeme devam ediyor ama koruma kuruluna projemizi sunduk ve onlar da kabul etti. Uygulama yapıldı. Bundan sonra kısa zamanda kapaklar kapatılarak baraj su tutmaya başlayacak" dedi.

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları ise Yortanlı Barajı su tutmadığı için yılda 35 milyon liralık gelir kaybına uğradıklarını belirterek, çevrecilerden hukuka saygılı olmasını beklediklerini söyledi. Taşkıranoğulları, "Mağdur olan biziz. Son mahkeme kararı, barajımızın su tutmasının yolunu açtı" diye konuştu.

"Hukuk tanımayanlar eylem yapmaya devam ederse bundan sonra karşılarında bizleri bulur" diye konuşan Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, "Kendilerini çevreci diye tanıtan, bizimle birlikte susuzluğu paylaşmayan kişiler, 16 kez yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmışlar. 15 kez lehlerine karar çıktı. Son karar barajın su tutması yönünde oldu. Biz bu işlemi tarihin gömülmesi değil gelecek nesillere saklanması olarak algılıyoruz" dedi.

Ünlü sanatçı Tarkan da, Allianoi'ye çektiği fotoğrafları Facebook'taki sayfasında yayınlayarak destek vermiş, sanatçıya Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yanıt vermişti.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/allianoi-kille-ortuldu_84340.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!