Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Allianoi Müjdesi

Allianoi'ya baraj projesine bir engel daha çıktı: Bilinen en eski antik sağlık yurdu Allianoi 'termal kültür ve turizm bölgesi' ilan edildi.

Radikal Gazetesi/Tarık IŞIK
Allianoi Müjdesi

evlet Su İşleri'nin (DSİ) Yortanlı Barajı projesi nedeniyle sular altında kalma riski yaşayan 'Allianoi'da heyecan artıyor. Bakanlar Kurulu, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Allianoi Antik Sağlık Yurdu'nu da kapsayan bölgeyi 'termal turizm bölgesi' ilan etti. Böylece Yortanlı Barajı projesini hayata geçirebilmek amacıyla bilinen en eski sağlık yurdunun 1. derece sit alanı kapsamından çıkartılması amacıyla dava açan DSİ'nin önüne yeni bir hukuki engel çıkmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Allianoi'yu yakından ilgilendiren kararnamesi, 16 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararnameyle İzmir-Bergama'daki Allianoi ile Manisa-Soma'daki Menteşe alanları, 'termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi' ilan edildi.
Üzerine baraj yapılması planlanan Allianoi Antik Sağlık Yurdu, daha önce de 29 Mart 2001 tarihli kararnamayle 1. derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştı.

Barajı Erdoğan açacaktı
Allianoi Kazı Heyeti Başkanı ve Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, DSİ İzmir Bölge Müdürlüğü'nün Allianoi'yu sit kapsamından çıkarmak için dava açtığını hatırlatarak şöyle konuştu: "Bakanlar Kurulu'nun Allianoi'yu 'termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi' ilan etmesiyle birlikte DSİ açısından yeni bir hukuki engel oluştu. Zaten SİT kararı kaldırılmadan baraj yapımı tamamlanamaz. Ama DSİ, su tutulmasına başlayarak, geçen yıl Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla bir açılış töreni duyurusu yapmıştı. Sonra bundan vazgeçildi. Şimdi ise bakanlık önerisiyle termal bölge ilan edildiğini görüyoruz."
Avrupa Parlamentosu'nun 2006 yılı Türkiye Raporu'nda, Allianoi'yu koruması için Türk hükümetine çağrı yapılmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/allianoi-mujdesi_50628.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!